galéria megtekintése

Az NFL olyan, mint az élet

0 komment


Torma Tamás

A temesvári családnak 1996-ban 0,8 százalékos esélye volt arra, hogy az amerikai zöldkártyalottón a hatmillió jelentkező közül éppen ők kapjanak majd letelepedési vízumot – mégis bejött. Az Egyesült Államokba kivándorolt magyar fiúnak, Meskó Zoltánnak még ennél is sokkal kisebb esélye volt, hogy európaiból sikeres amerikaifocista válhasson – ez is bejött. Az már csak a hab  a tortán, hogy erről szimpatikus könyvet is írt.

És siker volt vagy kudarc? Mert Meskó a gyors egyetemi karrier után egyszer csak az egyik leghíresebb csapat, a bostoni New England Patriots rúgója lett, amivel rögtön a Super Bowlba is bejutott, ahol igaz, vesztettek, de végül mégiscsak négy NFL-szezon jutott neki.

A hagyományos magyar borúlátás szerint ez egy félig üres pohár esete lenne, Meskó szerint viszont jóval több, mint a félig teli pohár. Ennek megfelelően a könyve (amihez persze kellett a nemzeti sportos Bálint Mátyás sportújságíró kitartása és munkabírása is – ráadásul az NFL-zsargont is ő ültette át remekül magyarra) sajátosan magyar-amerikai fejlődésregény. Magyar annyira, hogy ismerős lehet az a helyzet, amikor egy család hatbőröndnyi cuccal kezd új életet valahol. Meskó Zoltán tízéves volt, amikor elhagyták Temesvárt, a család először New Yorkba, majd Ohio államba költözött, ő pedig sokáig csak az európai focit ismerte (főleg kapus volt és balszélső, amúgy a Barcelona a kedvenc csapata).

 

A rengeteg gyakorlás, a hirtelen sztárrá emelkedés, majd visszahullás lélektana, a csapatokon belüli kíméletlen pozícióharc közben is kialakuló sportbarátságok és a négy NFL-szezon életre szóló adrenalinja és fájdalma – ezek adják a könyv különlegességét, mert az messze továbbjut annál, hogy csak a bennfentes kulisszatitkokat írja össze. Meskó máig­ nem tudta feldolgozni, hogy olyan hirtelen és váratlanul került ki az NFL-ből, mégis tovább lépett.

Egyéni története mögött ez a mindig talpra álló, egészséges mentalitás és önirónia az igazán érdekes, mert azt józan logikával valóban nehéz feldolgozni, hogy az NFL mennyire brutális sportüzlet (is), amiben a legnagyobb sztárok is pótolhatók, és egy játékos lecserélésekor gyakran erősebb érv a spórolás, mint a teljesítménye.

A punter pedig amúgy is a csapatok magányos különce, aki nem védő, de nem is támadó, teljesítményét yardokban mérik, és addig jó egy meccsen, amíg nincs túl gyakran rá szükség. A könyv természetesen úgynevezett kulisszatitkokkal is tele van, Meskó máig tartja a kapcsolatot például a Patriots sztárjával, Rob Gronkowskival.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.