galéria megtekintése

„Az emberek Európa-szerte ki vannak éhezve egy ilyen ötletre”

4 komment


Körösi Ivett

Visszatért a politikai életbe Janisz Varufakisz egykori görög pénzügyminiszter, aki kedden páneurópai baloldali mozgalmat indított útjára Berlinben. A posztjáról tavaly lemondott politikus egy sokkal demokratikusabb, jóval átláthatóbb Európát szeretne látni 2025-ig.

Szokatlan műsort tűzött műsorára a berlini Volksbühne színház. A keddi matiné főszereplője nem más volt, mint Janisz Varufakisz egykori görög pénzügyminiszter, aki „alakításával” visszatért a politikai porondra. A radikális baloldali Sziriza-kormány extagja a német fővárosból indította el páneurópai baloldali mozgalmát, amelynek mottója: „Az Európai Unió vagy demokratizálódik, vagy szétesik!” A Németországot korábban gyakran ostorozó Varufakisz nem véletlenül választotta Berlint, elmondása szerint ugyanis a németek nélkül semmi nem változhat pozitív irányba.

A németek nélkül nincs pozitív változás. Varufakisz (balra) a berlini Volksbühne színpadán
A németek nélkül nincs pozitív változás. Varufakisz (balra) a berlini Volksbühne színpadán
Fabrizio Bensch / Reuters

A Demokrácia Európában 2025 (DIEM25) elindításáról hónapok óta hallani lehetett, az 54 éves, szókimondó görög közgazdász azonban csak a közelmúltban fedte fel a célját. Azt határozottan cáfolta, hogy új párt lenne születőben, a DIEM25 állítása szerint megmarad „nyitott európai állampolgárok” mozgalmának. Varufakisz a L’Espresso olasz hetilapnak kifejtette: a DIEM25 alternatívát ajánl az EU-ból kiábrándult embereknek, egy harmadik utat a „bábokká” redukálódott nemzetállamok és az európai intézmények „antidemokratikus struktúrái” mellett.

 

A volt pénzügyminiszter tavaly számos „kemény tárgyalást” folytatott az eurócsoport tagjaival az Athénnak folyósított mentőcsomagok kapcsán, s állítása szerint ezek megmutatták, hogy az EU nem auto­nóm, és nagyobb átláthatóságra van szükség – írta a ­Deutsche Welle. A mozgalom weboldalán kedden nyilvánosságra hozott kiáltvány szerint ezért rövid távú céljuk az átláthatóság megteremtése az európai intézményrendszerben: legyenek élő közvetítések az EU-s tanácskozásokról, beleértve az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek üléseit, valamint hozzák nyilvánosságra a különböző kereskedelmi tárgyalások részleteit. Szeretnék továbbá elérni, hogy ­2025-ig a létező EU-s intézmények valóban a gazdasági válságot, a szegénységet és a migrációs krízist célzó intézkedéseket hozzanak.

„Egy páneurópai mozgalom jelenti az egyetlen megoldást… Ez az ötlet 2015 augusztusában ütött szöget a fejemben, amikor elkezdtem Európában utazgatni, és rádöbbentem, hogy az emberek Európa-szerte ki vannak éhezve, szomjaznak egy ilyen ötletre” – nyilatkozta az Open Democracynek Varufakisz. A kitűrt ingjéről ismert politikus tavaly jú­liusban mondott le miniszteri, szep­temberben képviselői posztjáról, miután a görög kormány a hitelezők mentőcsomagjáért cserébe rábólintott a megszorító intézkedésekre.

Egyelőre nem világos, hogy a mozgalom hogyan akarja elérni a céljait, de honlapja szerint Európa-szerte 2700-an csatlakoztak hozzá, és Varufakisz bízik benne, hogy még többen állnak mögé. „Még számunkra is utópisztikusnak tűnik a mozgalmunk. Közben egyetlen alternatíva bontakozik ki a szemünk előtt, egy szörnyű antiutópia az Euró­pai Unió széteséséről.”

„Tudatosságot kell először felépíteni, a válaszok majd megszületnek”

Összeurópai a hangulat, Izlandtól Törökországig számos országból jöttek közgazdászok, politikusok és társadalmi mozgalmak képviselői – nyilatkozta lapunknak Berlinből Pogátsa Zoltán közgazdász, aki szintén csatlakozott a DIEM25-höz.

A Nyugat-magyarországi Egyetem oktatója szerint a konferencia témája az volt, hogy „miként lehet felvenni a harcot a neoliberalizmus által uralt Európai Unióval, ami már nem a hétköznapi embert, a fenntarthatóságot, a szociális szempontokat képviseli.” Kérdésünkre a kutató hangsúlyozta: egyelőre nem az a fontos, hogy az utópián túllépve mit tud elérni a mozgalom. „Az első fontos feladata a tudatosság felépítése az emberekben. A bemutatott problémákra a különböző társadalmi csoportok majd megszülik a válaszokat, de a DIEM25-nek nem az a feladata, hogy rögtön válaszokat adjon.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.