galéria megtekintése

Az ellenzéknek tetszik a puccs

0 komment

NOL

Zavartalanul telt el az éjszaka a csütörtökön immár hivatalossá tett katonai hatalomátvétel után Bangkokban. A thaiok betartották az este tíztől reggel öt óráig tartó kijárási tilalmat, és pénteken normális, megszokott módon zajlott az élet a fővárosban. Jinglak Sinavatra exkormányfőt pénteken őrizetbe vették.

Pénteken Thaiföldön őrizetbe vették Jinglak Sinavatrát, a délkelet-ázsiai ország volt miniszterelnökét, akit hatalommal való visszaélés vádja miatt május 7-én kilenc miniszterével együtt lemondatott az alkotmánybíróság. Jinglakot azután vették őrizetbe, hogy tárgyalt a tegnap katonai hatalomátvételt hirdető hadsereg vezérkari főnökével, Prakuth Csan-ocsa tábornokkal. Ennek a találkozónak a részleteiről nem adtak ki hivatalos tájékoztatást, de Jinglakot állítólag több órán át kihallgatták, majd néhány családtagjával együtt ismeretlen helyre vitték. 

Bár betiltották a tüntetéseket, több száz ember gyűlt össze egy bangkoki bevásárlónegyedben, hogy tüntessenek a katonai hatalomátvétel ellen. „Ne gyakoroljanak ránk nyomást", olvasható a plaláton. Damir Sagolj / Reuters

Miközben a helyi televíziók továbbra is a hadsereg által cenzúrázott híreket közlik, a Bangkokból tudósító hírügynökségek szerint gyakorlatilag győzelemként értékelték a katonai puccsot a kormányellenes erők, akik november óta demonstráltak Jinglak Sinavatra miniszterelnök és kabinetje távozásáért. Ezt jelzi az is, hogy Prajuth – aki az újonnan felállított a Nemzeti Béke- és Rendfenntartó Tanácsnak a főparancsnoka – pénteken közölte, hogy előbb reformokra van szükség, csak utána következhetnek a választások.

 

Prajuth kedden még csak rendkívüli állapotot hirdetett a fegyvere erők nevében, ám miután magához rendelte a szembenálló két tábor, az ellenzéki Demokrata Párt illetve a kormányt támogató Pheu Thai párt vezetőit, kiderült, hogy nincs közeledés a válságból kivezető út megítélésében. A tábornok ezzel magyarázta a csütörtöki hatalomátvételt. A főparancsnokság mintegy 150 politikusnak megtiltotta, hogy elhagyják az országot. Egyes hírek szerint a katonák Jinglakon kívül több más politikust, köztük az ügyvezető kormány néhány miniszterét is őrizetbe vették.

A főparancsnokság több száz állami hivatalnokkal is találkozott, akiktől azt kérte, hogy folytassák munkájukat, járuljanak hozzá gazdasági, szociális és politikai reformok megalkotásához. Ha ez a folyamat békésen megy végbe, akkor lehet visszaadni a népnek a hatalmat választások útján - mondta. Lényegében ez volt az egyik fő követelése a november óta demonstráló kormányellenes erőknek, amelyek nem kívántak új választásokat, ugyanis 2001 óta minden választáson Thakszin Sinavatra illetve utódpártjai győztek, így lett 2011-től leánytestvére, Jinglak a kormányfő a főleg szegényebb északi parasztok, az úgynevezett vörös ingesek támogatásával. Az ellenzék a választások helyett előbb reformokat kívánt.

Esedékes volt, hogy felkeresse Prajuth főparancsnok Bhumibol Aduljadezs királyt a Hua Hin palotában, hogy utólagos hozzájárulást kérjen a hatalomátvételhez az uralkodótól, aki 1946 óta áll az alkotmányos monarchia élén. A hadsereg gyakorta beavatkozott Thaiföldön a politikába, az alkotmányos monarchia 1932-ben történt bevezetése óta 18 puccs volt, a csütörtökit megelőzően legutóbb 2006-ban, akkor Thakszin Sinavatra komrányát döntötték meg.

A külvilág az Egyesült Államoktól az Európai Unióig elmarasztalta a thai hadsereg vezetését a hatalomátvételért. John Kerry amerikai külügyminiszter szerint nem volt indok a puccsra, amelynek „negatív következménye" lehet a kapcsolatokra, különösen a katonai együttműködésre. Sürgette, hogy mielőbb tartsanak választásokat, hogy a nép akarata érvényesülhessen. Pénteken a Nemzeti Béke és Rend megőrzésének Tanácsa meghívta tájékoztatóra a követségek képviselőit, ám mint a Reuters jelentette, többen is távol maradtak, így jelezve, hogy nem értenek egyet a katonai puccsal.

Több ország is eltanácsolta lakosait, hogy Thaföldre utazzanak. A magyar Külügyminisztérium is fokozott óvatosságra intette az országba utazó vagy ott tartózkodó magyar állampolgárokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.