galéria megtekintése

Az egész ország létét fenyegeti a gyilkos kór

NOL
NOL

Az ebola futótűzszerű terjedése miatt komoly veszély fenyegeti Libéria létét – jelentette be a nyugat-afrikai ország védelmi minisztere kedden.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerin több ezer megbetegedésre lehet számítani a közeljövőben Libériában, amely az ebolajárvány által leginkább sújtott országok közé tartozik. Mint azt a védelmi miniszter kedden elmondta, a helyzet azért is elkeserítő, mert az egyébként is gyenge lábakon álló egészségügyi rendszerben egyszerűen nem tudják ellátni a sok beteget.

Az ebola egyik áldozata Libéria fővárosában, Monroviában
Az ebola egyik áldozata Libéria fővárosában, Monroviában
James Giahyue / Reuters

Brownie Samukai közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsával, hogy Libéria nem rendelkezik „megfelelő infrastruktúrával, logisztikai rendszerrel, szakértelemmel és pénzügyi forrásokkal", amelyek elengedhetetlenek lennének ahhoz, hogy hatékonyan szembe tudjon nézni a járvánnyal.

„Az ebola miatt egyszerűen nem tud normálisan működni az ország" – idézi Samukai segélykiáltását a BBC.

 

Az ENSZ libériai különmegbízottja modern kori pestishez hasonlította a járványt, majd hozzátette, hogy Libéria a háború óta nem nézett szembe ilyen katasztrófával. Karin Landgren nem kritizálta a nemzetközi közösséget, Samantha Power azonban annál inkább: „Szerintem senki nem mondhatja, hogy az ebolajárványra adott nemzetközi válasz kielégítő" – mondta az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete.

A helyzet azért is aggasztó, mert az esetek száma exponenciálisan növekszik. Minden idők legsúlyosabb ebolajárványa mintegy 2288 áldozatot szedett Libériában, Guineában és Sierra Leonéban, és az áldozatok fele az elmúlt három hétben vesztette életét.

Felkészülés a küzdelemre Frankfurtban. A WHO szerint a vírusnak összsen akár húszezer áldozata is lehet
Felkészülés a küzdelemre Frankfurtban. A WHO szerint a vírusnak összesen akár húszezer áldozata is lehet
Kai Pfaffenbach / Reuters

Egyelőre a WHO sem tudja, miért, de Libériában sokkal nehezebben tudják felvenni a harcot a vírussal, mint a többi érintett országban, annak ellenére, hogy a többségükben hasonlóan gyenge lábakon áll az egészségügyi rendszer, és a kívánt források sem állnak rendelkezésre. Szakértők arra gyanakodnak, hogy a libériai temetési szokások állnak a dolog hátterében. A gyászolók ilyenkor ugyanis hozzáérnek a halotthoz, és a holttest közelében étkeznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.