galéria megtekintése

"Izrael nem a probléma, hanem a megoldás"

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 19. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Juval Rabin (59) üzletember az Izraeli Békekezdeményezés egyik szerzője. Rabin egy budapesti megemlékezésen vett részt, amelyet az apja – Jichak Rabin volt miniszterelnök – halálának évfordulóján tartott az Izraeli Kulturális Intézet. Azt kérdeztük tőle, miként fogadja az izraeli közvélemény ezt a tervet, amelyet neves politikusok, tudósok és katonai vezetők jegyeznek.

A baj az, hogy az izraeliek gyakorlatilag nem tudnak a kezdeményezésről, ezért szervezetünk egyik fő célja, hogy eljuttassuk hozzájuk az üzenetünket – mondta Juval Rabin. –Koncepcióváltás kell, mert a kétoldalú tárgyalások csődöt mondtak: nincs bizalom az izraeliek és a palesztinok között. Az izraeliek úgy érzik, hogy nem bízhatnak a palesztin vezetésben, és nem tudják, mi következik, ha engedményeket tesznek. A palesztin vezetők nem tehetik meg a szükséges engedményeket sem Jeruzsálem, sem a határok, sem a hazatérési jog kérdésében, ha ebben nem támogatják őket a nagyobb iszlám államok. Nekünk, izraelieknek pedig garanciákra van szükségünk.

A Juval Rabin mögötti fotón Jichak Rabin izraeli miniszterelnök és Husszein jordán király
A Juval Rabin mögötti fotón Jichak Rabin izraeli miniszterelnök és Husszein jordán király
Teknős Miklós

– És mit szól mindehhez az arab oldal?

– Az arab békekezdeményezés 2002 óta van az asztalon, alakították is azóta. Mára az arab országok felismerték, hogy Izrael nem a probléma, hanem a megoldás. Sok minden közös, mindenekelőtt a fenyegetés. Izrael az utóbbi tizenkilenc évben nem állt elő új kezdeményezéssel. Volt európai, amerikai és arab kezdeményezés. Az erőszak, ami most van, rettenetes, és nem lehet kiszámítani, mikor és hol robban ki újból.

 

– A régióban az erőszak a fő kérdés. A mérsékeltnek mondott arab államokban is hivatalos vonal Izrael megsemmisítésének hirdetése.

– De mire várjunk? Arra, hogy megáll a nap? Hogy felbukkanjon valamilyen ideális vezető? Kezünkbe kell vennünk a kezdeményezést. Békét az ellenséggel kötünk, nem a barátokkal. És mit tesz a kormányunk? Amikor viszonylagos nyugalom van, nem tesz semmit sem, amikor pedig konfrontáció van, mindenre képes. A béke híveinek elég nagy csoportja van a Kneszetben, sőt a kormányban is, ám nem elég erről beszélni. Izrael közben kifut az időből. Nézze meg az izraeli miniszterelnökség honlapján a gazdasági tanácsadó bizottság elnöke, Eugene Kandel írását Izrael gazdasági kilátásairól. Izrael nem lesz képes fenntartani magát – állítja a tanulmány. Növekszik a költségvetési hiány, kiáramlik a szellemi kapacitás, a kínaiak képesek megfizetni a kutatóinkat. Izrael az exporttól függ, és a legfőbb piacunkon, Európában romlik velünk szemben a légkör. Csökken az alkalmas munkaerő, mert növekszik az ultraortodox népesség aránya. Eközben a védelmi költségvetés évről évre emelkedik. Izrael mindig képes volt szembenézni a problémákkal; amikor kellett, harcoltunk, de tudtunk kompromisszumokat kötni. A legnagyobbat a Likud miniszterelnöke, Menahem Begin kötötte, ő visszaadta az egész Sínai-félszigetet, és elismerte a Camp David-i egyezményben, hogy van palesztin nép. Golda Meir korábban azt mondta, nincs olyan nép, hogy palesztinok. Begin mindezt a békéért tette.

– De miként lehet békét kötni olyanokkal, akik véletlenszerűen ölnek járókelőket Jeruzsálemben?

– Ezekkel az emberekkel kell békét kötni. A biztonságot nem lehet egyedül fegyveres erőkkel megvásárolni. A hadsereg képes megvédeni Izraelt, de nem tudja megoldani a helyzetet. Gondot okozunk azzal is, hogy erőszakkal integráljuk a lakosságot. Ott vannak a jeruzsálemi arabok, akiknek izraeli személy igazolványuk van, még sincsenek azonos jogaik.

– Miként látja a zsidó szélsőségesség problémáját?

– A szélsőségesség ellentétes az izraeli élettel, a zsidó értékekkel. Sajnos romlik a helyzet. Tizenkilenc éve az én apám volt a célpont, most lehet, hogy Reuven Rivlin elnök lesz az. Pedig ő a jobboldali Likud pártból jött, és Nagy-Izrael híve. De demokrata, és máris célponttá vált: tele az ország olyan plakátokkal, amelyeken palesztin kendő van a fejére retusálva.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.