galéria megtekintése

Annyira szeretik az elnököt, hogy még a gyilkosságot is elnézik neki

2 komment


Poór Csaba

Egyszerre tudja a vasöklű és a lágyszívű vezető benyomását kelteni – elemzők szerint ez a titka az államfő elképesztő hazai népszerűségének.

„Nem hiszem, hogy képes lenne ilyen utasításokat adni" – így vette védelmébe szóvivője Rodrigo Dutertét, a Fülöp-szigetek elnökét, akit egy szenátusi meghallgatáson gyilkosság gyanújába kevert egy volt bérgyilkos. Edgar Matobato azt állította, hogy az 1990-es években, a déli Davao városában, egy halálosztag tagjaként az akkor polgármesterként dolgozó politikus parancsaira hajtott végre merényleteket. Szavai szerint 1993-ban az igazságügy-minisztérium egyik sebesült ügynökével maga Duterte végzett, és számos más akció is köthető hozzá.

Duterte (középen fehérben) katonák között, szimbólumává vált kézjelével. A keménység népszerűséget hozott neki
Duterte (középen fehérben) katonák között, szimbólumává vált kézjelével. A keménység népszerűséget hozott neki
Erik De Castro / Reuters

Robbantottak mecsetet, számoltak le drogdílerekkel és más bűnözőkkel is a megbízásából. Volt, hogy krokodilokkal etették meg, volt, hogy felvágott hassal a tengerbe dobták a holttesteket – vallotta Matobato, mire nyomban ellentámadásba lendült az elnök környezete. Megkérdőjelezték a tanú szavahihetőségét, felidézték, hogy már vizsgálták a davaói helyzetet, és nemhogy a megrendelt gyilkosságokra, de még a halálosztag létezésére sem találtak bizonyítékot.

 

Ugyanakkor a politikus érintettségére utalhatnak azok a jogvédők által közzétett adatok, amelyek szerint az 1990-es évek óta 1400 gyanús gyilkosságot regisztráltak a déli városban. A nemzetközi közösség azt is nehezményezi, hogy – miután június 30-án államfő lett – Duterte országos szinten folytatja a kábítószer-kereskedők elleni háborúját. A BBC szerint az utóbbi tíz hétben több mint 3500 embert (naponta 47-et) öltek meg a Fülöp-szigeteken – 58 százalékuk ismeretlen támadó áldozata lett, a többiekkel hatósági akciók során végeztek.

Otthon viszont elképesztő népszerűséget hozott neki ez a keménység: a legutóbbi felmérések szerint a délkelet-ázsiai ország lakosságának 91 százaléka bízik benne. A bűnözés, a drogkartellek elleni harccal olyan témát tett központivá, amely a szegényeket és a tehetőseket is érinti, Davao példája pedig meggyőzte a hazai közvélemény többségét: a hivatalos számok szerint a másfél milliós városban Duterte polgármestersége alatt 75 százalékkal csökkent a drogbűncselekmények száma.

De ez csak egyik eleme a politikus népszerűségének. Mivel a Fülöp-szigeteken a pártok gyengék, megválasztása után a parlamenti képviselők többsége is a támogatójául szegődött – írta az Australian ­Financial Review sydney-i napilap, míg a ­Deutsche Welle német rádió portáljának elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy az államfő egyszerre képes a vasöklű és a lágyszívű vezető benyomását kelteni. Közvetlen a stílusa, viccelődik, a nőkkel még flörtöl is – mondta róla egy újságíró, aki végigkísérte a kampányban.

És ott van mindenhol, ahol kell: órákon belül megjelent a helyszínen, amikor nemrég bomba robbant Davaóban, augusztus végén pedig a repülőtéren fogadott egy csoportot, amely Szaúd-Arábiából visszatérő, állásukat vesztett vendégmunkásokból állt. Ezzel a Fülöp-szigetek gazdasága számára fontos rétegnél szerzett pluszpontokat. A több mint százmilliós országban – a jó gazdasági mutatók ellenére – minden negyedik ember szegény, és naponta négyezren távoznak külföldi állás reményében. Tízmillióan vendégmunkásként máshol keresik a kenyerüket, és a GDP 8 százalékát adja az a 25 milliárd dollár, amit évente hazautalnak a családjaiknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.