galéria megtekintése

Erőszakoló lázadók fosztják ki a menekülteket

3 komment


Veres Dóra

Gyilkosság, kínzás, csoportos nemi erőszak, rablás – csak az elmúlt hónapban közel ötszáz ember vesztette életét az etnikai villongásokban, és tartani lehet attól, hogy újrakezdődik a polgárháború Dél-Szudánban.

– Pénteken megtámadták az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) és partnereinek a segélykonvoját – mondta lapunknak Rocco Nuri, az UNHCR munkatársa. A teherautók 15 tonna cirokot szállítottak volna egy menekülttáborba, ám Yei városához közel fegyveresek állították meg őket. A segélyszervezetek munkatársait elfogták, majd néhány órával később elengedték őket, csakhogy a szállítmány eltűnt. – Az akció igazi áldozata a Lasu táborban élő 11 ezer menekült, nekik ugyanis június óta nem tudjuk eljuttatni a szükséges segélycsomagokat – jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy ki áll a támadás mögött, azt válaszolta: biztosan nem tudják, de feltételezésük szerint Salva Kiir elnök rivális alelnöke, Riek Machar emberei lehettek.

Segélyért sorban álló menekültek Dél-Szudánban. A többségük nő és gyermek
Segélyért sorban álló menekültek Dél-Szudánban. A többségük nő és gyermek
Adriane Ohanesian / Reuters

Dél-Szudán öt éve, 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól, majd 2013 decemberében kitört a polgárháború, miután a dinka etnikumhoz tartozó Kiir menesztette nuer származású alelnökét, Machart. Idén áprilisban aztán a lázadók vezetője egységkormányt hozott létre Kiirrel, amelyben Machar alelnökként funkcionált tovább, ám a látszólagos béke sem tartott soká.

 

– Nagyjából másfél millió ember kényszerült otthona elhagyására az országon belül, és mintegy egymillióan menekültek a környező országokba, többségük nő és gyerek – mondta az Ugandában lévő Nuri. Múlt hónapban naponta közel nyolcezren érkeztek az ugandai menekülttáborokba, miután júliusban a dél-szudáni fővárosban, Jubában újra fellángoltak a harcok Machar és Kiir Szudáni Népi Felszabadító Hadseregének (SPLA) erői között. – Az érkezők beszámolói szerint kirabolják a menekülőket, aki nem tud fizetni, azt nem engedik tovább. A nőket megerőszakolják, a gyerekeket elrabolják – tette hozzá Nuri. S miközben közeleg a tavaly augusztusi békemegállapodás évfordulója, a konfliktus nem csitul. A hét végén ismét fegyverropogás rázta meg a főváros környékét.

Másfél millió ember menekül, újra fellángoltak az összecsapások – mondta Rocco Nuri
Másfél millió ember menekül, újra fellángoltak az összecsapások – mondta Rocco Nuri

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken felhatalmazást adott arra, hogy további négyezer fős katonai kontingenssel erősítsék meg a világszervezet 12 ezer katonát és rendőrt számláló dél-szudáni békefenntartó misszióját (UNMISS), de az afrikai ország elnöke még aznap elutasította az együttműködést. Hétfőn a parlament nyitóülésén azonban már úgy fogalmazott, hogy az átmeneti kormány nem megy szembe az ENSZ-szel, készek tárgyalni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.