galéria megtekintése

Viccelődött az államfővel, menekülnie kell

0 komment


Körösi Ivett

Nem tudni, hogy Rafael Correa ecuadori elnök érti-e a viccet, de az biztos, hogy nem szereti. Ezt Gabriel González a saját bőrén is megtapasztalta a közelmúltban, amikor a kormányt fricskázó népszerű mémjei (tréfás internetes grafikai alkotásai) miatt családjával együtt kénytelen volt egy időre „felszívódni” a latin-amerikai országban. Azóta szünetelteti a szatirikus képeket publikáló weboldalát – mire a testi épségéért aggódó fenyegetések is elmaradtak. A sokak által csak Crudo Ecuadorként (Nyers Ecuador) ismert 31 éves családapa azonban nem adta fel a küzdelmet.

Precedenst akar teremteni az országban, ahol az államfő évek óta ádáz harcot vív minden kritikusával, legyen az újságíró vagy egy neki az utcán „bemutató” kamasz.

González három éve hozta létre a Crudo Ecuador weboldalt, miután a kormány számos népszerű hírportálon letiltatta a hozzászólási lehetőséget. Mivel a véleményét továbbra is szerette volna elmondani, bejegyeztette az oldalt, ahol a 2007 óta hatalmon lévő elnök mellett a politikai és társadalmi élet más szereplőit is kritizálta. A honlap hamar népszerű lett, a tizenötmilliós országban félmillióan követték a Facebookon, egyes képeket 50 ezren osztottak meg.

 
Melyikük ijesztőbb? Balra Correa elnök, jobbra egy horrorfilm plakátja

A lapunknak nyilatkozó González szerint éppen ez szúrt szemet az államfőnek, aki az év elején egyik szombati beszédében (sabatína) üzent neki hadat. – Amikor az elnök megemlít valakit a sabatínában, az olyan, mintha már kimondták volna felette az ítéletet – meséli a webfejlesztőként dolgozó férfi.

Akkor kezdett félni, amikor hetekkel később Correa ismét pellengérre állította, majd neve, címe és a telefonszáma is kikerült egy közösségi oldalra. – Aztán egy képet is feltöltöttek, amin a feleségemmel vásároltam. Akkor döbbentünk rá, hogy követnek – mondja.

Az oldal nézettségi rekordokat döntött, de a fenyegetőzések egyre aggasztóbbak lettek. González végül úgy határozott, hogy feleségével és gyerekeivel egy időre a sógornőjéhez költözik. Senki sem tudott róla, pontosan hol vannak. Egyik nap azonban futár csöngetett, kezében egy csokor virágot tartott. „Akárhová mész, a nyomodban leszünk” – állt az üdvözlőkártyán.

– Ahhoz, hogy kinyomozza, hol vagyunk, a fenyegetőnek figyelnie kellett a bankkártyás vásárlásaimat és az internetes aktivitásomat. Biztos voltam benne, hogy csak a kormánynak lehet ilyen kapacitása – meséli. González feljelentésére elindult a nyomozás, nulla eredménnyel, így családja biztonsága érde­kében felfüggesztette az oldalt. „Elnök úr, ön nyert!” – olvasható most a feketébe borult portálon.

González szerint a kormány egyik legsúlyosabb fegyvere a médiára kiszabott, olykor több millió dolláros bírság. A legnagyobb ellenzéki lapra rágalmazás miatt 42 millió dolláros büntetést róttak ki egy karikatúra miatt, míg a rajzoló „ki nem javította” a képet. – Egyszer csak azt vettük észre, hogy az újságírók már nem fogalmazhatnak meg kritikát, a publicisták ki sem nyithatják a szájukat a televízióban. Pedig nemcsak ezt a kormányt kritizálták, hanem a mindenkori vezetést. A közmédiában hiteltelen figuraként állítják be azt, aki rosszat mond a kormányra – mondja González.

A május elsejei felvonuláson egy 17 éves fiú mutatta a középső ujját az elnök felé, aki erre kiszállt az autó­ból, és megragadta őt. Correa az idegességtől remegve oktatta ki: „Tanulj tiszteletet, te elkényeztetett taknyos! Én vagyok az elnök!” A kamaszt letartóztatták, elítélték az elnök elleni tiszteletlen viselkedése miatt, és csak fiatal korának köszönheti, hogy a 15-30 napos elzárást közmunkára cserélhette.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.