galéria megtekintése

Adót fizethet, de pótlék nem jár?

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 23. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Az Európai Unió reformját sürgeti Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a román vendégmunkásoknak kiutalt szociális juttatások növekedésére hivatkozva. Bukarestben úgy érzik, hogy az osztrák regionális választási kampány áldozataivá váltak, és a kormány tiltakozott is a románok „mélységesen igazságtalan” kipécézése ellen.

A Kronen Zeitung című osztrák lap közölte a bécsi pénzügyminisztérium beszámolóját, amelyből kiderül: 2010 és 2013 között 150 millióról 206 millió euróra nőtt a külföldre utalt családi pótlékok összege. Konkrétan 24 514 kiskorú kapott 150 euró körüli havi juttatást, teljesen legálisan, a szülei által Ausztriában befizetett járulékok alapján.

Kurz nem is vitatja, hogy a vendégmunkások jogosultak a támogatásra, ám véget vetne a gyakorlatnak, hogy a pénzt akkor is megkapják, ha nem tartózkodnak Ausztriában. A 28 éves néppárti politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy a külföldi munkavállalók „válogathatnak” az otthoni vagy a befogadó országban igényelhető juttatás között, miközben a hazájuk által folyósított pótlék összege eltörpül az ausztriai mellett. Példaként több nyilatkozatában is Romániát említette, ahol az állam csak a tizedét folyósítja annak a 300 eurónak, amelyre Ausztriában egy kétgyermekes román vendégmunkás havonta jogosult. – Az EU-s szabályok azonnali reformjára van szükség – szögezte le.

Építőmunkás Bécsben. Az osztrák és a külföldi munkavállalók megkülönböztetését tiltja az uniós jog
Építőmunkás Bécsben. Az osztrák és a külföldi munkavállalók megkülönböztetését tiltja az uniós jog
Herwig Prammer / Reuters

 

A román külügyminiszter közleményben kérte ki magának, hogy állampolgárain verjék el a port az ausztriai regionális választási kampányban egymással versengő pártok. A tárca közölte, hogy a bécsi és a bukaresti külképviselet révén is ismertették az osztrák féllel a román álláspontot, miszerint „mélységesen igazságtalan és a hatályos európai joggal összeegyeztethetetlen” lenne, ha az Ausztriában dolgozó és a járulékot ott fizető román munkavállalókat az osztrák munkavállalóktól eltérő elbírálásban részesítenék. A külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy kész segíteni az esetleges csalók leleplezését, de igazságtalannak tartja „a szociális juttatások exportja kapcsán Románia előtérbe helyezését”, amikor több ország is megelőzi a kedvezményezettek számát illetően.

A románok nem véletlenül érzik úgy, hogy bűnbaknak használják őket, hiszen más országokba sokkal több pénzt utal Ausztria. 2010 és 2013 között Magyarországra 65 millió euró ment családi pótlék címén, míg Szlovákiába 48, Lengyelországba 31, Szlovéniába pedig 13 millió – eközben Romániába 11,3 milliót utaltak. Csak remélni lehet, hogy az osztrák miniszter a tendencia miatt szúrta ki Romániát: a segélyek értéke 2010-hez képest 260 százalékkal nőtt.

Nem jutott egyezségre Kurz a kollégájával, Rudolf Hundsdorfer szociális miniszterrel. A szociáldemokrata politikus az ORF rádiónak kijelentette: „Nem lenne fair, ha egy román, aki itt dolgozik, kevesebb gyermekpénzt kapna, mint egy osztrák vagy egy német munkás.” Egyúttal rámutatott: a kivételezés nyilvánvalóan ellentmondana az uniós szabályoknak, de még ha módosulnának is az EU-rendelkezések, a külföldi munkavállalók megkülönböztetése az osztrák alkotmány szemszögéből „erősen problematikus” lenne.

Daniel Tecu, a külhoni románok szövetségének vezetője azzal magyarázta az osztrák javaslatot, hogy „a román társadalom egyre határozottabban elutasítja az osztrák vállalatok romániai erdőirtásait”. Arra a tiltakozásra utalt, amellyel az osztrák tulajdonú Holzindustrie Schweighofer szembesült a Kovászna megyei Rétyen (Reci) felépített üzemének megnyitása előtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.