galéria megtekintése

A vegyes házasságok megváltoztatják az USA társadalmát

6 komment

Karafiáth Luca

„Ha New Yorkban meglátsz egy külföldi kézben lévő boltot, az különlegesség, Európában ugyanettől pánikba esnek, és egy párhuzamos társadalom rémképét látják benne” – nyilatkozta lapunknak az amerikai és az európai bevándorlás összehasonlító kutatására szakosodott Nancy Foner. A New York-i Városi Egyetem minap Budapesten járt szociológiaprofesszora szerint az alapvető különbség a bevándorlás jelenségéhez való hozzáállásban rejlik: „A kulturális sokszínűség az amerikai identitás szerves részét képezi. Az Amerikába érkezők saját etnikai identitásának megőrzése ma már tulajdonképpen elvárás. Az emberek büszkék külföldi gyökereikre. Ezzel szemben Európában a bevándorlást egyre inkább fenyegetésként élik meg, és sokan az európai kultúra hanyatlását vizionálják.”

Új amerikai állampolgárok az eskütétel után. A kultúrális sokszínűség az amerikai identitás szerves részét képezi Foner szerint
Új amerikai állampolgárok az eskütétel után. A kulturális sokszínűség az amerikai identitás szerves részét képezi Foner szerint
Lucas Jackson / Reuters

A „párhuzamos társadalom” kifejezés azt sejteti, hogy a bevándorlók a lakosság többi részétől teljes elszigeteltségben élnek. Az amerikai kutató szerint nem vesszük figyelembe, hogy a migránsok gyerekei helyi iskolákba járnak. Az élet számos más területén is érintkeznek a többségi kultúrával, nem igaz, hogy csak párhuzamos struktúrákban élnek. A társadalomtudós teljesen természetesnek tartja, hogy az azonos kulturális háttérrel rendelkezők egy közösség részeként élnek egy másik országban. A probléma akkor jelentkezik, ha valamiért nem tudnak kilépni ebből a biztonságot nyújtó légkörből.

 

Bár Foner meggyőződése szerint az „olvasztótégely” hasonlat Amerika esetében még mindig megállja a helyét, természetesen az Atlanti-óceán túlsó oldalán is bőven akadnak komoly gondok. A problémák azonban teljesen más jellegűek, ott

a több mint 11 millió illegális bevándorló jelenti a legfőbb kihívást.

Egészen a republikánus elnökjelölt-aspiráns Donald Trump megjelenéséig két teljesen különböző diskurzus részét képezte a migránskérdés és az iszlámtól való félelem. „Trump meglovagolja a muszlimellenes érzelmeket, és nemzetbiztonsági üggyé teszi a bevándorlás kérdését. Ez rendkívül aggasztó, eddig ilyesmivel nem találkoztunk Amerikában” – véli Foner. Bár Trump feszültségkeltő fellépését roppant károsnak találja, Foner szerint az ingatlanmágnás végül saját retorikájának csapdájába fog esni: „A statisztikák azt mutatják, hogy a bevándorlók nagy része demokrata pártinak vallja magát. A republikánusok egyszerűen nem nyerhetnek, ha elidegenítik maguktól az amerikai társadalom jelentős részét.”

Trump támogatói bázisa túlnyomó részt alacsonyan képzett, idősebb fehér férfiakból áll, akik általában véve elutasítanak mindennemű társadalmi változást. Pedig Foner számításai szerint változásból bőven kijut az Egyesült Államoknak a következő évtizedekben. „Az amerikai társadalmi rendszer sok esetben kirekesztő és igazságtalan, de egyvalamiben nagyon sikeresek vagyunk: kiválóan alkalmazkodunk” – hangoztatta a kutató. E tulajdonságnak köszönhető, hogy míg a republikánus Theodore Roosevelt (1858–1919), az USA 26. elnöke az etnikai identitást még összeférhetetlennek tartotta az amerikaival, manapság már a kettő kéz a kézben jár egymással.

Nancy Foner
Nancy Foner

A dinamikusan változó társadalmi megítélés példájaként említi Foner az ázsiai bevándorlókat. Ma már széles körben elterjedt a sztereotípia, miszerint az ázsiai származás egyet jelent az átlagon felüli intelligenciával. Voltak azonban olyan sötét korszakok az amerikai történelemben, amikor az ázsiaiak származásuk miatt nem lehettek állampolgárok. Foner szerint az identitásokról kialakított nézetek generációról generációra változnak.

Jelenleg Amerikában az etnikailag vegyes házasságok aránya olyan magas, hogy ez

merőben meg fogja változtatni a társadalom összetételét.

A megváltozott etnikai összetétel előreláthatatlan következményekkel fog járni. Nem tudhatjuk, hogy az ilyen házasságokból származó gyerekek hogyan fognak magukra tekinteni, s a társadalom többi része hogyan áll majd hozzájuk.

Névjegy

Nancy Foner New Yorkban nőtt fel, a Chicagói Egyetem antropológia szakán szerzett doktori fokozatot. Kezdetben a jamaicai bevándorlók integrációját vizsgálta. 2004 óta a City University of New York szociológiaprofesszora, kutatásai fókuszában az amerikai és az európai bevándorlás összehasonlító elemzése áll.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.