galéria megtekintése

A vámpír évekig várt, aztán elfoglalta az államfői széket

0 komment


Körösi Ivett

Megérte évekig várnia, hiszen végül a csúcsra ért Brazília szerdán kinevezett elnöke, a 75 éves Michel Temer.

A Sao Paulo-i Tietében libanoni bevándorlók nyolcadik gyermekeként született államfőről a helyiek többsége sokáig azt sem tudta, hogy kicsoda. Évtizedeken át a háttérben építette jogi, majd politikai karrierjét. Részt vett az 1988-as alkotmány kidolgozásában – elutasította a halálbüntetést és az abortusz engedélyezése mellett tette le a voksot –, négyszer beválasztották a kongresszusba, kinevezték az alsóház elnökévé, közben pedig biztos kézzel irányította az ország legnagyobb politikai tömörülését, a Brazil Demokratikus Mozgalom Pártját (PMDB).

Fotó: Ueslei Marcelino / Reuters

A jobbközép PMDB 2003-tól 2016 márciusáig volt a kormányzó Munkáspárt (PT) koalíciós partnere, ám az évtized közepére Brazília súlyos politikai és gazdasági krízisbe került. Amikor a PT belekeveredett az ország történetének legsúlyosabb korrupciós botrányába, az akkor alelnöki posztot betöltő Temer elérkezettnek látta az időt a trónkövetelésre: 2015-ben támogatta a Dilma Rousseff szerdai menesztését eredményező felelősségre vonási eljárást (impeachment).

 

– Michel Temer olyan, mint a horrorfilmek vámpírja... Akár egy vírus: akkor támadja meg a szervezetet, amikor az immunrendszer legyengült – jellemezte Temert Wliton Prado korábbi munkáspárti képviselő. Kevésbé találóan ugyan, de a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai jelentések is arra engednek következtetni, hogy Temer évekkel ezelőtt szemet vetett az elnöki székre. 2006-ban rendszeresen jelentett az Egyesült Államoknak a brazil politikai helyzetről, s az egyik alkalommal kifejtette az amerikai konzulnak, hogy a PMDB megpróbálhatná leváltani az akkori munkáspárti elnököt, Luiz Inácio Lula da Silvát.

Őt nem sikerült, de a pénzügyi machináció miatt menesztett Dilmát igen. A szerdai beiktatási ceremónián Temer – aki nemcsak jogi szakkönyveket jegyez, hanem egy Névtelen meghittség című verseskötetet is – hangsúlyozta, hogy első számú feladata a gazdaság talpra állítása. Az üzleti élet támogatását élvező technokrata fájdalmas megszorításokra készül, átalakítaná a bőkezű nyugdíjrendszert és a szociális programokat is.

Nem lesz könnyű dolga, hiszen borítékolható a lakosság jelentős részének ellenállása. Nem mintha túl népszerű volna: egy áprilisi felmérés szerint elnökválasztás esetén csupán a lakosság két százaléka szavazott volna rá. Támogatottságát az sem dobta meg, hogy a májusban kinevezett ügyvivő kabinetjébe csak fehér férfiakat választott. Bár hívei szerint sokkal kifinomultabb, megnyerőbb és kompromisszumkészebb, mint a harcos stílusú Dilma, sokan elitistának tartják, s attól félnek, hogy visszafordítja a Munkáspárt szociális programjait, amelyek milliókat emeltek be a középosztályba. Drága külföldi útjai miatt sokat kritizálják 33 éves, egykori szépségkirálynő feleségét is, aki a nyakára tetováltatta férje nevét.
Az sem világos, hogy Temer mennyire hatékonyan venné fel a harcot Brazília egyik legnagyobb problémájával, a korrupcióval. Párttársai közül többen is nyakig benne vannak az állami olajvállalatot, a Petrobrast érintő pénzügyi botrányban. Még az ő ideje is elkövetkezhet, ugyanis a választási hatóság jelenleg is vizsgálja, hogy a Petrobras-ügy piszkos pénzeiből jutott-e a PMDB pártkasszájába.

Sokan egyébként is hiteltelen politikusnak tartják, hiszen a választási törvények megsértése miatt – a megengedettnél többet költött magánvagyonából a kampányára – nyolc évig nem indulhat a választásokon. Ez persze nem jelentett akadályt az elnöki kinevezésekor.

Rousseff hívei az utcán követeltek igazságot

Rohamrendőrök és tüntetők csaptak össze szerda este Sao Paulóban, nem sokkal Michel Temer államfői beiktatása után. Dilma Rousseff hívei harmadik napja demonstráltak az ország több városában az általuk puccsnak tartott felelősségre vonási eljárás miatt. Sao Paulóban könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget a rendőrök. A brazil belpolitikai események diplomáciai körökben is felzúdulást okoztak. Venezuela, Ecuador és Bolívia – tiltakozásul Temer kinevezése ellen – még szerdán visszahívta brazíliai nagykövetét.

– Ez puccs! Nem csupán Dilma, hanem egész Latin-Amerika és a karibi térség ellen. Ellenünk! – mondta Nicolás Maduro venezuelai elnök.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.