galéria megtekintése

A tálibok elengedték az amerikai katonát

0 komment

NOL

Bowe Bergdahl őrmester 2009-ben lett az afganisztáni szélsőségesek egyedüli amerikai foglya. Öt guantánamói afgánt ért az Obama-adminisztrációnak. A republikánusok bírálnak.

Soha nem felejtettük el – mondta Barack Obama az öt éve elrabolt amerikai katonáról
Soha nem felejtettük el – mondta Barack Obama az öt éve elrabolt amerikai katonáról

Szombaton visszanyerte a szabadságát Bowe Bergdahl, az egyedüli amerikai katona, aki a tálibok foglya lett az afganisztáni háború tizenhárom éve alatt – írja a New York Times. Bergdahlt az iszlamista szélsőségesek egy fogolycsere keretében adták át a pakisztáni határnál az amerikaiaknak, akiknek öt Guantánamón őrzött tálibot ért a most 28 éves őrmester.

A sajtónak kiszivárogtatott hírek szerint Bergdahl karcolásokkal megúszta az ötéves kalandot. A tálibok egészségesen adták át, az őrmester még annyira sem gyengült le, hogy ne tudjon járni. A helyszínre az amerikaiak több tucat kommandóst vezényeltek ki a Bergdahllal megjelenő 18 tálibbal szemben. Hogy mi történik vele, azzal az őrmester egyébként az utolsó pillanatig nemigen volt tisztában. Már a helikopteren ült, amikor egy kezébe akadó papírlapra felírta a különleges erőkre utaló betűszót, az SF-et, és egy kérdőjel kíséretében odatolta a pilóták elé. Csak akkor omlott össze és fakadt sírva, amikor erre igenlő választ kapott.

 

A Bergdahl szabadulása fejében elengedett tálibokat az a Katar vette át és látja vendégül még egy éven át, amely közvetítőként vállalt szerepet az ügyben. Enyhén szólva veszélyes foglyokról – a 2001-ben elűzött tálib rezsim felsővezetéséhez tartozó emberekről – van szó. Egyikük az a Khair Ulla Said Wali Khairkhwa volt tálib belügyminiszter és drogbáró, aki állítólag hosszú időn át személyes kapcsolatban állt Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorszervezet néhai vezetőjel – nem mellesleg pedig a távozó afgán elnök, Hamid Karzai egyik jó barátjaként ismerik. Egy másik, Bergdahlért kiszabadított fogoly Mohamed Fazi volt helyettes védelmi miniszter. Őt a Human Rights Watch szerint háborús bűnökért lehetne felelősségre vonni, amiért 2000-2001-ben a tálibok tömegével mészárolták le az afganisztáni síitákat.

Bergdahlt 2009. június 30-án kapták el Paktika tartományban. Máig rejtély, hogyan választották el az egységétől és rabolták el a Hakkani-hálózat szélsőségesei, az elengedéséről szóló bejelentésében Barack Obama elnök mindenesetre úgy fogalmazott, az őrmester sorsa példa az Egyesült Államok „megingathatatlan" elkötelezettségére, hogy soha ne hagyjon hátra egyedül a harctéren katonát. „Soha nem felejtettük el" – mondta Obama az őrmester szüleivel, Bob és Jani Bergdahllal az oldalán.

Bár Bergdahl szabadulása azt jelenti, hogy nincs többé amerikai katona a tálibok fogságában, a republikánusoknak nem tetszik túlságosan az akció. Egyrészt azért nem, mert a Bergdahlért elengedett öt tálib mindegyike kiemelt nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára. Másrészt azért, mert a demokrata Obama-adminisztráció elfelejtett szólni a kongresszusnak a dologról, noha a vonatkozó törvények értelmében legkésőbb harminc nappal a fogolycsere előtt meg kellett volna tennie. A vasárnap Afganisztánba látogató Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter ezeket a bírálatokat azzal rázta le, hogy Bergdahl élete veszélyben forgott, így a Fehér Háznak nem volt más választása, mint megkerülni a törvényhozást. Volt persze, akit ez a magyarázat nem nyugtatott meg túlságosan. Mike Rogers, a képviselőház hírszerzési bizottságának a republikánus elnöke szerint az ügy csak arra jó, hogy a terroristák rájöjjenek amerikaiak túszul ejtésében rejló üzleti lehetőségekre.

Az öt év alatt, amíg fogoly volt, Bergdahlt kétszer léptették elő. Most először az afganisztáni Bagramban lévő amerikai támaszpontra, vasárnap pedig egy Németországban lévő amerikai katonai kórházba vitték, ahol kivizsgálják és sort kerítettek az első kihallgatására is. Bár az őrmesternek az egészsége nem, az angolja állítólag igencsak megsínylette az elmúlt öt évet, és egyelőre csak botladozva tud megszólalni a saját anyanyelvén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.