galéria megtekintése

Tizennyolcmilliós adócsalást ismert be a Bayern München elnöke

2 komment

Uli Hoeness pere ma kezdődött el Németországban. A drukkerek mellette tüntetnek, Romániában pedig a miniszterelnök is kegyelmet adna a szintén adócsalás miatt már elítélt Gheorge Popescunak. Rács mögé lehet-e küldeni a sztárokat, vagy más elbírálás alá esnek, mint az átlagember? Netán más a megítélés keleten és nyugaton?

Beismerő vallomást tett hétfőn Uli Hoeness, a Bayern München futballklub elnöke. Hoeness ellen az a vád, hogy 2003 óta 18,5 millió eurónyi adót nem fizetett be a német adóhivatalnak. A pénzt svájci számlákon tartotta, és tulajdonképpen spekulatív célokra, derivatívák vásárlására használta. – Olyan volt, mint egy szerencsejáték, jót tett az adrenalinszintemnek "– vallotta be. Most azt ígéri, hogy minden kárt és tartozást ki fog fizetni, és emlékeztetett arra is, hogy vagyonából eddig ötmillió eurót költött  szociális célokra. Az összeg mindenkit meglepetésként ért, eredetileg csak 3,5 millió euróra taksálták az adócsalását.

Ítélet még nincs, de a pert máris óriási médiafigyelem övezi Németországban. Az 1974-ben az NSZK válogatottjával  futballvilágbajnok Hoeness nemcsak a pályán lett híres, hanem a Bayern München elnökeként – legalábbis a bajoroknál – a nemzeti bálvány szintjére is emelkedett. Osztotta is az észt évekig arról, hogyan kellene a német gazdaságot irányítani.

A négy napig tartó per mai, első napján Hoeness egy lesötétített üvegű autóval érkezett reggel a bíróságra, a tárgyalóterem előtt húsz rendőr posztolt és közel száz újságíró igyekezett benyomulni a terembe. Az épület előtt Hoeness mellett tüntettek a Bayern München szimpatizánsai.

 

Hoeness, aki a Bayern Münchenből üzletileg is elsöprően sikeres klubot csinált, tavaly tett önmaga ellen feljelentést, amikor vélhetően megneszelte: az adóhatóság már a nyomában van. A német adóhivatal illetve a tartományi pénzügyminisztériumok időről időre kapnak – vagy vásárolnak – olyan  adathordozókat, amelyeken német adócsalók adatai, számlái találhatók. Amikor egy-egy ilyen hír megjelenik a sajtóban, hirtelen megugrik az önfeljelentések száma: ezzel a vétkesek a büntetőjogi következményeket próbálják elkerülni, remélve, hogy sima pénzbüntetéssel megúszhatják a feledékenységüket. Hoeness még tavaly gyorsan befizetett 10 millió eurót, és most szintén abban bízik, hogy megúszhatja az akár öttől tíz évig terjedő börtönbüntetést, amit adócsalásként kiszabhatnak.

Nem ő az egyetlen német közszereplő, aki igyekszik bocsánatos bűnként feltüntetni az adócsalást: az utóbbi hetekben hasonló bejelentést tett Alice Schwarzer, a német feminista mozgalom alapítója, a berlini tartományi kormány kulturális államtitkára, vagy éppen Theo Sommer híres német újságíró, a Die Zeit korábbi főszerkesztője. De egyik eset sem vált ki akkora visszhangot, mint Uli Hoenessé: a per akár precedens értékű is lehet, kiderülhet, hogy egy nemzeti bálvánnyal ugyanúgy bánik-e az igazságszolgáltatás, mint egy átlagpolgárral, netán  enyhébben, esetleg éppen ellenkezőleg, szigorúbban ítélik-e meg?

Képünkön: Gheorghe Popescu.

Eközben Romániában éles vitákat váltott ki az a kezdeményezés, amelynek célja kihozni a börtönből a pár napja lecsukott egykori futballsztárt, Gheorghe Popescut. Az elnöki kegyelemért folyamodó petíciót több vezető román politikus, köztük Victor Ponta miniszterelnök, a képviselőház és a legnagyobb ellenzéki párt elnöke is aláírta. A visszavonulása után játékosügynökként dolgozó Popescut múlt kedden ítélték három év és egy hónap börtönre csalás miatt. A vád szerint hét társával együtt 12 román labdarúgó külföldi eladásakor elhallgatta az ügyletek valós értékét, másfél millió dollárral károsítva meg a román államot és több mint 10 millióval négy román futballcsapatot.

A pro és a kontra tábor ugyanarra hivatkozik – Popescu kiváló labdarúgó volt, akit generációk csodáltak –, a következtetéseik viszont merőben eltérnek. Az elnöki kegyelmet szorgalmazók szerint a társadalom hálával tartozik az egykori 115-szörös válogatottnak, aki idegenlégiósként és elsősorban a Barcelona csapatkapitányaként dicsőséget szerzett Romániának. Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt elnöke egyenesen nemzeti jelképnek nevezte, aki mellett minden becsületes románnak ki kell állnia most, hogy nehéz helyzetbe került.

A másik tábor szerint Popescunak éppen azért kell letöltenie büntetését, mert több generáció számára példakép volt. Ha elnöki kegyelemben részesülne, az azt üzenné: a hírességek a törvény fölött állnak. Maga a gondolat, hogy egy közszereplő, akiről bebizonyosodott, hogy nagy értékű csalást követett el, kegyelemben részesülhet, káros a társadalomra nézve – vélekedett Alfred Bulai szociológus az Adevarul című napilapban. Szerinte Románia nem Ukrajna, ezek pedig nem politikai foglyok, hogy az utca nyomására szabadon engedjék őket.

Szakértők szerint az elnöki kegyelemnek Popescu esetében nincs jogi akadálya, viszont az államfő döntésében nem a kérelmező népszerűsége a meghatározó. Emlékeztettek, hogy Traian Basescu tízéves megbízatása alatt mindössze 35 alkalommal adott elnöki kegyelmet, és az elítélt minden esetben súlyos beteg volt, vagy előrehaladott korú.

Victor Piturca szövetségi kapitány azzal érvelt Popescu szabadon engedése mellett, hogy „mindenki megérdemel még egy esélyt”. Az ellentábor válasza erre: Popescut és bűntársait nem egyetlen bűncselekmény elkövetéséért csukták le, hiszen több éven át valóságos maffiahálózatot működtettek.

– A Popescu szabadon engedése mellett érvelő újságírók és politikusok valójában azt állítják: „A börtön nem való a Gica Popescuhoz hasonló embereknek”. Ez az igazi üzenetük, még ha nem is mondják ki tisztán – vélekedett Catalin Tolontan, a Gazetei Sporturilor sportlap főszerkesztője. Ennek a lapnak a cikke nyomán indult meg az ügyészségi vizsgálat, amely végül a nyolc futballvezető elítéléséhez vezetett. Tolontan szerint a legsúlyosabb az egész ügyben az, hogy többen megpróbálják úgy beállítani, mintha az egykori labdarúgót ártatlanul csukták volna le.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.