galéria megtekintése

A szankciókat meghosszabbították, de fél Európa már enyhülne

6 komment

Halmai Katalin

Újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszországgal szemben 2014. július 31-ikén bevezetett diplomáciai, gazdasági és kereskedelmi szankciókat az Európai Unió tagállamainak nagyköveti tanácsa kedden Brüsszelben.

A döntést a 28 Európa-ügyi miniszter várhatóan pénteken vita nélkül egyhangúan jóváhagyja. Ez azt jelenti, hogy az Oroszország kelet-ukrajnai destabilizáló tevékenységét büntető európai intézkedések legalább 2017. január 31-ig érvényben maradnak.

Balról jobbra. Didier Reynders, Philip Hammond brit külügyminiszter Federica Mogherinivel, az EU kül és biztonságpolitikai főképviselőjével, illetve Bert Koenders holland külügyminiszterrel
Balról jobbra. Didier Reynders, Philip Hammond brit külügyminiszter Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, illetve Bert Koenders holland külügyminiszterrel
Eric Vidal / Reuters

Az ülést megelőzően néhány EU-tagállam külügyi vezetője „hangosan gondolkodott” a szankciók jövőjéről, előrevetítve az enyhítés lehetőségét. Frank-Walter Steinmeier német és Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter például felvetette a büntetőintézkedések fokozatos eltörlésének a lehetőségét. Párizsi kollégájuk, Jean-Marc Ayrault azt hangoztatta, hogy a tagországoknak tárgyalniuk kell az EU szankciós politikájáról és a kelet-ukrajnai rendezést előíró minszki egyezmény végrehajtásáról, lehetőleg már a jövő heti csúcstalálkozójukon.

 

A francia törvényhozás alsóháza áprilisban nem kötelező erejű határozatot hozott a korlátozó intézkedések eltörléséről.

A Moszkvával szemben keményvonalasnak számító balti államok, Lengyelország és az Egyesült Királyság viszont hallani sem akar engedményekről, amíg Oroszország nem teljesíti a minszki egyezmény előírásait, és nem biztosítja, hogy Ukrajna visszakapja szuverenitását a saját határai felett.

A magyar diplomácia Orbán Viktor februári moszkvai látogatása óta azt az álláspontot képviseli, hogy általános politikai vitának kell megelőznie a szankciók meghosszabbításáról szóló brüsszeli döntést. Szijjártó Péter külügyminiszter többször hangoztatta, hogy Magyarország nem akarja megbontani az EU egységét, de szükségesnek tart egy alapos eszmecserét a témáról. A budapesti szándékokkal ellentétben erre most mégsem kerül sor, mert a hírek szerint az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Németország vezetői áprilisi hannoveri találkozójukon megígérték Barack Obama amerikai elnöknek a szigorítások fenntartását. Ezt az egyezséget szentesítették később a G7-ek május végén Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének a részvételével. „Fejet hajtottunk a G7-ek döntése előtt” – fogalmazott egy brüsszeli diplomáciai forrás, aláhúzva, hogy az orosz szankciókról szóló vitát nem vették le a napirendről, csupán elnapolták.

Az EU–orosz kapcsolatrendszerről várhatóan októberi csúcstalálkozójukon folytatnak eszmecserét a tagállamok.
Halmai Katalin (Brüsszel)

Most meghosszabbított EU szankciók

Az Európai Unió több lépcsőben és több területen vezetett be szankciókat Oroszország ellen. A most meghosszabbított intézkedések elsősorban gazdasági, kereskedelmi téren éreztetik a hatásukat, és kiegészítik a diplomáciai kapcsolatokat korlátozó, illetve az egyes személyek és szervezetek vagyonának befagyasztását és utazásának megszigorítását előíró döntéseket.

– Többségi állami tulajdonban lévő orosz pénzügyi intézmények, energiacégek és védelmi vállalatok uniós tőkepiaci forráshoz jutásának korlátozása

– Fegyverkiviteli és -behozatali tilalom

– A kettős felhasználású termékek katonai célokra történő kivitelének korlátozása

– Oroszország hozzáférésének korlátozása a kőolajtermeléshez és -feltáráshoz szükséges egyes érzékeny technológiákhoz

– Bizonyos kétoldalú és regionális együttműködési programok felfüggesztése
– Az Európai Beruházási Bank által finanszírozott projektekre vonatkozó szerződések felfüggesztése

Érvényben lévő orosz szankciók:

– Egyes mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek – tej és tejtermékek, gyümölcs, zöldség, húsipari termékek, sajt – behozatali tilalma az EU országaiból

– Európai közéleti személyiségek – elsősorban parlamenti képviselők, politikusok, újságírók – beutazási tilalma Oroszországba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.