galéria megtekintése

A saját lábukon állnak, de az após neve enyhén szólva segít

2 komment


Poór Csaba

A dollármilliárdos mágnások közé sorolta a Forbes Vlagyimir Putyin orosz államfő állítólagos vejét. Az amerikai üzleti magazin orosz kiadása legalább 1,2 milliárd dollárra becsüli a 33 éves jogász, Kirill Samalov vagyonát, ám az valójában több mint kétszer ennyit érhet.

Samalov azóta halmozta fel a milliárdjait, hogy – miután több állami óriásvállalatnál, majd a miniszterelnökségen is dolgozott – 2008-ban, mindössze 26 évesen a kormányzati kapcsolatokért felelős alelnök lett a Szibur olaj- és gázvegyipari társaságnál. Amúgy is gyors karrierje ott teljesedett ki: előbb a menedzsereknek indított opciós program keretében 4,3 százaléknyit szerzett a holding részvényeiből, majd 2014-ben egy cégén keresztül újabb 17 százalékot vásárolt, és 21,3 százalékos részesedésével a második legnagyobb tulajdonos lett.

Ekkor a hírek szerint már Putyin veje volt.

Legalábbis a Reuters még tavaly ősszel kiderítette, hogy Samalov 2013 februárjában egy Szentpétervárhoz közeli téli üdülőhelyen, Igorában feleségül vette az államfő ifjabbik lányát, aki – ugyancsak a hírügynökség által feltárt, igaz, hivatalosan meg nem erősített adatok szerint – Katyerina Tyihonova néven a moszkvai Lomonoszov Egyetem két alapítványát is vezeti.

 

Márpedig már önmagában az após neve is „hátszelet" jelent, így Samalov üzleti sikereit a sajtó hajlamos a családi kapcsolatokkal összefüggésbe hozni. A Szibur-részvények nagyobbik csomagját az államfő barátjának tartott milliárdostól, Gennagyij Tyimcsenkótól vette meg, és az ügylet során állítólag abból indultak ki, hogy a cég összértéke tízmilliárd dollár. Egy tavaly decemberben lezárt tranzakció során viszont a Sinopec kínai olajipari társaság már jóval drágábban, 1,34 milliárd dollárért vásárolt 10 százalékos tulajdonrészt a Sziburból. Vagyis eszerint Samalov tulajdonrésze több mint 2,85 milliárd dollárra rúg.

Samalov (a jobbszélen) egy gyárlátogatáson az elnökkel. Jó illusztráció
Samalov (a jobb szélen) egy gyárlátogatáson az elnökkel. Jó illusztráció
Regis Duvignau / Reuters

Ráadásul tovább gyarapodhat. Mint az RBK orosz gazdasági hírportál a Moody's elemzésére hivatkozva írta, 25-30 százalékkal, mintegy 11 milliárd dollárra növelheti a bevételeit egy fejlesztési program. Erre az orosz kormány 1,75 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá az állami tartalékok részét képező a Nemzeti Jóléti Alapból, méghozzá az ilyenkor szokásos 7 helyett mindössze 2 százalékos kamatra.

Samalov példája jól illusztrálja azt a jelenséget, amelyet Alekszej Navalnij ellenzéki politikus

„neofeudálisnak"

nevez, és amely Olga Kristanovszkaja elitkutató szociológus szerint is megfigyelhető Oroszországban, igaz, másutt is. „Én ezt az új arisztokrácia kialakulásának nevezem: a fiúk öröklik az apák státuszát" – mondta a Népszabadságnak Kristanovszkaja, a nevét viselő kutatóközpont vezérigazgatója. Szavai szerint inkább a cégvilágra, mintsem a politikára jellemző ez a folyamat. Előfordul, hogy az üzleti életben érdekelt apa a politikába delegálja a fiát, de gyakoribb, amikor a politikában működő szülő igyekszik az üzleti szférában elhelyezni a gyermekét – tette hozzá.

Ha igaz a házasságukról szóló hír, a Tyihonova és Samalov alkotta párt két oldalról is segítik abban, hogy meg tudjanak állni a saját lábukon. Az ifjú férj apja, Nyikolaj Samalov szintén vagyonos üzletember, mi több, még a szentpétervári időkből az államfő régi barátja, az 1990-es évek közepén Putyinnal együtt egyike volt az Ozero (Tó) nevű üdülőszövetkezet alapítóinak, akik közül többen máig az elnök szűk gazdasági és személyes környezetéhez tartoznak. Az idősebb Samalov a fogorvosi pályát előbb egészségügyi berendezések kereskedelmével váltotta föl, majd több más üzleti területen is kipróbálta magát. A szintén Putyin barátai közé tartozó oligarcha, Jurij Kovalcsuk nevével fémjelzett Rosszija bank társtulajdonosaként felkerült a Moszkva Ukrajna-politikája miatt szankciókkal sújtott orosz üzletemberek listájára is.

A biarritzi villa
A biarritzi villa
Regis Duvignau / Reuters

A leggazdagabb oroszok Forbes-rangsorában azonban csak egyetlenegyszer, 2011-ben szerepelt. Félmilliárd dollárosra becsült vagyonával a 198. volt, vagyis már most túltett rajta a fia, aki tavaly kiszállt a Szibur menedzsmentjéből, és saját befektetőtársaságot hozott létre. Ám vagyonát nem csak üzleti érdekeltségekben fialtatja. Szereti például az autókat. Ott volt Szocsiban, a Forma-1 futamán, és a nevén lehet egy több mint 1400 négyzetméteres, épülő lakóház egy Moszkva melletti elit régióban, az ogyincovói járásban, és a Reuters úgy tudja, hogy négymillió dollárért – ugyancsak Tyimcsenkótól – a franciaországi Biarritzban is vásárolt egy villát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.