galéria megtekintése

Kínosan kerülték a megszorítás szót

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 05. számában
jelent meg.

0 komment


Fenes Gábriel
Népszabadság

Nehéz napok előtt áll az új görög kormány. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök hétfőn ismerteti kabinetje programját a parlament előtt, míg pénzügyminisztere Luxemburgba utazik, hogy a megszorításokról egyeztessen. Októberben közel ötven reformot kell megszavazni Görögországban.

„Négy évre kaptunk megbízatást” –hangsúlyozta Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szombaton első parlamenti felszólalásában, amelyet főleg pártjának, a Szirizának címzett. A baloldali tömörülés jelentős változásokon esett át az elmúlt két hónapban, ezáltal az új Ciprasz-kabinet is merőben más lett.

„Az új Sziriza-kormány egyáltalán nem beszél megszorításról, válságról vagy munkanélküliségről. A választási kampányában pedig különösen kerülte ezeket a témákat” – magyarázta lapunknak Jorgosz Pleiosz szociológus, az Athéni Egyetem oktatója. A jelenlegi görög vezetés ennek ellenére az EU kérésére privatizációba kezd, csökkenteni fogja a nyugdíjakat, nem emeli a minimálbért, miközben fenntartja a gazdagabb rétegeknek kedvező adórendszert. Pleiosz szerint ezekkel az intézkedésekkel a Sziriza pont azoknak a politikai ígéreteknek mond ellent, amelyek miatt a görögök a januári parlamenti választásokon melléjük álltak, illetve a júliusi népszavazáson nemmel szavaztak az újabb mentőcsomagra.

Nehéz időszak elé néz Alekszisz Ciprasz
Nehéz időszak elé néz Alekszisz Ciprasz
Alkis Konstantinidis / Reuters

 

A korábban megszorításellenes Sziriza most a modernizációt, az európai értékeket és a korrupció elleni harcot hirdeti, amelyhez társául a kormányban ismét a jobboldali Független Görögöket (ANEL) választotta. Bár a két párt fél évig már együtt dolgozott, sokak szerint a mostani koalíció törékeny lehet. Nem épp biztató előjel, hogy Dimitrisz Kammenosz közlekedésért és infrastruktúráért felelős miniszterhelyettes kinevezésén meg sem száradt a tinta, amikor a jobboldali párt képviselőjének le kellett mondania a nagy botrányt kavaró antiszemita kijelentései miatt.

Jorgosz Pleiosz úgy véli, a koalíciónak nem ez a fő problémája. „A hatalom közelíti az eltérő álláspontokat. Problémákat az szülhet, hogy néhány intézkedés és megszorítás kapcsán a Szirizának szüksége lesz más pártok támogatására, vélhetően a szocialista Paszokéra” – emeli ki a szociológus, aki szerint az ilyen helyzetek biztosan vitákhoz vezetnek majd, de az új kormány nagy valószínűséggel kitölti négyéves hivatali idejét.

A Ciprasz-kormánynak nagy szüksége lesz a támogatókra, mivel a szombaton megalakult görög parlamentnek 48 politikai, gazdasági és jogi intézkedést kell megszavaznia október 15-ig, hogy Görögország további 2 milliárdos hitelt hívhasson le a 86 milliárd eurós mentőcsomagból. A Ciprasz-kabinet programjáról szerdán tartanak bizalmi szavazást a képviselők. Euklid Cakalotosz görög pénzügyminiszter már hétfőn benyújtja a törvényhozásnak a 2016-os költségvetési tervezetet, majd Luxemburgba utazik, ahol az eurózóna képviselőivel tárgyal a görög megszorításokról – írja az Ekathimerini.

Az Évrosz-kerítés megnyitása életmentő volna a menekültek számára

A törvényhozásnak az adósságválság közepette – az Európai Unió többi tagállamához hasonlóan – egy másik problémával, a menekültválsággal is szembe kell néznie. A menekültek többsége az ország keleti szigetein, főleg a Törökországhoz közeli Leszbosz és Kósz szigetén ér partot.

Az EU november 15-ig a regisztrációt könnyítő hotspotokat hoz létre ezeken a szigeteken, de addig is kezelni kell a helyzetet. A kormányban felmerült, hogy megnyitják a görög–török határon található Évrosz-kerítést, amivel szárazföldi utat biztosítanának a menekülteknek. Jorgos Pleiosz szociológus szerint az Évrosz megnyitása megmentené azoknak az életét, akik amúgy lélekvesztőkön vágnának neki a kockázatos útnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.