galéria megtekintése

„A palesztinok megérdemlik az önálló hazát, az izraeliek a békét”

0 komment

MTI

A palesztinokkal megkötendő béke fontosságát hangsúlyozta az őt fogadó izraeli vezetőknek Ferenc pápa, aki vasárnap délután érkezett a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre a palesztin területeken – többek között Betlehemben – tett látogatása után.

„A palesztinok megérdemlik az önálló hazát, az izraeliek a békét" - mondta a reptéri fogadtatásnál a római katolikus egyház feje.

A tömeg Ferenc betlehemi miséjén
A tömeg Ferenc betlehemi miséjén
Ammar Awad / Reuters

Elsőként Simon Peresz államelnök járult a pápai helikopterhez, majd a hozzá csatlakozott Benjámin Netanjahu kormányfővel együtt végigkísérte a vörös szőnyegen Ferenc pápát, aki sorra kezet fogott az izraeli miniszterekkel és vallási vezetőkkel. Peresz héberül mondott beszédében az Izraelben létező vallások és nemzetiségek békés egymás mellett élését és a béke szándékát hangsúlyozta. Az eredetileg bejelentett beszédtől eltérve kétszer is elítélte a brüsszeli zsidó múzeumnál előző nap elkövetett gyilkosságokat és megbélyegezett minden rasszista bűncselekményt.

 

Peresz megköszönte a pápának az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni kiállását, Izraelhez való baráti hozzáállását, s testvérének nevezte a pápát.

Ferencet Simon Peresz elnök és Benjamin Netanjahu kormányfő fogadta Tel-Avivban
Ferencet Simon Peresz elnök és Benjamin Netanjahu kormányfő fogadta Tel-Avivban
Reuters

Netanjahu beszédében üdvözölte a Szentszék és a zsidó nép közötti kapcsolatok javulását. Az izraeli kormányfő kijelentette, hogy célja a státus quo fenntartása a muszlim, a keresztény és a zsidó szent helyeken. „Kinyújtjuk a kezünket bárki felé, aki elfogadja" - mondta.

„Mindannyiunknak építenünk kell a békét" - emelte ki az üdvözletekre válaszolva Ferenc pápa. A pápa hangsúlyozta, hogy szentföldi zarándoklatra jött és támogatásáról biztosította a két állami megoldást a palesztinok és Izrael számára. „Nincs más út, csak a békéé" - mondta a pápa, s reményét fejezte ki, hogy az „valósággá válik és nem marad álom".

Ferenc pápa előzőleg délelőtt a Palesztin Hatóság területén kétszer is meglepte környezetét. Először amikor a programtól eltérve az Izraelt Ciszjordániától elválasztó falnál imádkozni kezdett, majd amikor vatikáni közös imára invitálta Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnököt, amit mindketten elfogadtak.

A pápa a repülőtéri hivatalos izraeli fogadtatás után helikopteren Jeruzsálembe utazott, ahol zarándoklatának vallási szempontból legfontosabb része várta, a találkozó I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökomenikus pátriárkával.

Ferenc vasárnap este a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában I. Bartolomaiosszal közös imán emlékezett VI. Pál pápa és I. Athénagorasz konstantinápolyi pátriárka ötven évvel ezelőtti történelmi találkozójára.

Az Izraelt Ciszjordániától elválasztó falnál
Az Izraelt Ciszjordániától elválasztó falnál

Jeruzsálembe a katolikus egyházfőt elsőként Nir Barkat, a város polgármestere üdvözölte városi vezetők, a Jeruzsálemi Héber Egyetem és a Hadassza kórház elnöke, valamint arab és zsidó gyermekek kíséretében. A pápa az óvárosban rövid megbeszélést folytatott I. Bartolomaiosszal. A vatikáni rádió jelentése szerint a két egyházfő megállapodást írt alá, melyben ígéretet tettek arra, hogy „tovább haladnak a katolikus és az ortodox egyházak egyesülésének útján".

Később számos keresztény egyházi vezetővel együtt a Jézus keresztre feszítésének és sziklasírjának hagyomány szerinti helyszínén felépült Szent Sír-bazilikába mentek, ahol az ökumenikus imát tartották.

A katolikus és a keleti kereszténység két legfontosabb vezetője megcsókolta a templomban lévő követ, ahol a keresztre feszítés után Jézus testét kiterítették. Ferenc pápa a Szent Sírnál összegyűlteknek kijelentette, hogy „azonos a keresztények vére". A keresztények „tragikus" megosztottsága kapcsán pedig azt hangsúlyozta, hogy „a nézeteltérések nem tántorítanak el minket és nem bénítják meg utunkat az egyesítéshez".A templomi szertartás után a pátriárkák és a püspökök közös vacsorája zárja a pápai zarándoklat második napját a jeruzsálemi latin pátriárka palotájának pápai szárnyában.

I. Bartolomaiosszal a Szent Sír-bazilika előtt
I. Bartolomaiosszal a Szent Sír-bazilika előtt
Nir Elias / Reuters

Ferenc a szentföldi zarándoklatának harmadik, utolsó napján hétfőn a Jeruzsálem óvárosában lévő Szikladómot tekinti meg a város főmuftijának kíséretében, majd a zsidó hagyomány szerint elhelyezi céduláját a siratófalnál. Virágot helyez el az Izraelt megálmodó Herzl Tivadar sírján, találkozik az ország két főrabbijával, valamint az állam és a kormányfővel.

A katolikus egyházfő ismét megbeszéléseket folytat I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkával, találkozik papokkal és papnövedékekkel, majd misét mutat be az Utolsó Vacsora termében, s végül este hazaindul Rómába.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.