galéria megtekintése

A múzeumnak nem kellett, elárverezik Thatcher hagyatékát

0 komment

R. Hahn Veronika

Nem kellettek a Victoria és Albert Múzeumnak Nagy-Britannia egyetlen miniszterelnök asszonyának relikviái, így az örökösök árverésre bocsátják a 350 darabból álló kollekciót.

Kalapács alá kerül Baroness Thatcher of Kesteven öröksége. Margaret Thatcher, a néhai Vaslady éppen huszonöt évvel ezelőtt távozott a hatalomból. Az aukciót a Christie's aukciósház szervezi két menetben. A 150 tételt tartalmazó tényleges árverésre a vezető aukciósház londoni székházában kerül sor december 15-én, míg a párhuzamosan rendezett virtuális online „kiárusítás” 200 darabjára december 3-a és 16-a között lehet licitálni.

1997-ben a beszédeit tartalmazó könyv bemutatóján. A hivatalos papírok egy részét köztulajdonba adták
1997-ben a beszédeit tartalmazó könyv bemutatóján. A hivatalos papírok egy részét köztulajdonba adták
Phil Noble / Reuters

A XX. század egyik legkiemelkedőbb politikusának hagyatékába nyert bepillantás – a sajtóvisszhangból ítélve – máris megmozgatta a brit közvéleményt. Thatcher ikergyermekei, az immár 62 éves Carol és Mark a számos ikonikus tárgyat tartalmazó kollekciót elsőként a Victoria és Albert Múzeumnak ajánlották fel megvételre. A múzeum szóvivője úgy fogalmazott, hogy a V&A „kimagasló esztétikai vagy műszaki színvonalú objektumok megszerzésére koncentrál”, nem érdeklik a Vaslady relikviái.

 

Az árverésre bocsátott ikonikus darabok között van Thatcher piros bőrből készült miniszterelnöki aktatáskája, amelynek értékét előzetesen 3-5000 fontra taksálják. Politikatörténeti szempontból izgalmasak lehetnek a miniszterelnök asszony aláírását viselő fontos beszéd kéziratai.

Máris kiemelt figyelmet kaptak a Vaslady nagy körültekintéssel kiválasztott ruhatárának jellegzetes darabjai, elsőként 1951-es esküvői ruhája. Margaret Thatcher eleganciájával kapcsolatban gyakran emlegetik a hatalmat sugárzó öltözködés szándékát. Aki anyagilag megengedheti magának, hozzájuthat például (várhatóan 10-20 ezer fontért) ahhoz az Aquascutum márkájú esőkabáthoz, melyet Thatcher 1986-ban Fallingbostelben, a brit fegyveres erők németországi bázisán tett látogatásakor viselt egy drapp fejkendővel együtt.

Eladják az örökösök azt a Tonasz Starzewski tervezte fekete koktélruhát is, amelyet Thatcher a Claridge's szállodában megrendezett hetvenedik születésnapi partiján viselt II. Erzsébet társaságában.

Míg a kormányfő megjelenése összességében határozottságot és megkérdőjelezhetetlen tekintélyt sugárzott, szívesen enyhítette „acélos” imázsát ékszerekkel, gyöngysorokkal, vagy viselt szalaggal díszített blúzokat és nőies kesztyűket. Egyik legértékesebb ékszere egy különleges, Chaumet márkájú art deco smaragd és gyémánt nyaklánc (120-180 ezer font), az egyik legkedveltebb pedig egy III. György korából, kb. 1800-ból származó gyémántbross (8-10 ezer font) volt. Ezt hordta a Downing Street 10.-ben látható hivatalos portréja elkészítésekor is.

Szívesen enyhített az acélos imázsán
Szívesen enyhített az acélos imázsán
Phil Noble / Reuters

A teljes kollekciót 500 ezer fontra (körülbelül 220 millió forint) becsülik. Természetesen bármely közintézmény is tehet ajánlatot a tételekre.

Thatcher hivatalos papírjainak oroszlánrésze nem jut ebek harmincadjára. Ezeket a család az örökösödési adó elengedése fejében ez év elején köztulajdonba adta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.