galéria megtekintése

A magyarokon múlik az osztrák síszezon

2 komment


Hajba Ferenc

Ausztria síparadicsomait az idén is főleg a magyarok szolgálják ki. Tart a szezon, bár vannak olyan hegyhátak, ahol erősen hóágyúzni kell, másutt viszont rengeteg esett, s több munkaerőre lesz szükség a tavalyinál.

A síparadicsomok tulajdonosai, működtetői érdeklődésünkre elmondták, fél éve még attól féltek, hogy valamilyen kvótarendszer keretében kötelezik őket a menekültek foglalkoztatására. Nem a másságuktól riadtunk meg, hanem a szakértelmük hiányától. A téli szezon ugyanis összehangolt munkát, komoly marketinget, vendéglátást, nyelvtudást, síoktatói készséget feltételez – mondták el Salzburg környékén. Hozzátették: „Nekünk főleg ilyenkor kell megkeresnünk az éves bevételt, a nyár csak gyenge ráadás a télhez képest. A magyarok vendégmunkások évtizedek óta oda járnak, megkedveltették magukat a személyzet többi tagjával éppúgy, mint a síelőkkel.

Napfürdő a seefeldi síparadicsomban. A munkáért messzire kell menni
Napfürdő a seefeldi síparadicsomban. A munkáért messzire kell menni
Dominic Ebenbichler / Reuters

A karácsony és a szilveszter egyébként jelentős bevételt hozott a magyar munkavállalóknak, elsősorban a vendéglátásban és a rendezvényszervezésben. Burgenlandban szinte csak magyarok mosogattak, s végezték a vendéglátóipari segédmunkát. A vezetők között is akadtak honfitársaink.

 

A síközpontok esetében jellemző, hogy a magyarok távolabbi vidéken is szívesen dolgoznak. Ilyenkor ellátást is kapnak. Sokan a párjukkal mennek. Ma már szinte kötelező a szóbeli vagy írásos ajánlólevél, a nélkül nehéz bejutni a panziókba. A nyelvtudást is megkövetelik, de érdekes módon nem olyan szigorúan, ahogyan más készségeket.

Több magyarországi munkaszervező cég is elsősorban Ausztriába közvetít munkavállalót. Korábban előfordult – idézte fel egy grazi panziós –, hogy olyanokat hoztak, akiknek „fájt” a munka, napokon belül vissza kellett őket küldeni. Mostanában már mindenki komoly garanciát kér az általa foglalkoztatott emberekért. Ha a közvetítő nem alkalmas dolgozót hoz, az a szerződés szerint az ő zsebére is megy.

A magyar határ közelében nem érdemes munkát keresni, Burgenlandban már nehéz elhelyezkedni. Több kis cégnél a törököket bízták meg a munka írányításával, ők viszont saját honfitársaikat alkalmazzák elsősorban. Ez a helyzet a menekültáradatnak ebben a szakaszában megváltozott –  mondják Eisenstadtban, hiszen a törökök is erősen védik egzisztenciájukat, ezért teljesen nem merik kisajátítani a jobban fizető állásokat.

Burgenlandban jelenleg 75 ezer magyar dolgozik a statisztikák szerint. A munkaadó cégek többnyire megbízhatóak, hiszen Ausztriában keményen büntetik a fekete munkaadókat­ és vállalókat egyaránt.

Érdeklődtünk Mosonmagyaróváron, Sopronban , Szombathelyen és Jánossomorján, hogy továbbra is érkeznek­e Ausztriába ingázó munkavállalás végett Magyarország keleti feléről ezekbe a városokba. Némi csökkenésről számoltak be, de azért nem fizetnek rá azok, akik ezeknek az embereknek építettek vagy alakítottak át munkaszállókat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.