galéria megtekintése

A magyarok lojálisak Európához, de érthetetlen, miért Brüsszelnek üzennek

11 komment


Körösi Ivett

Az érvénytelen referendum alapján úgy vélem, hogy a magyarok még lojálisak Európához. Bízom benne, hogy ez a jövőben is így marad – nyilatkozta a Népszabadságnak a „megkönnyebbült" David Mae­naut. A flamand kormány magyarországi delegáltja Bécsben él, de régiós megbízottként közel havonta látogat el budapesti irodájába. Mint mondta, két év elteltével is meglepi, hogy mennyi uniós zászló lobog a magyar intézményeken.

Maenaut csodálkozik, miért Brüsszelnek üzengetnek
Maenaut csodálkozik, miért Brüsszelnek üzengetnek
Szabó Miklós / Népszabadság

– Rengeteg infrastrukturális projekt van itt. Elég az új utakra, közlekedési fejlesztésekre, sportlétesítményekre vagy a metróra gondolni. A magyar büdzsé hat százaléka az uniós újraelosztó és szolidaritási mechanizmusból származik – említette Maenaut, rámutatva, hogy bár a magyar kormány hónapok óta üzenget Brüsszelnek, az unió „fővárosából" komoly erőforrások érkeznek az országba.

 

Egyébként is érdekes élmény számára, hogy belgaként szinte minden utcasarkon egy Brüsszelnek szánt üzenettel találkozik. – Olykor elgondolkodom: miért épp Brüsszelnek üzennek? Inkább a bizottságnak vagy a tanácsnak kellene. Magyarországot nem egy brüsszeli diplomata, hanem Orbán Viktor kormányfő képviseli az Európai Tanácsban, ahol a döntéseket rögzített szabályok szerint hozzák. A magyar kormány is tehet javaslatokat, akár szövetségre is léphet más kormányokkal, s megpróbálhat az érdekeinek megfelelő kompromisszumokat kieszközölni. Európa így működik – mondja Maenaut, majd hozzáteszi: Brüsszel csak egy város, nem „behatárolhatatlan szürke massza".

Ő maga is évekig élt ott. A Távol-Kelettel foglalkozó egyetemi tanulmányai után tizenkét évig Tokióban dolgozott, – „Japán is nagyon óvatos, ha migrációról van szó" –, majd hat évet Brüsszelben töltött. A fővárosi régió 19 községéből három-négyben is lakott, tapasztalatai szerint Szijjártó Péter miniszter és a magyar kormány állításaival ellentétben nem léteznek „no-go" zónák a belga fővárosban. – Talán csak egy-két olyan utca van, ahol este jobban oda kell figyelnie az embernek, de ez minden. A rendőrök gyakorlatilag bárhol képesek szolgálatot teljesíteni – idézi fel emlékeit David Maenaut.

A diplomata szerint Brüsszelben gyakran lepődnek meg egyes tagállamok nyers kijelentésein, ám ezek nem feltétlenül hátráltatják az uniós folyamatokat. – Gyakran új témákra, új európai kihívásokra terelik a figyelmet, amelyek legitim kérdéseket vetnek fel – teszi hozzá a flamand megbízott, aki legközelebb november 18-án, az Európa Tanács, az ­UNICEF és a Hintalovon Alapítvány által szervezett, gyermekbántalmazás elleni konferenciára látogat Buda­pestre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.