galéria megtekintése

Ahol a kormány veszélyesebb, mint a terroristák

Az ISIS hét közel-keleti országban aktív, de a népességre még mindig a kormányzati erők jelentik a legnagyobb fenyegetést – megjelent a 2015-ös Fenyegetett Népek jelentés a tömegmészárlás kockázatáról.

Hét közel-keleti ország áll a 2015-ös fenyegetett népek globális rangsor élén az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) támadásai miatt. Azonban, a Közel-Keleten élőknek mégis saját kormányaiktól van több félnivalójuk, közölte a Minority Rights Group International (MRG).

A szélsőséges iszlamista szervezetnek, az ISIS-nak tulajdonított támadások az elmúlt hónapokban átterjedtek Libanonra, Jemenre, Egyiptomra, Líbiára és Afganisztánra, és erősödtek Szíriában és Irakban, írja a nemzetközi jogvédő szervezet.

"Az ISIS fenyegetését nem lehet alábecsülni, de a legtöbb embernek mégis saját kormányától van több félnivalója," mondta Mark Lattimer, az MRG ügyvezető igazgatója. "Nagy hiba volna azért támogatni bármit vagy bárkit, mert az ISIS ellenfele."

 

Az internetes térképen is elérhető 2015-ös Fenyegetett Népek rangsor azokat a népcsoportokat igyekszik beazonosítani, akiket népirtás, tömegmészárlás vagy más szisztematikus erőszakos elnyomás veszélye fenyeget.

A 2015-ös rangsorban legtöbbet Szíria, Irak, a Közép-afrikai Köztársaság, Egyiptom, Oroszország és Ukrajna lépett előre.

Fenyegetett Népek 2015-ben
Fenyegetett Népek 2015-ben
Minority Rights Group International

Szíria most először listavezető

Most először szerepel a fenyegetett népek rangsor legtetején Szíria, ahol a helyzet egyre válságosabb: több mint kétszázezren haltak meg a konfliktusban és a népesség felét elűzték az otthonukból. A szélsőséges szektarianizmus az ország nagy részét megfertőzte, és a túlélő keresztény közösségek a kormányerők ellenőrzése alatt álló településeken élnek. Csak az északi, kurdok ellenőrzése alatt álló  területen történt komolyabb kísérlet egy befogadó demokrácia létrehozására, mondta az MRG.

2006-ban, amikor először jelent meg a fenyegetett népek listája, Irak vezette a rangsort, és a rá következő években sem került soha távol a rangsor tetejétől. Irakban több mint 14 000 civilt öltek meg 2014-ben, sokukat az ISIS által elkövetett tömegmészárlás közben. Az ISIS miatt kisebbségi közösségeknek, többek között jazidiknek, sabakoknak, káld asszíroknak és türkméneknek kellett menekülniük Moszulból, Szindzsárból és Nínava tartományból. Az ISIS több ezer jazidi nőt és lányt tart fogva, és az ISIS fenyegetései miatt a síita közösségek helyzete továbbra is kockázatos.

Az Iszlám Államnál is veszélyesebb néhány ország kormánya
Reuters

A Közép-afrikai Köztársaságban zajló konfliktus a főként muszlim Séléka szövetség egykori lázadói és az anti-Balaka nevű, főként keresztény milícia között folytatódott. Az ország négyet emelkedett az idei rangsorban, és a tizedik helyet foglalja el. Népességének közel egyötöde, több mint 850 000 ember vált földönfutóvá 2014 végén, és ezen felül 2015 első hónapjaiban több tízezer embernek kellett elmenekülnie az otthonából. Az ellentmondásos békeszerződést 2015 áprilisában írták alá a korábbi Séléka és anti-Balaka vezetők Nairobiban.

Egyiptom hármat lépett előre a rangsorban ebben az évben. A folyamatos harcok és a szigorodó biztonsági intézkedések hatással vannak a hosszú ideje politikailag és gazdaságilag is marginalizált sínai beduinok életére. Az emberi jogi aktivisták továbbra is kritizálják a kormányt azért, mert túl kevés dolgot tett a kopt és más keresztény közösségek biztonságáért, főleg Felső-Egyiptomban, ahol rendszeresen éri támadás a civileket, otthonukat és az imahelyeket.

"Szinte elkerülhetetlen a közel-keleti és az afrikai államok dominanciája a 2015-ös Fenyegetett Népek rangsorban," mondta Mark Lattimer. "De legalább annyira aggasztó a fenyegetettség kockázatának növekedése két világhatalom, Oroszország és Kína esetében."

Kínában, amely egyszeriben 15 helyet ugrott előre a táblán, komoly előrenyomulás tapasztalható a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület függetlenségére törekvő ujgur milíciák részéről. Több mint 200 ember halt meg terrortámadásokban, tömeges letartóztatások után százakat tartanak fogva, és több tucat embert ítéltek halálra. Az MRG szerint a hatóságok alig tettek lépéseket az alulfejlett ujgur terület fejlesztéséért és az ujgur közösség kirekesztése ellen, és ez áll a zavargások hátterében is. Az ujgur emberi jogi aktivistákat terroristáknak címkéző kormányzati stratégia pedig késlelteti a helyzet javítására tett kísérletet.

Oroszországban a kisebbségek félhetnek

A rangsorban a tizenhatodik helyet elfoglaló Orosz Föderációban visszatérő autokratikusabb kormányzási stílus csak fokozza az orosz társadalom egyre növekvő idegengyűlöletét a külföldi vagy a kaukázusi bevándorlókkal szemben. De a fenyegetés Észak-Kaukázusban a legnagyobb, ahol Csecsenföldön, Ingusföldön, Kabard- és Balkárföldön és különösen Dagesztánban tovább folytatódnak a rendszeres összecsapások az orosz erők és az iszlamista szeparatisták között – mondta az MRG.

Miközben az Orosz Föderációban növekvő fenyegetettség félelemben tartja a kisebbségeket, Oroszország "kiszervezett" háborúja Ukrajnával teljes közösségeket kényszerített Kelet-Ukrajnában arra, hogy pincékben húzzák meg magukat vagy elmeneküljenek otthonukból. Ukrajna 39 helyet ugrott előre a Fenyegetett Népek rangsorban. A keleti országrészben kb. kétmillió ukránt telepítettek át vagy hagyták el az országot. Eközben az oroszok által bekebelezett Krím félszigeten elnyomják az emberi jogi aktivisták hangját.

"Donbaszban és a Krím félszigeten is az emberi jogok politikai manipuláció tárgyává váltak. Most arra van szükség, hogy jobban támogassák a megfigyelők munkáját a terepen az emberi jogi sértések felmérése céljából, és megvédjék az emberi jogvédőket," mondta Lattimer.

2015-ben jelent meg tizedszerre a fenyegetett népek rangsor. Szomália, Szudán, Afganisztán és Irak azóta is a lista tetején foglal helyet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.