galéria megtekintése

A király beszéde

0 komment

NOL

I. János Károly egy rövid televíziós beszédben maga is megerősítette a lemondásáról szóló hírt. Itt az ideje átadni az irányítást az új generációnak – indokolta a döntést.

A 76 éves spanyol uralkodó a közel hatperces beszédét egy rövid visszaemlékezéssel kezdte. Mint mondta, attól kezdve, hogy négy évtizede trónra lépett, Spanyolország érdekeit akarta képviselni, és az volt a célja, hogy az ország egy modern demokráciává és Európa szerves részévé váljon.

A király generációváltást akar Spanyolországban
I. János Károly generációváltást akar Spanyolországban
Albert Gea / Reuters

„Ha ma visszatekintek, büszkeség és hála tölt el. Büszke vagyok arra a sok jóra, amit közösen elértünk, és hálás vagyok azért a sok támogatásért, amelyet uralkodásom alatt kaptam tőletek, már egészen fiatal koromban, majd akkor is, amikor nagy nehézségekkel és bizonytalansággal kellett szembenéznem" – mondta a király, aki szerint az elmúlt, válság sújtotta évek komoly „sebeket ejtettek a társadalom szövetén", de hangsúlyozta, hogy egy reménnyel teli jövő áll a spanyolok előtt.

 

A király szerint az elmúlt évek meghozták a megújulás iránti vágyat, és ebben az új, reménnyel teli jövőben már az új generációé lesz a főszerep. „Egy fiatalabb generációnak kell beállnia az első sorba. Olyannak, amely tele van friss energiával, és kész elszántsággal végrehajtani azokat a változtatásokat és reformokat, amelyeket a jelen konjunktúra megkövetel, és képes újult erővel és elhivatottsággal szembenézni a holnap kihívásaival".

Ennek a generációnak éllovasa a trónörökös, Fülöp herceg, akit talán már holnap megkoronáznak. „Az asztúriai herceg elég érett, tapasztalt, és megvan benne a kellő felelősségérzet, amely képessé teszi az állam vezetésére, valamint arra, hogy egy új, reménnyel teli időszak kezdődjön az irányítása alatt" – mondta a király.

I. János Károly beszédét ismételt köszönetnyilvánítással zárta: köszönetet mondott a spanyol népnek és mindazoknak – köztük feleségének, Sofía királynénak –, akik közel négy évtizedes uralkodása alatt segítették a munkáját.

„Spanyolországot a szívem legmélyén őrzöm, és mindig is ott lesz a helye" – zárta szavait a király.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.