galéria megtekintése

„A jogállam paródiája Szlovákiában”

Ma tüntetésre készül a szlovák ellenzék Robert Fico lakása előtt, miután a kormányfő bejelentette, hogy nem hajlandó meneszteni a korrupciógyanúba keveredett Robert Kalinák belügyminisztert, akit hatalommal való visszaéléssel is meggyanúsítottak. Szerinte Szlovákia eddigi legjobb belügyminisztere éppen a mostani tárcavezető.

„Ha a miniszterelnök ezután sem lép, akkor újabb rendkívüli parlamenti ülésen ismét kezdeményezzük a tárcavezető leváltását. S ha rövid időn belül másodszor sem járunk sikerrel, akkor partnereinkkel együtt a miniszterelnök ellen nyújtunk be bizalmatlansági indítványt. Méghozzá július elején, amikor Szlovákia fél évre átveszi az Európai Tanács soros elnökségét” – jelentette ki Igor Matovic, a legerősebb szlovák ellenzéki párt, az Egyszerű Emberek és Függetlenek (OlaNO) elnöke.

Kalinákért (képünkön) Fico a saját karrierjét és a pártja sorsát is hajlandó veszélyeztetni
Kalinákért (képünkön) Fico a saját karrierjét és a pártja sorsát is hajlandó veszélyeztetni
Petr David Josek / Reuters

A kormányfő egyébként a szlovák közrádió (RTVS) hét végi politikai vitaműsorában elhangzott állításával újabb belpolitikai vihart kavart. Kijelentette ugyanis, hogy az ugyancsak ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) egyik parlamenti képviselőjének az asszisztense – aki a Tatra Banka alkalmazottja is – nem csak Robert Kalinák bankszámlájába tekintett be törvénytelenül. Ezzel a megnyilvánulásával nemcsak az ellenzéki politikusokat háborította fel, hanem a közvéleményt is, hiszen olyan információt szivárogtatott ki, amelyhez törvényesen nem juthatott hozzá – mutatott rá több politikai elemző. Peter Kovác szerint ami Szlovákiában történik, az már a jogállam paródiája, illetve tragikomikus tükörképe – nyilatkozta az ismert jogász a Sme pozsonyi napilapnak.

 

Arra is utalt, hogy az idei márciusi választások előtt a kormányfő adócsalónak nevezte Igor Matovicot, és olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amelyekről hivatalosan csak az adóhatóságok, esetleg a nyomozók tudhattak. Néhány nappal ezelőtt pedig az ellenzéki képviselő asszisztense követett el további törvénysértést, miután belenézett Robert Kalináknak a Tatra Bankban vezetett számlájába, és nyilvánosságra hozta az ott látott adatokat. Ezzel cáfolta meg a belügyminiszternek azt az állítását, amely szerint nincs semmilyen üzleti kapcsolata az áfacsalással gyanúsított Ladislav Basternák építkezési vállalkozóval. A bankszámla alapján kiderült, hogy Kalinák Basternáktól összesen 260 ezer eurót kapott, és az egyik cégében résztulajdonos.

Az elharapózó belpolitikai csata akkor kezdődött, amikor oknyomozó újságírók kiderítették, hogy az egyik új pozsonyi lakóparkban Ladislav Basternák, a Robert Fico vezette Smer-SD holdudvarába tartozó vállalkozó vásárolt meg hét lakást, összesen 12 millió euróért, amit állítólag készpénzben fizetett ki az építtetőnek, aki az egyik üzlettársa. Miután visszaigényelte és felmarkolta a 2 milliós általános forgalmi adót, ezeket a lakásokat 1,5 millió euróért adta el. A Denník N pozsonyi napilap leplezte le ezt az ügyletet, egyúttal további gyanús esetekre is rámutatott, amelyek révén Basternák 8 millió eurónyi áfát igényelt vissza az államtól. A rendőrség, majd pedig az illetékes adóhivatal nyomozni kezdett, de az ellenzékiek értesülései szerint Robert Kalinák utasítására rövid időn belül abbahagyták a kutakodást. Miután a hatóságok tétlenségét több lap bírálta, a belügyminiszter közölte: tiszteletben tartja a rendőrség függetlenségét, nem avatkozik be a tevékenységükbe, amit egyre kevesebben hisznek el neki.

Belekeveredett a botrányba Robert Fico, aki abban a lakóparkban bérel 377 négyzetméteres luxuslakást, amelyet éppen Basternák cége épített. Az ellenzékiek a kormányfőtől azt követelik, hogy azonnal hozza nyilvánosságra a bérleti szerződést, s azt is, hogy valójában havonta mennyit fizet. Igor Matovic pedig bejelentette: ha a kormányfő nem költözik máshova, akkor a jövő hónaptól a Pozsonyba látogató uniós tisztségviselőket arról tájékoztatja majd, hogy Robert Fico adócsaló házában lakik.

Radovan Choleva, az ismert szlovák politikai elemző a Denník N hétfői számában megjelent kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy Robert Fico immár a saját politikai karrierjét, egyúttal pedig az általa vezetett Smer-SD, valamint a kormánykoalíció pozícióit is veszélyezteti Kalinák kritikátlan és egyre hiteltelenebb védelmezésével.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.