galéria megtekintése

A hontalanok sem vágynak Oroszország anyácskához

2 komment

Miklós Gábor

A Krím bekebelezése után a feszültség Oroszország nyugati határain is érezhető lett. Varsói kérésre már amerikai F-16-os repülőgépek járőröznek a lengyel légtérben, Nagy-Britannia Eurofightereket küld Litvániába. Joe Biden amerikai alelnök azt javasolta, tartsanak közös hadgyakorlatokat a NATO-tag balti államokban, hogy ezzel válaszoljanak az oroszok „földrablására”. Egymás után tesznek aggódó nyilatkozatokat a balti államok vezetői is.

A lettországi Daugavpils lakóinak az 51 százaléka orosz. A Baltikumban egyre nő a nyugtalanság a Krím annektálása miatt
A lettországi Daugavpils lakóinak az 51 százaléka orosz. A Baltikumban egyre nő a nyugtalanság a Krím annektálása miatt
Ints Kalnins / Reuters

A feszültség egyik oka a három balti államban élő orosz kisebbség. Az elmúlt húsz évben többször okozott problémát az ott élő oroszok státusza, különösen az, hogy Észtország és Lettország szigorú feltételekhez kötötte az állampolgárság megadását. Pár éve Észtországban tüntetéssorozatot váltott ki, hogy a hatóságok a főváros, Tallinn központjából egy távolabbi temetőbe szállítottak át egy második világháborús emlékművet.

Alekszandr Grusko, Oroszország NATO-nagykövete hétfőn azt nyilatkozta az Interfaxnak, hogy az észak-atlanti szövetség harci repülőgépek kiküldése helyett rendezze az állampolgárság nélküliek helyzetét. „Huszonhárom éve 640 ezer ember hontalan csupán azért, mert oroszul beszélnek. Inkább az ő problémáikkal kellene foglalkozni ahelyett, hogy amerikai vadászgépeket küldenek a balti térségbe" – mondta.

 

– Valóban létezik ilyen probléma, nyilatkozta telefonon lapunknak Szergej Sztyepanov, a Narvszkaja Gazeta főszerkesztője. Az orosz határon lévő Narva 65 ezer lakosú iparváros. Lakóinak 95 százaléka orosz anyanyelvű. A lakosok egyharmada észt állampolgár, egyharmadának orosz útlevele van, egyharmada hontalan. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a krími fordulat után valamilyen nagyobb feszültség lenne a városban, s hogy az ott élők el akarnának szakadni az EU és NATO-tag Észtországtól. Nincsenek tüntetések, vagy ehhez hasonló akciók. A főszerkesztő szerint az orosz lépéssel ugyan sokan (talán a lakosok fele) is egyetért, de ez nem csapódik le szeparatista törekvések formájában. Arra a kérdésre, hogy a hontalanok helyzetén akarnak-e az észt hatóságok változtatni, Sztyepanov szkeptikus választ adott. Szerinte az észt politikusok ebben nem érdekeltek, a most alakuló új kormány is csupán a 65 évnél idősebb nyugdíjasok esetében tekintene el az észt írásbeli nyelvvizsgától mint állampolgársági feltételtől. „Ennek mi az értelme?"– kérdezte.

Robert Mickiewicz, a Kurier Wilenski vilniusi lengyel lap főszerkesztője viszont érzékeli a feszültséget Litvániában. A kalinyingrádi orosz exklávé a világ legmilitarizáltabb övezete, az ott folyó hadgyakorlatok joggal növelik a litvánok aggodalmait. Ráadásul Litvánia tökéletes orosz energiafüggésben van, különösen ami a gázellátást és az elektromos árammal való ellátást illeti.

A litván export egynegyedét Oroszország vásárolja meg, a kereskedelmi blokád is súlyos károkat okozhat az agrárgazdaságnak. Mickiewicz a legnagyobb veszélyt a szintén EU- és NATO-tagországra zúduló orosz propagandaáradatban látja: a lakosság nagy része ért oroszul, s az orosz televíziók, népszerű orosz nyelvű hetilapok megtévesztő kormánypropagandával bombázzák a lakosokat. A népesség hat százaléka orosz nemzetiségű, de Mickiewicz szerint ők is tisztában vannak vele, hogy Litvánia uniós tagságával járó előnyök nagyobbak, s az itteni életszínvonal magasabb, mint az orosz vidéké.

A litván nemzetbiztonsági hivatal nemrég kiadott jelentése nem tud arról, hogy az oroszok között bármilyen „5. hadoszlop" szerepét betöltő szervezet működne Moszkva politikájának szolgálatában. Ám a jelentés figyelmeztetett: az ügyes és hatásos orosz propaganda befolyásolja a lakosság jelentős részét valamilyen fokon – mondta a Népszabadságnak a vilniusi újság főszerkesztője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.