galéria megtekintése

A fiatalok változást akarnak

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 14. számában
jelent meg.

Szász Balázs
Népszabadság

Hétfőn véget ért a világ legbonyolultabb szervezési feladata: Indiában 814 millió választásra jogosult kilenc szakaszban járulhatott az urnákhoz – és járult is: egyes helyeken 80 százalék feletti volt a részvétel. Nem csoda: ez a választás a modern India legkiélezettebb csatáját hozta el, melynek eredménye május 16-ra, péntekre várható.

Az egyik oldalon a Nehru–Gandi-dinasztia, a Kongresszus Párt vezetői állnak, élükön a 43 éves Rahul Gandhival, akiről a biztonság kedvéért nem jelentették ki, hogy ő a miniszterelnök-jelölt. Ha túl nagy lenne a bukás ugyanis (márpedig a közvélemény-kutatások ezt jósolják), nem lesz akkora a kudarc az „ifjú reménység” számára. Sonia Gandhi pártelnök fia nem jó szónok, nem egy „született politikus”. A Kongresszus Párt ifjúsági szekciójának vezetője volt, mígnem tavasszal a Kongresszus Párt alelnökévé választották.

A nők és férfiak külön álltak sorban a szavazókörzetekben: itt a kasmíri asszonyok várakoznak türelmesen, hogy voksolhassanak
A nők és férfiak külön álltak sorban a szavazókörzetekben: itt a kasmíri asszonyok várakoznak türelmesen, hogy voksolhassanak
Danish Ismail / Reuters

Családi hagyomány, hogy a Gandhik a Kongresszus Párt fő bázisának számító, 100millió lakosú észak-indiai Uttar Prades államban fekvő Amethiben indulnak. Innen indult és nyert Sonia Gandhi is, csakúgy, mint a merénylet áldozatává vált férje, Radzsiv Gandhi. De itt indult az ő nagyapja, a független India első miniszterelnöke, Dzsaváharlál Nehru is. Ám amikor megkérték az ifjú Gandhit, hogy nevezzen meg öt, amethibeli pártaktivistát, egyet sem tudott kibökni.

 

A gondoskodó család, élén a matriarchával – ezt a képet szeretné a Kongresszus Párt sugározni. Jelszavaik: a nők egyenjogúsága, a nincstelenek felemelése, szociális biztonság. Igaz, ezekkel a törekvésekkel kormányzott a Kongresszus Párt 49 éven át. Lehet, hogy most ezek a jelszavak mégsem hozzák meg a várt eredményt: az urbanizálódó Indiában a legtöbb falusi családból dolgozik valaki városban, és már mások az igényeik. – Nem alamizsnát szeretnénk, hanem munkahelyet – magyarázta a Népszabadságnak Aayush Anurag végzős egyetemista, hogy fenntartásai ellenére miért is szavazott a jobboldali hindu nacionalista párt, a Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) jelöltjére.

A BJP miniszterelnök-jelöltjének, Narendra Modinak ezzel szemben központi üzenete a gazdasági fejlődés. Modi arra a képre apellál, amit a nyugat-indiai Gudzsarát állam miniszterelnökeként harcolt ki magának: erős kezű vezető, aki államában egykor 10,3 százalékos gazdasági fejlődést ért el, és ezzel India leggyorsabb növekedési rátáját produkálta. (A 2013-as pénzügyi évben már csak 8 százalék volt a GDP növekedése.) Ez most kiemelten fontos: a válság alatt az egész ország növekedése tartósan 5 százalékra csökkent, ami hosszú évtizedek óta a legrosszabb mutató.

A Kongresszus Párt azzal próbálja a választókat eltántorítani Moditól, hogy megválasztása esetén hindu nacionalista, megosztó kormány születik majd. Ezzel elsősorban az ország 150 milliós muzulmán kisebbségének szavazataira apellálnak. A muzulmán közösség valóban tart Moditól: 2002-ben ő volt gudzsarati miniszterelnök, amikor zavargások törtek ki az államban. Egy hindu zarándokokkal teli vonatban közel hatvanan vesztették életüket egy tűzben. A gyújtogatással a muzulmán közösséget vádolták, akikre emiatt rátámadtak a hindu szélsőségesek, s a zavargásokban több mint ezren vesztették életüket. A vizsgálatok nem állapították meg Modi felelősségét, ám makacsul tartja magát a vélekedés, hogy az állam vezetőjeként többet tehetett volna az erőszak megfékezésért.

Ám a választásokon ennél is fontosabb lesz, hogy a lakosság 64 százaléka 35 év alatti. Ők olvastak korrupciós botrányokról, és nap mint nap szembesülnek azzal, hogy például egy kormányhivatalban kenőpénz nélkül képtelenség bármit elintézni. Százmillió új munkahelyre van szükség a következő tíz évben ahhoz, hogy felszívja a jól képzett és angolul általában kiválóan beszélő fiatalokat és a képzetlen városi munkaerőt. A napokban a nyugati sajtó is kezd „megbocsátani” Modinak, és több írás is megjelent arról, milyen előnyökkel járna, ha őt választanák meg.

Persze a verseny korántsem lefutott, a sajtó szerint a korrupcióellenes mozgalomból kinövő Ám Ádmi Párt (Átlagember Pártja) meglepetést is okozhat. Az azonban borítékolható: a két óriás közül fog kikerülni a győztes. Modi egyedül néz szembe a teljes Gandhi családdal, akik bevetették Rahul húgát, a bátyjánál sokkal tehetségesebbnek tartott, 42 éves Prijanka Vadrát is – a sajtó is az ő csípős megjegyzéseit idézte legtöbbször. Elemzők szerint sokkal jobban járt volna a Kongresszus, ha báty ja helyett őt tolják előtérbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.