galéria megtekintése

„A donyecki repülőtér Sztálingrád lett”

10 komment


Poór Csaba

Ismét tárgyal az ukrán válságról szerdán a francia, a német, az orosz és az ukrán külügyminiszter. Egyeztetéseik addig aligha hoznak eredményt, amíg nem sikerül leállítani a szakadár régióban az elmúlt napokban újra fellángolt harcokat, ám ­erre a jelek szerint egyik szemben álló fél sem hajlandó.

A donyecki repülőtér mára szimbólummá vált, a kelet-ukrajnai válság kilátástalanságának szimbólumává. A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra felépített ­korszerű terminál rommá lőtt épületeiért napok óta kíméletlen harcot vívnak egymással az oroszbarát szakadárok és a kijevi kormány csapatai. Hol az egyik, hol a másik jelenti be, hogy a kezére került a létesítmény, miközben a hadműveletek más, környező településekre is átterjedtek.

Bombázástól kitört ablakok Donyeckben
Bombázástól kitört ablakok Donyeckben
Alexander Ermochenko / Reuters

A szakadárok szerint azért kell beven­niük a repteret, mert az ott állomásozó ukrán erők rendszeresen lövik a környező lakónegyedeket, és a szep­tember elején Minszkben megkötött rendezési megállapodás értelmében is őket illeti meg a terminál ellenőrzésének joga. Ezt viszont a másik oldal magának követeli, és tagadja a vádakat.

 

– A donyecki repülőtér amolyan Sztálingrád lett – mondta a Népszabadságnak a második világháború döntő csatájára utalva Volodimir Feszenko, a kijevi Penta politikai elemző központ igazgatója. Ő a szeparatistákat és Oroszországot okolja a kelet-ukrajnai harcok kiújulásáért. – Miután a rendezési tárgyalások zsákutcába jutottak, fegyverrel akarják elérni, amit a tárgyalóasztalnál nem sikerült – fejtegette.

Szerinte ezt támasztja alá az a moszkvai védelmi minisztériumban „ostobaságnak" minősített kijevi bejelentés is, amely szerint újabb orosz fegyverek és két zászlóaljnyi katona lépte át Luhanszk térségében az ukrán határt. Feszenko úgy látja, hogy Moszkva a saját feltételeit akarja rákényszeríteni Kijevre és a nyugati közvetítőkre, mindenekelőtt azt, hogy a két önkényesen kikiáltott kelet-ukrajnai népköztársaságot, a donyeckit és a luhanszkit egyenrangú partnerként fogadják el, és kezdjenek közvetlen tárgyalásokat velük.

A donyecki tűzpárbajt a diplomácia frontján élénk szópárbaj kíséri. Moszkvában Kijevet teszik felelőssé az újabb összecsapásokért: Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes stratégiai hibának nevezte, hogy az ukrán hatóságok a válság erőszakos megoldására helyezték a hangsúlyt, ennek a szavai szerint „visszafordíthatatlan következményei lehetnek az ukrán államiságra nézve". Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő bejelentette, hogy múlt csütörtökön Vlagyimir Putyin államfő levélben kezdeményezte ukrán kollégájánál, Petro Porosenkónál a nehézfegyverek kölcsönös visszavonását a válságövezetben, de Moszkva szerint Kijev elutasította az indítványt.

Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Debalceve térségében decemberben
Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Debalceve térségében decemberben
Valentyn Ogirenko / Reuters

Az ukrán külügyminisztérium viszont Moszkvát vádolta meg azzal, hogy érvénytelenítette aláírását a minszki megállapodások teljesítési menetrendjéről még tavaly november 13-án elfogadott dokumentumról, kedd este pedig közölték: a konfliktuszóna északi részén orosz reguláris erők támadták meg az ukrán hadsereg egységeit.

A Vedomosztyi moszkvai napilap olyan véleményt is idézett, amely szerint Ukrajna szeretné megváltoztatni a béketárgyalások résztvevőinek összetételét. A megbeszéléseken eddig nem képviseltette magát az Egyesült Államok, ám bekapcsolódása erősítené Kijev ­pozícióit. A Nyugat szerepét hangsúlyozta a válságban Alekszej Muhin, a Politikai Információs Központ moszkvai tanácsadó cég vezérigazgatója is. – Az újabb összecsapások hátterében az ukrán kormánynak nyújtott amerikai és európai uniós támogatás áll, amit Kijev katonai célokra használ fel – vélekedett lapunknak a Kremlhez közel álló politológus. Szerinte a kormányerők ezt az elkötelezettséget akarják erősíteni és igazolni a harcokkal.

Más moszkvai értékelések szerint Kijev a gazdasági nehézségekről akarja elterelni a figyelmet az újabb hadműveletekkel, Porosenko pedig a radikálisok nyomására kénytelen harci készséget ­demonstrálni. Kijevben nyíltan készülődő hatalomátvételről beszélnek – idézte a Vedomosztyi Jevgenyij Mincsenko orosz politológust. Ő arra utalt, hogy az ukrán kormányzatban héjaként számon tartott miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk és a parlamenti elnöki posztról a nemzetbiztonsági és védelmi tanács élére állított Olekszandr Turcsinov háttérbe szoríthatja a magát a béke elnökének beállító Porosenkót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.