galéria megtekintése

A CIA Twitteren tudósított bin Laden likvidálásáról

1 komment


Horváth Gábor

Oszama bin Laden likvidálásának ötödik évfordulója alkalmából a CIA az eseményeket „percről percre” tudósító üzenetfolyammal elevenítette fel a 2011. május 2-án végrehajtott akció részleteit. Az emlékezés módszerét bírálatok is érték, ám sok amerikai a mai napig örömünnepként éli meg a terroristavezér lelövését.

Több mint 1,3 millióan követték a CIA Twitter-bejegyzéseit, ahogyan azok vasárnap estétől időrendben felelevenítették az Oszama bin Laden lelövésével végződött, „Neptun lándzsája” fedőnevű akciót. A művelet során két helikopteren Afganisztánból indult kommandósok szálltak le a szaúdi származású terroristavezér búvóhelyén, Abbottabadban, a pakisztáni hadsereg akadémiájának közelében lévő ház magas kerítéssel körülvett udvarán.

A Navy SEALs akcióban bin Laden házánál. Részlet a 2012-ben forgatott Zero Dark Thirty című filmből
A Navy SEALs akcióban bin Laden házánál. Részlet a 2012-ben forgatott Zero Dark Thirty című filmből
IMDB

A Navy SEALs Team Six (Tengeri, Légi és Szárazföldi Különleges Erők hatos számú osztaga) kommandósai alig néhány másodperces tűzharcban megölték bin Laden testőrét, majd a lakóépület harmadik emeletén, családja körében tartózkodó szaúdi terroristát is.

 

Bin Laden holttestét az azonosítás után a tengerbe temették, s ezzel az Egyesült Államok hivatalosan is bosszút állt a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás, a New York-i Világkereskedelmi Központ lerombolása és a Pentagon épületének megrongálása miatt. Barack Obama elnök 2012-es újraválasztási kampányának nem hivatalos jelmondata ezek után így hangzott:

„Oszama bin Laden meghalt, a General Motors él!”

Az utóbbi megjegyzés a gazdasági válságból való kilábalást segítő gazdasági programról szólt, ám az állandóan a katonai erőt hangsúlyozó Republikánus Párt miatt a hangsúly a mondat első felére esett. Aligha véletlen, hogy a CIA éppen most, az elnökválasztási kampány kezdetén játszotta ki újra az „Oszama-kártyát”. Nyilván úgy vélték, most, hogy a valószínű republikánus elnökjelölt, Donald Trump nagyhangú nyilatkozatokat tesz, nem árt emlékeztetni a választókat, hogy az első számú közellenséget évtizedes hajsza után éppen demokrata párti adminisztráció idején kapták el. Ráadásul a 2011-es képeken Obama elnök és szűk stábja mellett az akkori külügyminiszter és mostani valószínű elnökjelölt, Hillary Clinton is ott van.

Ki hol van most?

Robert O'Neill kommandós, aki a csoport élén haladva két fejlövéssel végzett Oszama bin Ladennel, most beszédeket tart, illetve biztonsági szakértőként és katonai elemzőként tévéműsorok rendszeres szereplője.

Shakil Afridi, a pakisztáni orvos, aki segített bin Laden DNS-ének előzetes azonosításában, öt éve börtönben ül, ebből két éve magánzárkában, amiért együttműködött a CIA-val.

Amal, bin Laden ötödik, egyben legjobban szeretett feleségét térden lőtték, amint védelmezni próbálta férjét. Felépülését követően az amerikaiak öt gyermekével együtt Szaúd-Arábiába vitték, ahonnan a hírek szerint családjához, Jemenbe küldték tovább. Nem tudni, hol élnek.

Ajman al-Zavahiri egyiptomi orvos, aki átvette az al-Kaida vezetését, a feltételezések szerint évek óta Pakisztán és Afganisztán határvidékén bujkál. Szervezete eljelentéktelenedett, amióta az Iszlám Állam vette át a szélsőséges iszlám és dzsihád képviseletét.

A Twitter-üzenetekben nem volt új információ az akcióról vagy szereplőiről. A Központi Hírszerző Ügynökséget sokan bírálják, amiért szenzációhajhász módon PR-kampányra használja az évfordulót. Volt, aki az alkalomhoz nem illőnek, sőt egyenesen ízléstelennek nevezte a történtek ilyen felelevenítését. Mások viszont arra az ünneplésre emlékeztettek, amely öt éve spontán módon tört ki országszerte a bejelentés nyomán. Ryan Trapani CIA-szóvivő szerint bin Laden likvidálása „minden idők egyik legnagyobb titkosszolgálati sikere”, a történelem bemutatása pedig mindig is az ügynökség a közösségi médián kifejtett tevékenységének egyik célja volt.

A CIA 2014 óta tesz közzé Twitter-üzeneteket, amelyek kezdettől fogva élénk érdeklődés és kritika tárgyát képezik. A legelső üzenet így szólt: „Se nem erősítjük meg, se nem cáfoljuk, hogy ez lenne az első tweetünk.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.