galéria megtekintése

Zambiát másolják a görögök

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 06. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

„A görög kormány meglátja, hogy meddig mennek el a hitelezők, és lemondanak-e az ésszerűtlen, embertelen és gyarmatosító javaslataikról” – közölte Dimitrisz Sztratulisz miniszterhelyettes. Ezzel egyértelművé tette, hogy Athén nyomásgyakorlásnak szánta a döntést: elhalasztja a pénteken esedékes törlesztőrészlet (300 millió euró) átutalását az IMF-nek, és csak a hónap végén, egyben fizeti ki a júniusi összegeket (1,5 milliárd eurót). Bár a szabályok ezt megengedik, eddig csupán Zambia élt ezzel a lehetőséggel az 1980-as években.

Mind feszültebbé válik Görögország és az EU–IMF-páros kapcsolata. Alekszisz Ciprasz kormányfő szerda este Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel vacsorázott, és a találkozónak mindenki örvendezett, csakhogy a Brüsszelből Athénba hazavitt reformötletek nem nyerték el a baloldali Sziriza párt tetszését. „A görög kormány nem tudja elfogadni az új javaslatokat” – hűtötte le a kedélyeket pénteken Jorgosz Sztatakisz gazdasági miniszter. A hiteltörlesztés halasztása váratlanul érte az IMF-et: Christine Lagarde vezérigazgató még a bejelentés előtt néhány órával is biztosra vette, hogy Athén betartja a pénteki határidőt.

Ételosztásra váró athéniak
Ételosztásra váró athéniak
Yannis Behrakis / Reuters

„Kemény intézkedéseket akarnak ránk erőltetni a hitelezők. Ha nem mondanak le a zsarolásról, a kormánynak más megoldásokat kell keresnie, például választások kiírását” – emelte a tétet Dimitrisz Sztratulisz. Ő azokat a keményvonalas politikusokat képviseli a Sziriza-kormányban, akik semmilyen engedményre nem hajlandók az EU–IMF-párossal folytatott tárgyalásokon. Alekszisz Ciprasz ezt a balszárnyat igyekezett meggyőzni, amikor péntek délután felszólalt az athéni parlamentben.

 

A sors iróniája, hogy a görögöknek azért is sürgősen szükségük van a mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárdos részletére, hogy törleszteni tudják ugyanennek a mentőcsomagnak (hitelnek) a részleteit. Ám addig nem kapják meg a pénzt, amíg nem sikerül megállapodniuk a végrehajtandó reformokról.

A Sziriza – amely azzal az ígérettel nyert választásokat, hogy véget vet a megszorításoknak – most nem akar rábólintani a nemzetközi hitelezők kéréseire: áfaemelés, az állami alkalmazottak fizetésének, illetve nyugdíjának további lefaragása, az állami szféra karcsúsítása. Hogyan tovább? Ez a fő kérdés. A június 30-i fizetési határidő egybeesik az EU–IMF-mentőcsomag utolsó részletének átutalásával; már így is négy hónappal hosszabbítani kellett, különben a program február végén lejárt volna.

Brüsszelben attól tartanak, hogy újabb hosszabbításra lesz szükség, ha el akarják kerülni a görög államcsődöt (nem is beszélve az euróövezet elhagyásáról). Közben Athén a hatalmas adósság átütemezését is sürgeti. Hogy mindehhez megfelelő tárgyalási pozíciót biztosítson, Ciprasz miniszterelnök a következő Twitter-üzenettel állt elő: „A kormány nem fogad el szélsőséges javaslatokat. Eleget szenvedett a lakosság az elmúlt öt évben.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.