galéria megtekintése

Visszataláltunk a boltokba

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 28. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

A húsvéthoz hasonló, kiugró volt a vásárlóroham a nyár elején a statisztikai hivatal becslései szerint. Egyedül a könyvekből fogyott kevesebb. Majdnem minden termékkörben nőtt a forgalom, de a kiskereskedők szerint a július és az augusztus visszafogottabb lehet.

Szezonális rekordnak is beillő kiskereskedelmi adatot közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön: bár a nyár első hónapja jellemzően nem számít kiemelt időszaknak a kiskereskedelemben, ám a KSH szerint az idén júniusban tavalyhoz képest igen jelentős mértékben, 7,2 százalékkal bővült a belső fogyasztás. Így a hazai üzletek és webshopok összesen 772 milliárd forintnyi árut adtak el, szemben a májusi 745 és a tavaly júniusi 728 milliárd forintos forgalommal. Az egyik nagy láncnál név nélkül annyit megtudtunk, hogy a növekedés nem lesz tartós, júliusban és augusztusban már visszazökkent az élet a „normál” kerékvágásba, a nyár második felére már jóval visszafogottabb, 1–2 százalék közötti piacnövekedést mértek.

Elhalasztott vásárlások pörgették fel a nyár elejét
Elhalasztott vásárlások pörgették fel a nyár elejét
Teknős Miklós

A piacon egyelőre találgatják, hogy mi lehet a szembetűnően erős nyár eleji forgalom oka. A magyar fogyasztás most kezd visszatalálni a 2008 előtti időszak szintjéhez, így az alacsony korábbi bázis is indokolhatja a jelentős fogyasztásnövekedést, ám a kereskedők szerint nem csak a bázishatás miatt impozáns a növekedési adat, a június szokatlanul erős lett.

 

A lapunk által megkérdezett áruházláncok mindegyike dinamikus forgalomnövekedésről számolt be, igaz, a saját adataik szerint valamelyest visszafogottabb, 6 százalék körüli volt az eladások bővülése, ami ugyanakkor megfelel a KSH adatainak, mivel az áruházláncoknál a jobban húzó iparcikkek csak a termékkör kisebb, 30-40 százalékát adják. – Nem emlékszem ilyen júniusra – mondta lapunknak az egyik nagyáruházlánc neve mellőzését kérő vezető munkatársa. Minden cégnél azon tanakodnak, mi eredményezte, hogy idén júniusban minden korábbi várakozás felett nőttek az eladások, de egyelőre még tippjeik sincsenek.

A részletes adatokból kiderül, hogy a nyár elején szinte majdnem minden termékkör éves eladási rekordokat produkált, mindössze a könyvek és papíráruk forgalma esett vissza 1,4 százalékkal tavalyhoz képest. Érdekes, hogy az élelmiszerek eladása – 360 milliárd forint volt júniusban – bő 4 milliárd forinttal meghaladta a húsvéti dínomdánomban eladott áruk értékét. De ugyanígy az előző évek júniusait magasan lekörözve, 10 százalékos mértékben bővültek az iparcikkek eladásai, ezen belül 16 százalékkal a informatikai eszközök eladásai, ami olybá fest, hogy a lakosság a korábbi, elhalasztott vásárlásait tudta le a nyár elején.

Az egyelőre nyitott kérdés, hogy az online kasszák okozta piacfehéredés milyen mértékben járult hozzá az adatokhoz. Az online kasszák beüzemelésének a fő időszaka tavaly nyár volt, azóta lezajlott számos ellenőrzés-sorozat, a kereskedők pedig rájöhettek, hogy jobb, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervereire kötött kasszákba buzgón ütik a vásárlásokat. Ennek növekedésélénkítő hatásáról egyelőre nehéz lenne biztosat mondani, már csak azért is, mert az online kasszák adatainál nem lehet leválasztani a kiskereskedelmi kasszák forgalmát a vendéglátósok, illetve a szállodák kasszáinak a bevételeiről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.