galéria megtekintése

Vége a magyar wellnesshétvégének, kártyavárként dőlhet össze a rendszer

A turizmus és a vendéglátók rosszul, a kereskedelem szereplői viszont jól járhatnak, ha a cafeteriajuttatások pénzzé változnak. A cégek pedig kezdhetnek gondolkodni, hogyan tartsák rendben munkatársaik egészségét, vagy segítsék őket a rekreációban.

Biztosítókat, szállodákat, éttermeket, de a jövő évi juttatási rendszert tervező vállalatokat is érzékenyen érintheti, ha megvalósul az a terv, amelyről Orbán Viktor tegnap beszélt először, és amely lényegé­ben a cafeteriajuttatások pénzre váltását jelentené. Váratlanul érte a hír a munkaadókat és az alkalmazottakat is, Fata ­László cafeteria-szakértőt legalábbis sokan keresték azóta azzal

a kérdéssel, hogy érdemes-e még idén például SZÉP-kártyáikra pénzt feltölteni, mi lesz ezek a sorsa jövő ja­nuártól.

– Nincs arra vonatkozó adat, hogy melyik ágazatban mi a legnépszerűbb béren kívüli juttatás, az viszont az elmúlt évek kutatásai alapján elmondható, Magyarországon a kis- és középvállalkozások jellemzően egy-két cafeteriaelemet használnak, a 100-200 embernél többet foglalkoztató cégek pedig általában havi vagy éves keretösszeget határoznak meg, amelynek terhére a munkatársak maguk válogathatnak az étkezési hozzájárulástól a nyugdíjpénztárig, vagy lakáshitel-támogatáson keresztül az egészségpénztári hozzájárulásig – mondta lapunknak Fata László.

 

Szerinte a jövő évi bértervezést egyelőre nem nehezíti ugyan a bizonytalanság, azokat a célokat viszont, amiket a cafeteria révén a cégek egyébként el akarnak érni – ilyen a kollégák rekreációja, rendszeres egészségügyi felülvizsgálata, vagy a betegségmegelőzés például a sportolás támogatásával –, a várható változások után másképp kell megközelíteni.

Ez a lapunk által megkérdezett multik HR-vezetői szerint szinte biztosan drágább és bonyolultabb lesz. Felhívták a figyelmet arra is, valószínűleg az öngondoskodásra – nyugdíjra, lakás-előtakarékosságra – fordított összeg is csökkenni fog, hol­ott ennek támogatása kormányzati cél is.

Kártyavárként dőlhet össze a rendszer
Kártyavárként dőlhet össze a rendszer
Veres Viktor / Népszabadság

Rosszul járhatnak a belföldi turizmus szereplői is. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter éppen néhány nappal ezelőtt beszélt arról, hogy már 1,25 millió SZÉP-kártya kártyatulajdonos van az országban. A magyar családok részben ennek köszönhetően jóval többet fordítanak pihenésre, mint korábban, ezt mutatja a belföldi szállásdíjbevételek 14 százalékos emelkedése is.

Örülhetnek viszont a kereskedők.

Mint azt Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára lapunknak elmondta, nekik eddig is az volt az érdekük, hogy a cafeteria rendszere minél szélesebb körű és minél rugalmasabb legyen. Ha szabadon elkölthető pénzzé alakítják, az egyik legvonzóbb költési helyszín vélhetően éppen a kereskedelem lesz. Az ágazat szereplői számára egyébként fontos szempont az is, hogy jelenleg elfogadóhelyi jutalékot kell fizetniük az utalványok után.

Mivel a jutalék jellemzően nagyobb, mint a nyereség az élelmiszertermékeken, a cafeteriával vásárolt árucsoport eddig veszteséges volt. Ez viszont a módosítás után megvál­tozna.

A gyógyszertárak még nem tudják, milyen és mekkora kárt okoz majd a tervezett átalakítás

– mondta lapunknak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Hozzátette: a napokban mérik föl, hogy pontosan mire számíthatnak, és természetesen konzultálnak majd az egészségpénztárakkal is.

Pénztárak végveszélyben

A cafeteria-rendszer megszüntetése komoly pofont adhat a nyugdíjkasszáknak is. A pénztárak 101 milliárd forint összes befizetéséből nagyjából 38 milliárd származott ugyanis tavaly a munkáltatóktól, 66 milliárd pedig a tagok egyéni utalásaiból állt össze. Ez egyrészt jó hír, hiszen elvileg a befizetések kétharmada nincs veszélyben, ugyanakkor a munkáltatói hozzájárulás megszűnése jelentős érvágás lenne. Már csak azért is, mert alááshatja a pénztárakba vetett bizalmat is. Az egészségpénztáraknál más az arány: itt 16 milliárdot fizettek be a tagok maguk, 31 milliárdot pedig a munkáltatók. Ez azt jelenti, hogy a cafeteria-rendszer „ledózerolása" akár az egészségpénztárak ellehetetlenüléséhez is vezethet. (F. Sz. E.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.