galéria megtekintése

Vége a gazdasági válságnak

0 komment

Rédei Judit

A piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal emelte a kamatot a Fed. Ezzel a lépéssel az amerikai jegybank azt üzeni: a 2008 óta tartó válság véget ért, a gazdaság elég erős, hogy a saját lábára álljon.

Az amerikai központi bank tegnap véget vetett az olcsó pénz évtizedének. A Fed 0,25 százalékponttal feljebb vitte az irányadó kamat 2008-ban kijelölt 0 és 0,25 közé eső sávját, azaz immár 0,25–0,50 százalék közé lőtték be a kívánatos szintet. A lépés azt jelzi, hogy a tengerentúlon maguk mögött tudják a 2007 és 2009 közötti pénzügyi válságot, és úgy ítélik meg: a gazdaság elég erős ahhoz, hogy saját lábára álljon. Az, hogy a kamatemelésnek milyen hatása lesz a vállalati kölcsönök, a lakossági hitelek és a jelzáloghitelek piacára, a következő napokban válik világossá.

A lépést bejelentő jegybankelnök, Janet Yellen a monetáris szigorítás folytatását vetítette előre. A Fed döntéshozói szerint jövő év végéig az alapkamat negyedévente 25 százalékponttal nőhet, és várakozásaik szerint középtávon 3,5 százalékon stabilizálódik a ráta. A kamatváltozást Janet Yellen valójában már hónapok óta készítette elő verbálisan, hogy elkerülje a piaci felfordulást.

Hétéves rendkívüli időszak ért véget – kommentálta a piacok által várva várt döntést Janet Yellen
Hétéves rendkívüli időszak ért véget – kommentálta a piacok által várva várt döntést Janet Yellen
Michael Reynolds / MTI/EPA

 

A Fed elnöke a győzelem napjaként élhette meg, hogy szakíthatott a 10 évig bebetonozott kamatpolitikával és szűkítheti a pénzkiáramlást, azaz zárhat a pénzcsapokon. Erre a gazdaság felpörgése teremtett megfelelő alapot, amelynek immár nincs szüksége mesterséges ösztönzőre. Az utóbbi két hónapban minden Fed által figyelt statisztika zöldet jelzett. Az Egyesült Államokban fokozatosan javul a foglalkoztatottság: szeptember óta átlag minden hónapban 218 ezer új munkahely létesült, a munkanélküliség pedig jelenleg alig 5 százalék. A GDP a négy egymást követő utolsó negyedévben 3,5 százalékkal gyarapodott, míg az infláció 2 százalék körül alakul, ami megegyezik a jegybanki céllal.

A Fed 2008 novemberében kezdett intenzíven pénzt fecskendezni a gazdaságba, első lépésként 500 milliárd dollárnyi kötvény, illetve 100 milliárd dollárnyi adósság felvásárlásával. 2010 novemberében 600 milliárd értékű kincstárjegyet vett, majd 2012 januárjában bejelentette, hogy 2014 végéig nulla közelében tartja az alapkamatot. Még ugyanebben az esztendőben további havi 40 milliárd dolláros kötvényvásárlásra tett ígéretet a hitelpiacon. 2014 márciusában először lebegtették meg a kamatemelés lehetőségét, októberben pedig bejelentették, megszüntetik az aktívák felvásárlását, amelynek értéke addigra 4500 milliárd dollárra duzzadt a portfólióban.

A nagy kérdés most az, hogyan reagálnak majd az olcsó dollár és a pénzbőség előnyeit kihasználó feltörekvők és persze Európa. Bár a negyed százalékpontos emelés nem okoz földrengést, vissza kell venni a piacokon a likviditásból – hangoztatják az elemzők.

Kínában bonyolultabb a helyzet, Peking mindenesetre gyors, sorozatos leértékelésekkel próbált egyfajta egyensúlyt teremteni. E hét közepén az árfolyam négyéves mélypontjára került: egy jüan 6,4626 dollárt ért. Nem akarjuk, hogy a nemzeti valuta „vakon" zuhanjon a zöldhasúval szemben – hangoztatta a kínai jegybank illetékese, hangsúlyozva, hogy nem engedélyeznek 2 százaléknál nagyobb árfolyam-ingadozást. Bonyolult helyzetben kell centizni a kínai monetáris irányítóknak, hiszen nem kedvez a novemberben már 7 százalékkal zsugorodó exportnak a valuták többségéhez képest erősödő jüan, miközben a Fed lépése nyomán ellensúlyozni kell a minden bizonnyal erősödő dollár vonzerejét is a befektetési piacon, azaz akadályozni kell a túlzott tőkekiáramlást az országból. Elemzők a kínai monetáris politika reformjára számítanak a következő néhány hónapban. Kérdés persze az is, mit lép a Fed kamatemelésére az utóbbi időben folyamatosan lazító Magyar Nemzeti Bank.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.