galéria megtekintése

Vége lehet a bomba üzletnek

0 komment


Ábrahám Ambrus

A Brexit miatt az angol labdarúgás élvonala, a Premier League sem számíthat arra, hogy minden változatlanul marad. A pénzpiaci változások első, kellemetlen következményeit már kénytelenek lenyelni.

A The Guardian közvetlenül a népszavazás kihirdetése után a belga Michy Batshuayi esetleges Angliába szerződésével kalkulált. A lap akkor még a West Ham United 40 milliós eurós vételi ajánlatát vette górcső alá. Ez a klubnak a népszavazás előtt még 31 millió font kiadást jelentett volna, ám a font jelentős leértékelődése miatt ez a tétel immár 34 millió font.

A Brexit a Premier League elé is állít akadályokat
A Brexit a Premier League elé is állít akadályokat
Andrew Yates / Reuters

Az üzletet végül nyélbe ütötték, de a játékos a Chelsea-hez szerződött ennyiért. Így több mint egymilliárd forintnak megfelelő összeggel kellett többet fizetniük a kékeknek, mint pár héttel korábban kellett volna. Ha pedig Paul Pogba Juventusból Manchester Unitedbe való átigazolása az Eb idején sokat emlegetett 120 millió eurós vételár körül jönne össze, akkor az már közel 10 millió fontos, mintegy 3,5-4 milliárd forintnak megfelelő extra költséget jelentene. Erre egyetlen cég pénzügyi osztályán sem legyintenek.

 

Sokat emlegetik a Brexit hatására változó munkavállalási lehetőségeket. Brit lapok szerint több mint 430, uniós tagállamból érkezett játékos van a brit ligákban, akiket érinthet a változás, az esetlegesen szigorodó szabályozás. Dénes Ferenc sportközgazdász szerint vitathatatlan, hogy a Premier League bomba üzletet jelent és hihetetlenül népszerű, ezért sem kívánják ezt szétrombolni.

Az, hogy a bajnokságban a brit vagy a külföldi játékosok játszanak-e majd többen, szerinte nem a Brexiten fog múlni. Elképzelhető, hogy kevesebb játékost tudnak majd a szigetországba csábítani a klubok, de bizonyosan nem a pénzügyi problémáik miatt. A következő szezontól lép életbe például az az új tévés szerződés, amely évente 1,7 milliárd fontot biztosít az élvonalban szereplő 20 csapat számára. Még egy kieső gárda is bőven több mint 100 millió fonttal (mostani árfolyamon 38 milliárd forinttal) gazdagodik egyetlen szezon során.

Ráadásul a Premier League a 90-es évek elejétől egy szédítően erős üzleti modellt dolgozott ki, amelyet Dénes szerint a Brexit sem képes kikezdeni. „Kiterítették a pénzügyi hátteret”, azaz a bajnokságba befolyó források a szélrózsa szinte minden irányából érkeznek. Immár nagyon nagy tételek folynak be Ázsiából és Észak-Amerikából. A helyzetet talán az jellemzi a legjobban, hogy a Newcastle United szurkolói a közelmúltban lényegében éppen azért tüntettek, mert túl sok pénz maradt a kasszában, amit a csapat nem költött el.”

A kilépés viszont egy területen gyors változásokat hoz. Miután senki nem lát a jövőbe, így nem is pontosan tudják, mi vár rájuk a kilépés megtörténte után. Így szinte biztosan megindul majd a játékosszerződések jelenlegi, most ismert körülmények közötti meghosszabbítása. Ez még azokra a kontraktusokra is igaz, amelyekből bőven lenne még hátra. Ábrahám Ambrus

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.