galéria megtekintése

Vámmentesen olcsóbb lesz

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 18. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Januártól nem kell fizetni vámot több mint kétszáz elektronikai és informatikai termékkör esetében. Az intézkedésnek köszönhetően valószínűleg csökkennek az árak, de nagy zuhanásra nem lehet számítani.

Jó néhány elektronikai árucikk és szoftver ára csökkenhet jövőre, miután januártól nem kell vámot fizetni mintegy kétszáz termékkör esetében. Amint arról beszámoltunk: nemrég a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) kiszélesítette az eddigi megállapodást, és további több mint kétszáz informatikai és elektronikai termékkörre teljes vámmentességet írt elő az egyezményt aláírók közötti kereskedelemben.

A kritikusok szerint a világszervezet döntése nem elég előremutató, mert inkább a hagyományosabb technológiát segíti
A kritikusok szerint a világszervezet döntése nem elég előremutató, mert inkább a hagyományosabb technológiát segíti
Kurucz Árpád / Archív

A megállapodást 54 WTO-tag írta alá, a többi között az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kína is, de India például nem. A kedvezményezett termékpaletta a mobiltelefonoktól és játékkonzoloktól az orvosi műszereken át egészen a chipekig és az operációs rendszerekig terjed. Vámmentes lesz például a nyomtatópatronok, a GPS navigációs készülékek kereskedelme is.

 

– Sajnos arra nem nagyon lehet számítani, hogy az érintett termékek esetében drasztikus mértékben, akár több tíz százalékkal csökkennének az árak. Így aki azon gondolkodik, hogy erre spekulálva kivár még néhány hónapot, s akkor szerzi be a kívánt új eszközeit, annak emiatt fölösleges lehet várnia – mondta a Népszabadságnak Balicza Gábor, az informatikai szektor egyik legnagyobb piackutató és tanácsadó cégének, az International Data Corporation (IDC) magyarországi leányvállalatának a kutatója.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egy-egy termék ára ne csökkenne az egyezmény életbe lépése után, vagyis jövő év elején. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy ezen eszközök esetében – a piac fejlődésének gyors üteme miatt – az alacsonyabb árkategóriában gyors avulással kell számolni, s ez az új termékek árában is tetten érhető, vagyis a gyártók igyekeznek úgy belőni egy-egy új áru értékét, hogy számolnak az árak későbbi folyamatos csökkenésével.

Ennek a folyamatnak a vámmentesség kiterjesztése újabb lökést adhat, de az eddigi gyakorlatból nem lehet arra következtetni, hogy ez valóban drasztikus áresést s ebből adódóan ugrásszerűen emelkedő forgalmat eredményez, vagy csak kisebb mértékben lesznek olcsóbbak az érintett termékek – hangsúlyozta az elemző. Más vélemények szerint a vámmentes áruk körének szélesítése hatalmas előrelépést hozhat a magas műszaki színvonalat képviselő eszközök globális elterjesztésében. (Ez most is évi ezermilliárd dolláros áruforgalmat jelent.) Ebből kiindulva az elemzők egy része úgy gondolja, hogy a WTO-döntés akár a gyártó kapacitások bővítését, egyúttal új munkahelyek létrehozását eredményezheti.

Az IDC szakértője nem ennyire optimista. Balicza szerint az 1997–1998-as közép-európai forgalmi adatok sem mutatnak ugrásszerű növekedést (akkor lépett életbe az a WTO-megállapodás, amelynek kibővítéséről most döntött a szervezet). Ebből arra lehet következteni, hogy ezúttal sem lehet hatalmas „forgalmi boomra” számítani. A kutató úgy látja, hogy az informatikai piac fejlődési üteme az úgynevezett „harmadik platformnál” tart. Ez annyit tesz, hogy a fejlődés és a növekedés elsősorban a felhőalapú szolgáltatások, a közösségi médiához kapcsolható üzletek és a mobil kommunikáció területén tapasztalható. A mostani megegyezés viszont ezeket a szektorokat alig-alig érinti. Az elemző szerint inkább a piac „hagyományosabb” területeit fedték le. Az persze nem állítható, hogy ebben ne lenne nagy a forgalom, és aki valamivel olcsóbban jut majd egy vágyott eszközhöz, ne lehetne hálás a WTO-megegyezésért, de az igazi előrelépéshez ezeknek a területeknek a nagyobb arányú bevonására lett volna szükség. Mindez egyben azt is jelentheti, hogy rövid időn belül – az informatikai piac és -kereskedelem felpörgetéséhez – valószínűleg újabb listát kell majd készíteni.

Lapunk több, érintettnek mondott multinacionális vállalat hazai leánycégét is megkereste, hogy milyen véleménnyel vannak az új megállapodásról és annak várható magyarországi hatásairól, ám rendre elzárkóztak a válaszadástól. Többségük úgy reagált, hogy üdvözlik ugyan a WTO-megállapodást, ám részletesen nem értékelnék annak várható hatásait, különösen a magyar piacra vonatkozóan, mert még ez is anyavállalati szintű kérdés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.