galéria megtekintése

Utcára vonulnának a termelők

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 19. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Csalódottak és dühösek a tejtermelők. Az áfacsalókkal szembeni szigorú fellépés jobbára ígéret maradt, miközben a környező országok orosz piacról kiszorult termékei leverik az amúgy is alacsony felvásárlási árakat. A gazdák még idén újabb demonstrációt tartanának.

– Nyár óta nem sokat változott a helyzet. A legtöbb gondot okozó „áfacsalt, másfél százalékos UHT tejből” még mindig nagyon sok van forgalomban, a mennyiség egyáltalán nem csökkent az elmúlt hónapokban, s ez rendkívül megnehezíti a hazai termelők életét. A helybenjárás miatt olyan híreket hallani az ágazatban, hogy a gazdák még erre az évre ismét demonstrációt szerveznek – nyilatkozta lapunknak Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnöke, a júliusi megmozdulás demonstrációs bizottságának tagja.

Nyáron egyszerre több városban demonstráltak
Nyáron egyszerre több városban demonstráltak
Csortos Szabolcs

Akkor azon cégek ellen tiltakoztak, amelyek állításuk szerint nem tettek, illetve nem tesznek semmit azért, hogy kínálatukban emelkedjen a hazai tejtermékek aránya. Az utóbbi hónapokban nem volt számottevő előrelépés a piaci ellenőrzések terén sem. A korábban ígért nagykereskedelmi regisztráció nem valósult meg. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tartott ugyan ellenőrzéseket, s kisebb sikereket el is értek, ám ezek nem voltak olyan mértékűek, hogy érdemben hozzájárultak volna a piac tisztulásához – vélekedett Istvánfalvi Miklós.

 

Ezenfelül a gazdák áfacsökkentésről szőtt elképzelései sem valósultak meg, vagyis a helyzet továbbra is feszített – fogalmazott. A termelők abban bíznak, hogy az elektronikus útdíjfizetési rendszer és a tervek szerint elektronikussá váló menetlevél-nyilvántartás összevezetése miatt a szállításokat jobban nyomon lehet követni, s így a hatóság könnyebben ki tudja szűrni a szürke- vagy fekete-tejszállítmányokat.

Bár ezzel kapcsolatban valóban érdemi a várakozás, ám azért kérdéses, hogy a gyakorlatban ez a rendszer hogyan teljesít – jelezte kétségeit a terméktanács társelnöke. A termelők így továbbra is azt szeretnék, ha az ellenőrzések számát növelné a NAV és a Nébih. A gazdák amúgy sem könnyű helyzetét az orosz embargó is súlyosbítja. Európa több országában is problémákat okoz az így kialakult felesleg kezelése, annak ellenére, hogy a termelési kvótarendszer még érvényben van.

Az Európai Bizottság október elején közölte, hogy nyolc ország több mint 400 millió eurót kénytelen fizetni azért, mert túllépték a rájuk vonatkozó kvóta mértékét. A cseh, a szlovák és a lengyel feleslegből Magyarországra is jut – letörve a hazai felvásárlási árakat. A nyers tej termelői ára jelenleg 90–100 forint között mozog literenként, míg év elején 108–110 forint volt a jellemző – vagyis beigazolódott, amitől a gazdák nyáron tartottak, amikor is 5–10 százalék közötti áresést jeleztek előre az év hátralévő részére.

Némi örömre az adhat okot, hogy az első kilenc hónapban ilyen körülmények között is hét százalékkal nőtt a termelés, s a belföldi értékesítést is sikerült növelni, az export ugyanakkor csökkent. Ebben a helyzetben különösen fontos lenne a hazai piacra koncentrálni, s a magyar fogyasztók figyelmét a honi termékekre irányítani. Ennek erősítése érdekében a terméktanács szeretné növelni az erre a célra felhasználható reklámkeretét, amelyhez a kormánytól mintegy 800 millió forintos kiegészítést kér.

A forrás szándékaik szerint március végéig szólna, vagyis amíg az uniós tagországok tejtermelési kvótái érvényben vannak. A korlátozások kifutásáig viszont jó lenne hatékonyan felhívni a hazai fogyasztók figyelmét a magyar tejtermékekre, s hogy ezek mögött adóbefizetés és magyar munkahelyek állnak – fogalmazott.

A földalapú pénz is hiányzik majd

A földalapú támogatások januártól hatályos módosítása nagy kockázatot jelent a tejágazat egyes szereplői számára. A módosítás szerint az 1200 hektár fölötti területekre már nem fizetnék ki az uniós földalapú támogatásokat. Istvánfalvi Miklós szerint ez a hazai tejelő tehénállomány 55 százalékát érinti, így jelenleg nagy a bizonytalanság, hogy a termelést hogyan tudják fenntartani. A hazai tehénállomány egyébként jelenleg 335 ezer körül mozog.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.