galéria megtekintése

A NAV valamit nagyon elhallgat a pénzünkről

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 10. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Az online kasszák adataira hivatkozva azt állítja a NAV, hogy a vasárnapi bezárásnak nem volt forgalomcsökkentő hatása a kiskereskedelemben. Egy másik közléséből ugyanakkor ennek épp az ellenkezője derült ki, a húsvéti szezonra jókora bukást hozott a vasárnapi bezárás. Az online kasszák forgalmi adataival igazságot tehetne az adóhatóság, ám azokat nem hajlandóak kiadni.

Nem csökkent a hazai kereskedők forgalma a vasárnapi boltbezárás nyomán – állította a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a kormányközeli Napi Gazdaságnak. Az adóhivatal szerint január és március 15., a törvény hatálybalépése közötti „kilenc hét forgalmi átlagát” kismértékben meg is haladta a bezárás óta eltelt három hét online kasszák által regisztrált forgalma. A NAV ebből azt a következtetést vonta le, hogy az üzletek zárva tartásának gazdasági hatásai minimálisak.

Ünnepi forgatag a Nagycsarnokban. A húsvéti költekezésnek hivatalosan semmi nyoma
Ünnepi forgatag a Nagycsarnokban. A húsvéti költekezésnek hivatalosan semmi nyoma
Teknős Miklós / Népszabadság

Az idézett összehasonlítás azonban önmagában is erősen sántít, hiszen a január–februári kiskereskedelmi holtszezon forgalmát veti össze az idén március közepétől kezdődő húsvét előtti időszakéval. Míg a holtszezonban a decemberi vevőhajrához képest 20-30 százalékkal zuhannak az eladások, a húsvéti szezon a kiskereskedelemben is piros betűs ünnep, eddig évről évre két számjegyű forgalomnövekedést hozott.

 

Ennél jóval riasztóbb, hogy a NAV közleménye csak „kismértékű forgalomnövekedést” jelzett a tavaszi ünnepre. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára arra emlékeztet: az elmúlt években a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 17-18-19 százalékokkal nőtt a január és a februárhoz képest a márciusi forgalom. Bár a NAV nem mondja meg, hogy konkrétan mekkora volt a március közepétől mért „kismértékű javulás”, Vámos él a gyanúperrel, hogy ez jóval kisebb, mint az utóbbi években tapasztalható 20 százalékot közelítő bővülés. Magyarán a március körüli időszakban valójában jókora veszteség érhette az ágazatot az előző húsvéti szezonhoz képest. A NAV lapzártáig nem válaszolt arra a kérdésünkre, nem tartja-e manipulációra alkalmasnak a holtszezon és az ünnepi szezon forgalmának összehasonlítását.

A NAV az online kasszák miatt elvileg jó ideje fillérre pontosan látja a teljes kiskereskedelmi ágazat aktuális forgalmát. Ennek ellenére nem hajlandó ezt nyilvánosságra hozni, sőt, lapzártánkig még az elzárkózás magyarázatát sem osztották meg a Népszabadsággal. Ez amiatt is érthetetlen, hogy az összesített ágazati adat elvileg nem adótitok.

A NAV a hozzá beérkező adatokat továbbítja a Központi Statisztikai Hivatalnak, azonban – mint azt ott megtudtuk – a hivatal ezt jelenleg csak tanulmányozza, ám a statisztikusok még jó ideig a régi céges adatközlésre és becslésre hagyatkozó módszerrel állapítják meg a kiskereskedelmi forgalmat. Ágazati elemzők úgy látják: a vasárnapi bezárás hatásáról csak hosszabb időtávon lehet bármi biztosat mondani. A szakmai konszenzus inkább afelé hajlik, hogy jókora visszaesés várható a KDNP ötlete nyomán, legfeljebb ennek a mértéke lehet kérdéses.

Kedveznének a korán kelőknek

Támogatja a kormány, hogy a korán kelő, főleg vidéki dolgozók miatt lazítsanak a vasárnapi bezárás szabályain. A zárva tartási törvény szerint a boltok 6 óra előtt nem nyithatnak ki – dacára annak, hogy igen sokan mennek hajnalban dolgozni, akik így nem tudnak munka előtt bevásárolni. A parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága fél ötre hozná előre a nyitást. Úgy tudjuk, a kormánypárti vezetésű gazdasági bizottság és a kabinet egyaránt támogatja a javaslatot. Emellett a jobbikos vezetésű vállalkozásfejlesztési bizottság a metróállomások üzleteit is kivenné a korlátozás alól – mondván: ugyanolyan állomás, mint a busz- vagy a repülőtéri terminál, illetve a vasúti megálló. Ennek támogatásáról még nem született döntés.

A NAV-nak a Napi Gazdaságban most közzétett anyagából az derül ki, hogy a boltzár előtt a vásárlások 9-10 százaléka zajlott vasárnap, ami így összességében több száz milliárdos költést jelentett a hét utolsó napján. (Ezzel szemben a kormányzat korábban gyakran „elhanyagolható” tételként jellemezte a vasárnapi forgalmat.) Az adóhivatal friss közlése szerint a vasárnapi bezárás nyomán 4-5 százalékra zsugorodott ez az arány, miközben a hétköznapi költések aránya 15-16 százalékosra bővült. Más kérdés, hogy a NAV elfelejtette megemlíteni, hogy mennyiről.

Mint arról korábban beszámoltunk, a lapunkhoz eljutott 2011-es NGM-es hatástanulmány azzal kalkulált, hogy a vasárnapi forgalom negyede el fog veszni, ami húszmilliárdos kiesést jelent az ágazatnak, összességében a vasárnapi bezárás a 2011-es szinten 50 milliárdos mínuszt jelentett volna a büdzsének.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.