galéria megtekintése

Olcsó a gázunk, véget is érhetne a rezsiharc

5 komment


Marnitz István

Az európai fővárosok közül Budapesten a második legolcsóbb a gáz, és a negyedik legolcsóbb a villany. Már vásárlóerővel súlyozva is olcsó az energia nálunk, ez alapján nem kéne rezsitcsökkenteni tovább. Ám a családi költségvetésre még mindig nagy terhet ró a rezsi.

Egyre olcsóbb
Egyre olcsóbb
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az április 1-i, 6,5 százalékos országos lakossági gázárcsökkentést követően a budapestiek vásárlóerőhöz viszonyított gáztarifája 22 európai nagyváros közül a negyedik legalacsonyabb; e tekintetben egyetlen hónap alatt négy helyezést javítottunk - derül ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) közel két tucat európai nagyváros lakossági energiatarifáit összehasonlító áprilisi jelentéséből.

Olyan fővárosokat előztünk meg, mint Dublin, Bukarest, Amszterdam és Párizs. Már csak Brüsszel, London és Luxemburg lakosai számára jelent kisebb megterhelést a gázszámla. A statisztika tavaly júliusi indulásakor a helyünk a 10. legkedvezőbbnek számított.

 

A tényleges gáztarifák mértékét illetően kedvezőbb a helyzet: a 22 európai főváros listáján - ahol egyetlen unión kívüliként Belgrád is helyet kapott, de nincs rajta Helsinki, Szófia, Nicosia, Tallinn, Riga, Vilnius és Valletta - Budapest a második legolcsóbb.

A fővárosi gáztarifa eszerint kilowattóránként 3,35 eurócent, ami forintra és köbméterre átszámolva 98 forint 50 fillérre jön ki. Márciushoz képest a statisztika 7,7 százalékos gázárcsökkenést mutat. Helyezésünk ennek ellenére nem változott, mivel Bukarest - átszámolva - szintén mérséklést követő 88,5 forintjával egyelőre behozhatatlannak tetszik.

Németh Szilárd érkezik új harcokra
Németh Szilárd érkezik új harcokra
Kurucz Árpád / Népszabadság

Noha a magyar áramárak most nem változtak, helyezésünk márciusról áprilisra a tényleges árak rangsorában is javult: itt a vizsgált 23 európai főváros sorában a negyedik legolcsóbbnak járó helyezésről dobogóra lépve a harmadik legolcsóbbnak számítunk. E tekintetben szintén Bukarest, illetve Belgrád olcsóbb.

A szerb főváros - átszámítva - 19 forintos lakossági áramdíja a budapesti 40 forinthoz képest még így is elérhetetlennek látszik. Budapest lakossága számára európai fővárosokban lakó társaikhoz képest a vásárlóerőhöz viszonyítva továbbra is a hetedik legnehezebb a villanyszámla kifizetése. E tekintetben álltunk már kedvezőbben is: januárban eme összehasonlításon az átlaghoz közelítő, kilencedik legrosszabb helyet foglaltuk el.

A MEKH közöl egy, a rezsiköltségeknek az átlagcsalád jövedelmére vetített aránya szerinti sorrendet is. Ebben tavaly júliusban még igen cudarul álltunk. Akkor a budapesti családok jövedelmére vetítve a vizsgált 20 főváros közül az áram- és gázszámla kifizetése a második legnagyobb terhet jelentette. Mára helyezésünk a hatodik legrosszabb, ami még mindig kedvezőtlen, de határozott javulást mutat. Áprilisban egy helyezést léptünk előre.

A kimutatás a gázár tekintetében erőteljesen rácáfolni látszik azokra a kormányzati megnyilatkozásokra, miszerint addig folytatják a rezsicsökkentést, amíg a vásárlóerőhöz viszonyított tarifák az uniós átlagszintre nem kerülnek. A MEKH és más nemzetközi szervezetek által közösen készített kimutatás szerint ugyanis a gáztarifa a vásárlóerőhöz képest már ma is jóval az európai átlag alatt húzódik. Tényleges szintjét tekintve pedig a második legalacsonyabb. Az áramár-kimutatásokból élesen kiviláglik, hogy európai összehasonlításban nem a tarifa magas, hanem a hazai fizetések nagyon alacsonyak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.