galéria megtekintése

Történelmet írt az Apple

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 29. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Az Apple minden eddigi rekordját felülmúlta a 2014-et záró negyedévben: az új iPhone 6-os okostelefon frenetikus világsikerének köszönhetően 18 milliárd dolláros nyereségre tett szert. A cég következő nagy dobását, az iWatch okosóra debütálását áprilisra ígérik.

Az amerikai technológiai óriás világszerte 74,5 millió iPhone-t adott el 2014 záró negyedévében, miközben forgalma 74,6 milliárd dollárra gyarapodott. Ebből 18 milliárd dollár volt a tiszta nyereség, 38 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi időszakban. Elemzők 67,7 milliárdos forgalmat és 15,3 milliárdos nyereséget vártak. Amerikai tőzsdecég ennyire eredményes negyedévet eddig még nem mondhatott magáénak. A mérleg még szebb is lehetett volna, ha a devizaárfolyamok is kedvezőbben alakulnak, ám a bivalyerős dollár, a rubelválság és a gyenge jen együttes hatása négy százalékkal apasztotta a bevételeket.

Kínai munkások szorgoskodnak a hangcsoui Apple Store építésén. A jelenleg meglévő, tizenöt szaküzletből álló hálózatukat az amerikaiak másfél éven belül negyven egységre fogják bővíteni egyik legfontosabb célpiacukon
Kínai munkások szorgoskodnak a hangcsoui Apple Store építésén. A jelenleg meglévő, tizenöt szaküzletből álló hálózatukat az amerikaiak másfél éven belül negyven egységre fogják bővíteni egyik legfontosabb célpiacukon
Chance Chan / Reuters

Ilyen probléma a jüannal nem volt, sőt Kína ragyogóan teljesített az Apple szemszögéből: minden ötödik dollárt innen kasszírozták, a 16,1 milliárd dolláros eladások hetvenszázalékos előrelépést jelentenek az egy évvel korábbihoz képest. A nagy áttörést az hozta, hogy a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a China Telecom is felvette kínálati listájára az iPhone-okat. A közvetlen eladásokat segítő Apple szaküzletek számát a jelenlegi 15-ről másfél éven belül negyvenre növelik, ez is jelzi, mennyire fontos az amerikaiak számára a kínai terjeszkedés. Mindenesetre a Canalys piackutató adatai szerint az év végi hajrával az Apple a negyedikről feljött az első helyre a kínai okostelefon-eladási statisztikákban.

 

Az Apple telefonjainak átlagára ötven dollárral 687 dollárra nőtt, ékesen jelezve, hogy a fogyasztók az egyre nagyobb tudású készülékekért hajlandók mélyebben is a zsebükbe nyúlni, és kiperkálni a 39,9 százalékos haszonkulccsal megfejelt vételárat. A cég készpénzállománya 178 milliárd dollárra nőtt. Viszonyításképpen a teljes magyar GDP 109 milliárd dollár körüli lehetett az elmúlt évben.

Az okostelefonokkal szemben a táblagépek eladásai nem alakultak valami fényesen, sőt: a 22 százalékkal kilencmilliárd dollárra zsugorodó forgalom láttán ideje lesz átértékelni az iPadek jövőjével kapcsolatos stratégiát, még akkor is, ha a visszaesés nem Apple-specifikus, az a táblagépek teljes piacát érinti. Nagyobb „méretben” viszont sikert ért el az Apple, amely a globálisan két százalékkal szűkülő PC-piacon 14 százalékkal tudta növelni Macintosh-eladásait.

Visszatérve az iPhone-okra a cég a legszebb elemzői reményeket és saját várakozásait is messze túlteljesítette, előbbiek 61 és 70 millió, maga a cég pedig 66,5 millió telefon eladását látta reálisnak. Végül is óránként 34 ezer okostelefont adtak el, de azt Tim Cook vezérigazgató nem volt hajlandó elárulni, hogy az iPhone 6 és a 6 Plus modellek egymás között milyen arányban részesedtek ebből.

Ami a jövőt illeti, az idei nyitó negyedévben illúzió a karácsonyt jellemző roham megismétlődését várni, az Apple-nél 52-55 milliárd dolláros forgalommal is beérnék, hogy aztán áprilisban ismét bankot robbanthassanak az új okosórájukkal. Az iWatchot a cégnél folyamatos nyúzópróba alá vetették, melynek eredményéről Tim Cook csak szuperlatívuszokban tudott beszélni. Olyannyira, hogy a csuklóján hordott okosórától már nem is tudna megválni – mondta.

A vezérigazgató szólt a saját fejlesztésű okostelefonos fizetési rendszerükről, az Apple Pay-ről, amelyhez 750 bank és hitelkártya-társaság csatlakozott eddig, s a mobil pénztárcával történő fizetések száma rendkívül dinamikusan nő. Ahogy az Apple árfolyama is, amely a negyedéves gyorsjelentés közreadása után közel hét százalékkal 109 dollár fölé erősödött.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.