galéria megtekintése

Több évig tarthat a drágulás

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 10. számában
jelent meg.


Sándor Tünde
Népszabadság

Kisebbfajta hisztéria tapasztalható a budapesti lakáspiacon. A frekventált helyeken lévő, jó adottságú lakásokért egymás sarkában taposnak és akár licitbe is bocsátkoznak az egymással versengő vevők. A befektetőket a minimális betéti kamatok és a brókerbotrány is az ingatlanok felé terelte. A lakáspiac szárnyalása akár évekig eltarthat.

A kereslet élénkülésének hatására emelkedő árakat látva, már a vásárlást régóta halogatók is megjelentek a piacon. Azon a piacon, amelyen nemrég még csak álom volt a válság évében csúcsárfolyamon vásárlók, illetve az egykori devizahitelesek számára, hogy az árak újra a 2008-as szint közelébe emelkedjenek, tehát hogy valaha is a pénzüknél legyenek az akkori vevők. Ma már azok, akik jó helyen, például Budapest népszerű kerületeinek egyikében vásároltak, hátradőlhetnek, mert ingatlanjuk értéke elérte, sőt talán már meg is haladta a hét évvel ezelőtti árát.

Már tavaly eldördült a startpisztoly a lakáspiacon, de a lövés hangja, avagy visszhangja a többséghez csak most jutott el, ők a néhány hónapja tartó áremelkedésnek csak most ébrednek tudatára. Például amikor vevőként meglepő magasságba szökött árakkal szembesülnek, és a meglepően magasnak tűnő árakhoz ragaszkodó eladókkal. Mielőtt minden eladó árat emelne, le kell szögezni: a lakáspiac felpörgése még nem országos jelenség, nem érvényes valamennyi településre és ingatlanra, de a kedvelt budai és pesti kerületeken kívül már több megyeszékhelyet és vidéki nagyvárost érint, és ott nemcsak a téglalakásokat, hanem a paneleket is.

Az optimizmust jól érzékelteti, hogy folyamatosan nő a hitelből vásárlók aránya. Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője rámutat: a válság után sokáig mindössze 10-15 százalék volt a hiteles vevők aránya, tavaly azonban 20 százalék, az idén pedig már minden negyedik vásárló hitelt is igénybe vesz a vételár kifizetéséhez. A befektetők többnyire nem hitelből vásárolnak, ők máshonnan veszik ki pénzüket, majd fektetik be kiadható ingatlanba.

 

A lakáskiadás ugyancsak felívelő ágban van, a bérleti díjak a pesti belső kerületekben már kétezer forintos négyzetméterár körüliek, a hozam évente hat-nyolc százalékos, vagyis igencsak vonzó mértéket öltött – részletezi a lakáspiaci pezsgés okait Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője a hálózat első negyedéves ingatlanpiaci barométere alapján. Mint hozzáteszi: a piaci környezet most lehetővé teszi, hogy a kisbefektetők is jól járjanak. Példaként egy tízmillió forintos tőkét említett, amiből hitelfelvétellel két tízmillió forintos lakást lehet vásárolni úgy, hogy a kétszer ötmillió forintos hitel törlesztőrészleteit a bérbeadásból befolyó bevételből biztonságosan ki lehet termelni. Akár többet is.

Helyenként már a válság előtti szintet is túlszárnyalták a lakásárak, és ez még csak a kezdet
Helyenként már a válság előtti szintet is túlszárnyalták a lakásárak, és ez még csak a kezdet
Teknős Miklós

Az idei év lehet a válság utáni rekordév. A Duna House elemzője szerint a vásárlók számának dinamikus növekedéséhez a devizahiteles lakásukba korábban beragadt, de a forintosítás hatására már lépni képesek népes csapatának megjelenése alapvetően hozzájárulhat. Az idei év nagy kérdése éppen az, hogy a hajdani devizahiteles lakásállomány hogyan jelenik majd meg a piacon. A várakozások szerint ugyanis azok, akiknek a forintosítás hatására húsz-harminc százalékkal csökken a tőketartozásuk, most eljuthatnak abba a helyzetbe, hogy ki tudnak lépni szorult helyzetükből.

Az átlag-négyzetméterárak jelenleg a következők: a panel Pesten 209 ezer, a tégla 286 ezer, Budán a panel 243 ezer, a tégla 388 ezer forint. Panelt az ország keleti felén négyzetméterenként 130 ezerért, a nyugatin 155 ezerért, a téglaépítésűt vidéken egyformán, átlagosan 172 ezerért vették márciusban. A budapesti árindex áttörte a válság előttit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.