galéria megtekintése

Lázár meglepőeket mondott a stratégiáról

A Miniszterelnökségnek nincs energiapolitikai koncepciója, arról pedig egyelőre nem lehet vitatkozni, ami nincs – reagált lapunk tudósítójának a csütörtöki Kormányinfón a tárcavezető.

Arról kértük ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter véleményét, hogy információink szerint az energiapolitikáért­ továbbra is felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), illetve a hozzá tartozó cégek – például MVM, Mol – a Miniszterelnökség energiapiaci elveivel részben ellentétes tervet tettek Orbán Viktor asztalára, és a miniszterelnök ezt legalábbis megfontolásra érdemesnek tartja. E szerint például a tavaly ismertetett kormánytervekkel szemben ne a Miniszterelnökséghez tartozó Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonolta ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató vásárolja meg az Elmű-Émász hálózati cégeinek 49 százalékát, mert azoknak a központi hálózatot amúgy is működtető állami MVM-nél a helyük. A korábbi tervekben szereplő január 1-jén állítólag emiatt se jött létre a lakossági áramszolgáltatást is magába foglaló ügylet.

Terv, ami nincs
Terv, ami nincs
Illyés Tibor / MTI

Hosszú válaszában a kancelláriaminiszter rögzítette: a miniszterelnöktől az olcsó áram és gáz feltételeinek megteremtésére kapott megbízást. Ennek jegyében minél több energiacég megvásárlásán „mesterkednek". Arról azonban szerinte nem lehet vitatkozni, ami még nincs a birtokukban. Mandátuma a paksi bővítés ügyében is az első kapavágásig szól. Az „eszközvitát" miniszterelnöki mérlegeléstől függően­ ezután javasolja lefolytatni.

 

Szavai szerint ha van is ilyen vita, akkor a jelentkezők „előreszaladtak". Igaz, ennek hullámai „igazából" nem jutottak el hozzá. Megemlítette, hogy a miniszterelnököt Seszták Miklóssal együtt kísérte el Moszkvába, és nem tapasztalt semminemű nézeteltérést.

Lázár szavai meglepőek. Nehéz lenne elképzelni, hogy például a paksi bővítést végző cég, a nemzeti közműszolgáltató, az országos gázellátást végző és a fővárosi gázrendszert működtető Főgáz, az algyői gáztároló Miniszterelnökség alá vonása mögött nem áll semminemű stratégia. Emellett az elmúlt hónapok során több sajtóorgánum – az Index és a 444 – is megszellőztetett egy többoldalas, a Miniszterelnökség jegyezte, igen formabontó energiapiaci ötletgyűjteményt.

Ebben felvetették például, hogy a paksi atomerőműnek fel kéne függesztenie a radioaktív hulladéktároló majdani kiépítésére szolgáló befizetéseit, illetve ki kéne metszeni a paksi áramárból pár tételt. Az irat létét maga Lázár is elismerte, mint ahogy a heti Kormányinfónkon sose rejti véka alá aktuális energetikai elképzeléseit. Így például az NFM, illetve az MVM alól a jelenlegi paksi atomerőművet is a Miniszterelnökséghez vonná. Egyszersmind szorgalmazta az egység jelenlegi vezetőinek leváltását. Az MVM és az erőmű képviselői e felvetéseket lapunknak nemrég visszautasították.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.