galéria megtekintése

Terített betli svájci módra

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 17. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Visszarendeződés indult meg a devizapiacon, de a svájci jegybanknak a frankárfolyamot szabadjára engedő csütörtöki döntése okozta sokk csak lassan oldódik. Tartósan gyenge forintárfolyamra és a svájci síutak tömeges lemondására lehet számítani a közeljövőben.

A csütörtöki totális összeomlás nyomainak eltakarítása folyt tegnap a devizapiacon. Az euró délre leadott négy forintot, és a 320-as szint környékén rendezkedett be, a dollár két egységgel karcsúsodva 276 forintnál tette ugyanezt. A főkolompos, a svájci frank még keresi a komfortzónáját, s 314 és 326 forint között ingázva töltötte a nap nagy részét, mire a végén 327 forintnál új csúcsra ért.

A zürichiek megrohanták a pénzváltókat az „olcsó” euróért
A zürichiek megrohanták a pénzváltókat az „olcsó” euróért
Pierre Albouy / Reuters

A vezető devizákkal szemben az összes létező negatív rekordot megdöntötte csütörtökön a forint, most a nagy kérdés az, hol és milyen magas szinten nyugszik meg. A devizában jegyzett jelzáloghitelek kivezetésével a „frankpara” lecsengett, jóllehet a frankalapú kölcsönben ülő autótulajdonosok és vállalkozások számára bőven marad még izgulnivaló. A gyenge forint segíti amagyar exportot, s ezzel a gazdasági növekedést, míg a megdráguló importon keresztül inflációs nyomást kelt, hamar elmozdítva a mutatót a decemberi –0,7 százalékos szintjéről.

 

Mindez azzal jár, hogy kézzelfogható közelségbe kerül az ötszáz forintos banán, drágulnak az autók, és egyre drágább lesz a külföldi nyaralás. Az üzemanyagoknál pedig kérdéses, hogy az olajpiacon a kereslet-kínálat mikor jön egyensúlyi helyzetbe, mert onnantól a visszarendeződésé lesz a terep, s ha a dollár erős marad, akkor olyan sokáig nem örülhetünk az alacsony benzináraknak.

Magukkal is kitoltak

Az erős frank keresztbe tesz a svájci gazdaságnak is, a GDP csaknem kétharmadát ugyanis az export adja. A Quaestornál úgy számoltak, hogy a frank erősödése miatt az idei évre becsült kétszázalékos növekedés fele jöhet össze, a munkanélküliség a jelenlegi 3,2-ről négy százalék közelébe szökhet föl. A helyi UBS bankház szerint még rosszabb a helyzet, a növekedés 1,8-ről fél százalékra eshet vissza az idén.

A Quaestor elemzői nem sok jóval kecsegtetnek, a dollár lefelé legfeljebb 270 forintig araszolhat, ott aztán kemény ellenállásba ütközik. Ahogy az euró is, amely – ha sikerül 320 alá benéznie –, 319 forintnál eshet csapdába a technikai elemzés szerint. A Svájci Nemzeti Bank (SNB) vezetése is belesétált a saját maga állította csapdába – ez az általános vélemény a kialakult események láttán. Thomas Jordan elnök és csapata kettős hibát vétett azzal, hogy az euróhoz képest 2011 szeptembere óta foggal-körömmel védett árfolyamküszöböt csütörtökön egyetlen huszárvágással eltörölte, ezzel a frank brutális erősödését kiváltva.

Magyarázatul azt adták, hogy egy még nagyobb bajt próbáltak elkerülni. Az Európai Központi Bank (EKB) valószínűleg jövő csütörtökön dönt likviditásbővítő programjának részleteiről, ennek során euró övezeti országok államkötvényeiből fognak betárazni több százmilliárd euró értékben. A cél, hogy a pénzinjekcióval végleg eltereljék az eurózóna gazdaságát a recesszió irányából, felpörgessék a beruházásokat és a fogyasztást, hogy az igencsak létező deflációs veszélyt tompítsák.

Hibaüzenet egy ATM-ben. Még nagyobb bajt próbáltak elkerülni
Hibaüzenet egy ATM-ben. Még nagyobb bajt próbáltak elkerülni
Thomas Hodel / Reuters

A piacra öntött eurómilliárdok a közös pénz leértékelődéséhez vezetnek, ami egyben cél is, hiszen versenyképesebbé teszi az exportot, a másik oldalon viszont felértékeli a frankot. Az Európai Bíróság szerdán előzetes jóváhagyását adta az EKB kötvényvásárlásaihoz – Jordanék ekkor látták elérkezettnek az időt a cselekvésre.

Mentőakció és tétlen szemlélődés

A kamat ideiglenes csökkentését ajánlotta fel bajba került frankhiteleseinek az OTP Bank Románia. Az ügyfelek három hónapon át 1,5 százalékkal alacsonyabb kamaton törleszthetnek, az árfolyamnövekedés többletterhének mintegy 90 százalékát a bank állja. A lengyel kormány inkább a frank gyengülésében reménykedik ahelyett, hogy gyors segítséget nyújtana a több mint félmillió rászoruló frankalapú lakáshitelt törlesztő adósnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.