galéria megtekintése

Zuschlagnak a tanácsadócége is furcsa

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 08. számában
jelent meg.

Ábrahám Ambrus – F. Szabó Emese
Népszabadság

Furcsa tanácsadócége van Zuschlag Jánosnak. Még nem úgy hívják, ahogy mondta, hiszen nem is új. Az érhető, hogy személyesen nincs benne a társaságban, az azonban már kevésbé, miért egy olyan kft.-be szállt be az expolitikus húga és anyja, amelyik négy év alatt csak nevet és profilt váltott.

Zuschlag János hirtelen felbukkanása mellett már csak a Napi Gazdaságnak adott interjújában is reklámozott tanácsadó cége, a Zuschlag Consulting furcsább.

Az új cég honlapja
Az új cég honlapja

Első pillantásra összetákoltnak tűnik a társaság a politikus fényképével indító honlapja, tele helyesírási és egyéb hibákkal – a tanácsadás helyét, az Ajtósi Dürer sort sem sikerült helyesen leírni. A mellékelt térkép először Dallast mutatta, azt azóta javították. Azt azonban egyelőre homály fedi, mi köze van Zuschlagnak a Conulstinghez, illetve az Ajtósi Dürer sorhoz, sőt Budapesthez.

 

A cégjegyzékben nem szerepel Zuschlag Consulting nevű társaság –Zuschlag Kft. igen, de a paksi számítástechnikai vállalkozásnak semmi köze nincs a politikushoz, csak a nevük egyezik. A Zuschlagconsulting.hu elérhetőségei között Székely Ferenc és a Sze-Zusz Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. van feltüntetve. A cég mögött pedig már ott van a volt szocialista politikus.

A cégjegyzékben jelenleg fellelhető adatok szerint a szekszárdi székhelyű, 2009-ben alapított Sze-Zusz Kft. fő tevékenysége biztosítási és ügynöki munka, de emellett egy sor egyéb tevékenység is fel van itt sorolva: festés, üvegezés, telekommunikációs eszközök kiskereskedelme, szállítás, egyéb kiegészítő szolgáltatás, s a legfrissebb tavaly őszről a követelésbehajtás. Ezek közé elég szűkösen fér be a weblap által ajánlott könyvelés, könyvvizsgálat, közbeszerzési, pályáztatási tanácsadás, de még a PR és a lobbi is nehezen.

A cégben Zuschlag János nem jelenik meg sem tulajdonosként, sem ügyvezetőként. A társaságban 2013 nyarán, Zuschlag szabadulása előtt nem sokkal édesanyja és húga jelent meg. A testvér, Zuschlag Georgina kisebbségi részesedést szerzett – a többségi részesedés Székely Ferencé, aki korábban is vitte a céget Majkó Idával, az édesanyjával. Majkó helyét az ügyvezetésben Zuschlag Jánosné vette át.

A Zuschlag család előtérbe kerülése logikus, azt azonban nem nagyon magyarázza semmi, miért nem alapított a testvér és az édesanya Zuschlag János helyett egy friss céget. Ha ezt tavaly nyáron teszik meg, simán le lehetett volna tudni egy félmilliós tőkével. A felhasznált cég, a Sze-Zusz Kft. ugyanis nem tűnik nagy nyereménynek, tulajdonképpen nincs semmije. Tanácsadói referenciája nincs, nagy valószínűséggel a biztosítási alkuszként dolgozó Majkó Idának volt szüksége rá a számlaképességhez.

Komoly bevételt nem is értek el, 2012-ben 1,1 millió, 2011-ben 1,6 millió forintot, adófizetési kötelezettségük pedig három- és kétezer forint volt. Egy évvel korábban, 2010-ben 260 ezer forint volt az árbevétel, amely százezer forint üzemi veszteségre volt elég. A cég ebben az időben nem is Sze-Zusz, hanem Fydo Kft. volt, a névváltás a Zuschlagok megjelenésével együtt zajlott le 2013 nyarán.

A Fydo sem volt mindig Fydo, azt megelőzően ugyanis Luyo Trans Kft. néven futott bonyhádi székhellyel. A bolt nem nagyon jött be, mert a 2009-ben alapított cég mindössze 164 ezer forint bevételt ért el és nagyjából félmilliós mínusszal zárta az évet. Arról nem derült ki semmi, hogyan lett a Luyo Trans Kft.-ből egy év után Fydo teljesen új tagokkal és profillal. A cégbírósági adatokból ráadásul az is kiderül, hogy a tanácsadói piacra igyekvő – ahol az ügyfél és a cég közötti bizalomnak nagy a jelentősége –„friss” vállalkozás korántsem rendelkezik szeplőtlen múlttal.

A Sze-Zusz Kft.-nek bőven akadt gondja az adóhivatallal az elmúlt időben, miután három végrehajtást is kezdeményeztek ellene. Ebből kettőt 2011-ben és 2012-ben az APEH Tolna megyei adóigazgatóságának hátralékkezelési osztálya, míg egyet ugyanezen szervezet végrehajtási osztálya indított. Ez utóbbit 2013. szeptember 24-én indították, azaz néhány nappal Zuschlag János szabadulása után. Az némi furcsaságot jelent, hogy az adóhatóságot 2011. január 1-jétől Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak nevezik, s az APEH helyett immár ennek a névnek kellene szerepelnie, de ez a „tévedés” alighanem a rutinszerű adminisztrátori munka következménye.

Próbáltuk megkeresni a Zuschlagconsulting.hu oldalán feltüntetett telefonszámon a céget vagy akár magát Zuschlag Jánost, de a szám nem volt kapcsolható. Így nem sikerült megtudnunk, mi köze van a Zuschlag családnak a biztosítási alkusz Majkó Idához és annak fiához, aki a volt politikus édesanyja és lánya mellett többségi részesedéssel bír a Sze-Zusz Kft.-ben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.