galéria megtekintése

Miniszteréből is bohócot csinált Orbán

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 02. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Támogatja a Fidesz-frakció a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) törvényjavaslatát a nagy bevásárlóközpontok vasárnapi bezáratásáról. A frakció ezt hétfőn döntötte el, ám azzal a feltétellel, hogy a későbbiekben még módosító indítványokkal puhíthatják a kereszténydemokraták javaslatát.

Ilyennek képzelik a bevásárlóközpontokat a kormánypárti politikusok
Ilyennek képzelik a bevásárlóközpontokat a kormánypárti politikusok
Kurucz Árpád / Népszabadság

Rogán Antal hétfő délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tiltás alól lennének olyan kivételek, így az adventi időszak, amikor engedélyezik majd a vasárnapi nyitva tartást és munkavégzést. Azonban ezeken a napokon pluszbért kell kapniuk az érintett munkavállalóknak. Rogán úgy nyilatkozott: „a Fidesz azt szeretné, hogy vasárnap senkit ne lehessen dolgoztatni, ennek első lépése a kereskedelemre vonatkozó vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény megszületése.”

Az ügyben a korábban több szakmai szervezet is a tiltakozását fejezte ki, a legélesebben Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke. Úgy fogalmazott: amennyiben az Országgyűlés elfogadja a jogszabályt, akkor népszavazást kezdeményez az ügyben. Tegnap megbeszélés volt az ügyben a VOSZ és az érintett nagy áruházláncok vezetősége között, ahol ismét elhangzott, hogy a nagy áruházláncok és a plázák üzemeltetői úgy számolnak: 15-20 ezer munkavállaló elbocsátásával járna ez a lépés.

 

A KDNP nemrég benyújtott törvényjavaslata szerint márciustól a hét utolsó napján csak a családi üzemeltetésben lévő kisboltok tarthatnának nyitva, de emellett megszűnnének a hét közben az éjjel-nappalos üzletek is.

A döntés pikantériája, hogy a kormány akkor sorakozott fel a borítékolhatóan népszerűtlen döntés mellé, amikor már a vasárnapi zárva tartást 2006 óta támogató Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), is visszavonulót fújt az ügyben, éppen a Fidesz miatt. A KASZ arra figyelmeztet: a kormány az utóbbi hetekben bejelentett többi kereskedőellenes intézkedéseivel együtt súlyosan romolhat az ágazat dolgozóinak a helyzete. A szervezet a törvényjavaslat elutasítására kérte fel a képviselőket arra kérve őket: őrizzék meg a higgadtságukat.

A frakciódöntéssel a kormánypárt ismét átlépett a Varga Mihály vezette nemzetgazdasági tárcán is. Már korábban is arról érkeztek hírek, hogy a kormánypártban is jókora vita volt a KDNP ötletéről, így Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyilvánosan úgy fogalmazott, hogy „nem lenne bölcs döntés” a boltok bezárása. Ugyanakkor a vasárnapi bezárás ötletgazdájaként számon tartott Harrach Péter nemrég azt mondta, hogy Orbán támogatja a vasárnapi bezárást, igaz, a miniszterelnök nyilvánosan csak annyit mondott, hogy minden piaci szereplőt meg kell hallgatni. Az NGM végül az orbáni útmutatás mentén konzultációt kezdeményezett az ügyben érintett munkáltatói és munkavállalói szervezetekkel. Glattfelder Béla államtitkár a hét közepére is meghívót küldött az érdekelteknek, akik közül többen most úgy látják, hogy a frakciódöntés fényében már nincs miről beszélgetniük.

A kormányzati berkekben tényként kezelt Varga Mihály és Lázár János közötti ellentétet sejteti, hogy Lázár időközben kiskereskedelmi miniszteri biztossá emelte a korábban az NGM-ben a kiskereskedelmi területért felelős, ám a tárcától tavasszal távozott Szatmáry Kristófot. Aki időközben bejelentette, hogy egyértelműen a vasárnapi zárva tartás híve. A javaslatot a piaci szereplők közül csak a hazai láncok, a CBA, a Coop és a Real támogatja, illetve az idén nyáron alakult Magyar Kereskedelmi Szövetség, melynek az elnöksége részben a CBA-hoz kötődik, illetve a vezetője az államtitkár édesanyja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.