galéria megtekintése

Szerdától drágábban tankolhatunk

0 komment

M. I.

Szerdától 3 forinttal nő a benzin ára. A GKI Energiakutató a múlt heti piaci folyamatok alapján nem számított áremelésre.

Szerdától három forinttal drágul a benzin. Ennek megfelelően a termék literenkénti átlagára 334 forint körül alakulhat. A mintegy 333 forintos gázolajtarifa ezúttal nem módosul.

Előzetesen a GKI Energiakutató a múlt heti nemzetközi folyamatok alapján nem számított árváltozásra. Mint írták, akkor emelkedhet a benzinár 2-3, forinttal, ha a Mol nem csak az irányadó mediterrán, hanem más tőzsdék árváltozását is érvényesíti.

A szeptember 5-9-i héten az Európában irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára a héten 46-50 dollár között ingadozott - hívja fel a figyelmet a GKI Energiakutató. Ez 0,8 dolláros, 1,8 százalékos emelkedés. A hét elején egy szaúdi-orosz megállapodás emelte az árakat, bár az az árakkal kapcsolatos együttműködést a bizonytalan jövőbe tolta. A hét elején az amerikai piacon áremelkedést okozott egy fontos szállítási útvonal kiesése, valamint az, hogy az USA csütörtökön bejelentett készletadatai a kőolajnál és a feldolgozott termékeknél egyaránt szokatlanul nagy csökkenést mutattak. A trópusi vihar miatt ugyanis az import a keleti parton gyakorlatilag leállt.

 

Az elemzők a jövő hétre nagy készletemelkedést feltételeznek, mivel megérkeznek az elmaradt és a tervezett szállítmányok. Európában emelkedtek a készletek. Az amerikai Energiaügynökség megemelte a 2017-re vonatkozó globális olajkereslet alakulására irányuló előrejelzését. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint már az idei harmadik negyedévben nagyobb lesz a kereslet a kínálatnál. A Morgan Stanely a piaci egyensúlyt csak 2017 végére teszi. Az amerikai kőolajfúrások száma héttel nőtt, bár csak a hurrikán miatt lezárt kitermelési helyeket nyitották meg újra.

A benzin a nálunk irányadó mediterrán piacon egy százalékkal drágult. A gázolaj ára 1,7 százalékkal nőtt. Európában a dízel áralakulását befolyásolja, hogy a termelés csökkent egyes európai finomítók leállása miatt, csökken az orosz behozatal is, de mindezt az Ázsiából áramló mennyiségek ellensúlyozzák. Az európai benzinkivitel lehetőségei erősödtek, mivel az Egyesült Államokban bejelentett nagy készletcsökkenés miatt meglódultak a vásárlások. De ez a "csoda" is csak egy napig tartott. A kereslet lassan mérséklődik, mivel lezárult a nyári vezetési szezon. A piac jelenleg már nem igényel nyári típusú üzemanyagot: a téli üzemanyag előállítása már elkezdődött.

Folytatódott az európai dizel- és tüzelőolajkivitel és - a finomítói leállások miatt - a behozatal is, főképp Ázsiából. A dollár árfolyama 275 forint korül ingadozott: a forint 2 forinttal, 0,6 százalékkal erősödött a dollárhoz képest. Ez tompítja az áremelkedési mértéket.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 5, a gázolajé 4,8 százalékkal csökkent. Szeptemberben lezárulhat az üzemanyagárcsökkenés időszaka. A béremelkedés miatt a havi átlagkeresetből most 15 százalékkal több benzint és gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.