galéria megtekintése

Súlyos bírság fenyegeti a dohányzást rosszul tiltókat

Nagyot kaszálhatna a BKV-nál és a Volánnál az ÁNTSZ, ha akarna: nem sikerült a megállókba a szabványos Tilos a dohányzás! táblák kihelyezése a március elsejei határidőre.

Feltölthetik a bírságkasszát a kormányhivatalok. Nagy „kaszálás" lehetőségével kecsegtet legalábbis, hogy bár szombaton lejárt a „Tilos a dohányzás!" és a „Dohányzásra kijelölt hely" feliratú táblák cseréjére szabott határidő, a kormány tavaly februári határozatában szabványosított formátumú, öt nyelven szövegezett matricákat számos helyen még hétfőn sem nyalták fel a falakra.

Az akár két és fél millió forintos bírságok réme a legnagyobbakat nem ijesztette meg: késésben van a táblázással a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV párosa, számos Volán-társaság, vagy akár a Budapest Airport Zrt. Erre következtethetett, aki látta, hogy a busz-, villamos- és trolimegállókban, valamint a Liszt Ferenc repülőtéren a régi tiltó táblák alatt kezdődött a hét. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járási, illetve kerületi szinten illetékes ellenőrei azonban a vasútállomásokon alighanem feleslegesen „vadásznak", mert a MÁV felmatricázta az országot.

A falragaszcserétől hiba lenne csodát várni, a dohányosok pusztán egy új matrica láttán aligha dobják el rémületükben a kezükben füstölgő cigarettát. A legtöbb, hogy kicsit hátrébb húzódva füstölögnek, ám ezt már az eddigi tiltó jelzések is elérték. Velencén például szinte bevett gyakorlat, hogy csapadékos időben a szenvedélybetegek a vasútállomás helyett a peronokhoz vezető aluljáróban tüdőzik le a vonat érkezése előtti utolsó slukkot. Szokásukon feltehetőleg fikarcnyit sem változtat, hogy a sínekhez felvezető lépcsőn immár a dohányzást tiltó újfajta tábla előtt vezet el az útjuk. Vagy hogy a közelmúltban átépített állomás folyosószerű várójába nyíló kétszárnyas ajtó bal felső sarkának átlátszatlan tejüvegét a régi kék alapú tábla mellett egy az ÁNTSZ igényeinek megfelelő címke is díszíti. Abban azonban az erre járók egyetértenek, hogy az új szabály a bírságolásra jó lehet.

 

„Csak a hülye nem tudta, mit tiltanak" – utalt a jegypénztárként szolgáló konténert még a múlt héten díszítő régi típusú piktogramra és feliratra egy a Dunakeszi vasútállomás előtt cigarettázó utas. De rögtön vállat is vont, neki mindegy. Ha valakinek a régi nem jó, és új tábla kell, hát legyen. És így van ezzel a MÁV is. A nemzeti vasútvállalat a dohányzás elleni harcnak megadta az árát: az új táblákra egymillió 350 ezer forintot, a matricákra 690 ezer forintot költöttek. Ebből a keretből futotta 3688 „Dohányozni tilos!" táblára, illetve 5676 matricára, valamint 2465 „Dohányzóhely" táblára és 1430 ilyen matricára. Ha pedig egyszer már megvették, mindent meg is tettek, hogy a tiltó táblák, címkék határidőre a helyükre kerüljenek.

Hogy ez mindenütt sikerült-e, legfeljebb az ÁNTSZ szemfüles ellenőrei mondhatnák meg. Mindenesetre a fővárosi pályaudvarokon, illetve a budapesti elővárosi vasútvonalak állomásain nem kellett nagyon keresni az új jelzéseket.

A vonatokról a BKK-BKV kettősének járműveire váltók viszont fejcsóválva állapíthatták meg, hogy a 4-es és a 6-os villamos vagy a különféle buszjáratok megállóiban hétfő reggel is a régi, az új szabványnak a legkevésbé sem megfelelő táblák tiltották a dohányzást. Eleve már a formátum sem volt jó. A budapesti megállókban nem álló A4-es, hanem vízszintesen felszerelt táblák riogattak. A magyar mellett megkövetelt négy idegen nyelv helyett kizárólag angolul hozták az utazó tudomására: „A megálló területén tilos a dohányzás!". Majd lejjebb apró betűvel, hogy „Ha rágyújt, akár 50 000 forintra is büntethetik!" – ezt azonban nem kell kiírni. A szöveg önmagában is szabálytalan, ahogyan a tiltó jelzés mérete és színe sem megfelelő.

A kötelező alaki előírások megsértésére azonban a BKK-nak van magyarázata. Lapunknak legalábbis arról írtak: azokban a megállókban, ahol a korábban kihelyezett, dohányzást tiltó táblák arculata nem felel meg a leírtaknak, „ott a jogszabályban előírtaknak megfelelően 2015. március 1-jéig" cserélik azt az ÁNTSZ előírásának megfelelőre. Kisebb probléma, hogy a jogszabály szerint valójában nincs még egy év. Az előírások szerint a türelmi idő járt le 2014. március 1-jén, vagyis ma már minden megállóban az új típusú, egységes tiltó jelzésnek kellene lennie. Ehhez képest a BKK sajtóirodája azt is leírta, hogy vannak még olyan megállók, ahol egyáltalán nincs jelzés (pedig tavaly óta kellene már lennie). Az új feliratok tervezését és nyomtatását egyébként a BKK és a BKV belső erőforrásaiból oldják meg. A HÉV és a villamosjáratok megállóiba kerülő jelzések tervezése a BKK, gyártása, valamint kihelyezése a BKV feladata. Az autóbusz- és trolibusz-megállókba szánt táblák tervezéséről, gyártásáról és telepítéséről ugyanakkor a BKK gondoskodik.

 Nagyot kaszálhatna a BKV-nál és a Volánnál az ÁNTSZ ha akarna: nem sikerült a megállókba a szabványos Tilos a dohányzás! táblák kihelyezése a március elsejei határidőre.

A dohányzást tiltó táblák felragasztása látszólag a Volán-társaságoknál sem lehetett központi kérdés. Ezt sejteti, hogy a távolsági forgalomban közlekedő buszjáratok megállóiban nemhogy új, de általában régi tiltó tábla sem várta hétfőn az utazókat. Az ÁNTSZ ellenőrei így akár büntethetnek is. Mert hát aligha kell mérlegelniük, hogy a Volán-társaságok az elmúlt öt évben kénytelenek voltak megválni munkavállalóik úgy 15-16 százalékától. A 2009 végén mintegy 21 ezer főt foglalkoztató cégeknél már csak 18 ezren dolgoznak. És mert nem autóbuszvezetőből van kevesebb, a hozzávetőleg 135 buszállomás és több ezer megálló matricázása a szakmai személyzet fogyóban lévő csapatára hárult.

A Volánbusz Zrt. ezzel együtt a tolvajokat, rongálókat kárhoztatja. Lapunknak azt írták: a társaság a jogszabályoknak megfelelően kihelyezte forgalmi létesítményeiben, így a buszpályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon az A4-es méretű „Tilos a dohányzás!", illetve „Dohányzásra kijelölt hely" feliratú matricákat. Ám ezeket „sok esetben megrongálják vagy eltávolítják". Az ilyen táblák pótlására a Volánbusz „folyamatosan" törekszik. És próbálkozik „más típusú, nehezebben rongálható", műanyag alapú, csavarral rögzíthető táblákkal is. Még akkor is, ha ezek sokkal drágábbak a hagyományos matricáknál.

Hétfő reggel a Liszt Ferenc repülőtér utasforgalmában sem okozott fennakadást, hogy a terminál bejáratainál hiányoztak a dohányzást tiltó újfajta táblák. A már megszokott piktogram a magyar és angol nyelvű feliratokkal kiegészülve elegendő volt ahhoz, hogy a dohányos utasok betartsák a szabályt, azaz az önműködő ajtóktól legalább ötméteres távolságot vegyenek, mielőtt kattintják az öngyújtót. Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója ennek ellenére biztosra veszi, hogy a repülőtéren lesznek új táblák. Lapunknak azt mondta: a régi jelzések cseréje napokkal korábban megkezdődött, és rövid időn belül mindenütt a kormány határozatának megfelelő tiltásokkal találkoznak majd a légikikötőbe érkezők.
Precíz meghatározások

A dohányzást tiltó, illetve dohányzásra kijelölt helyet jelölő feliratok, illetve jelzések szembetűnően, világosan és egységesen mindenki számára, négy nyelven felismerhetőek legyenek – a hivatalos megfogalmazás szerint ez a célja a 39/2013. (II. 14.) kormányrendeletnek. E szerint a dohányzást tiltó táblának legalább A4-es méretűnek kell lennie, Helvetica Bold betűtípussal szedve legalább harmincpontos méretben, piros színben kell szerepeltetni rajta a „Dohányzásra kijelölt hely", illetve a „Tilos a dohányzás!" felhívást, valamint 18 pontos fekete betűkkel kell kiírni négy további nyelven (angol, német, francia és orosz) ugyanezt. Az új táblákon fel kell tüntetni a helyi tarifával hívható 06 (40) 200-493-as, úgynevezett kék számot, ahol egyfelől a leszokáshoz nyújtanak támogatást, másrészt az Nvt. előírásainak megszegésével kapcsolatban is észrevételt lehet tenni. Szerepelnie kell a www.leteszemacigit.hu internetes hivatkozásnak is, amelyen keresztül a leszokni vágyók kaphatnak segítséget. A kormányrendelet tavaly március elsején lépett hatályba, a tábla formátumára vonatkozó rendelkezéseket azokon a helyeken, ahol egy éve már volt kint tiltó jelzés, egyéves türelmi idővel kell alkalmazni. Vagyis: a tábla március 1-je után mindenütt kötelező, ahol a dohányzást tiltani kell (a munkahelyeken, az éttermekben és a buszmegállókban is).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.