galéria megtekintése

Mikulásokkal és angyalkákkal versengenek az ügynökök

0 komment


F. Szabó Emese

Decemberben nemcsak a Mikulások és angyalkák lepik el a kirakatokat, hanem a nyugdíjbiztosításokat ajánló ügynökök is igyekeznek új ügyfeleket fogni. Nem véletlenül. Kérdés, kinek mi éri meg: a pénztári befizetés, a biztosítás vagy a nyesz?

A nyugdíjcélú megtakarítások jelentős része decemberben keletkezik. Ennek legfőbb oka, hogy ilyentájt a jutalmakra, a mozgóbérre és egyéb pluszpénzre is le lehet csapni. Annál is inkább, hiszen a nyugdíjcélú megtakarítások után adókedvezmény is jár: összege a nyugdíjcélra fordított összeg húsz százaléka, legfeljebb 130 ezer forint. Ennek eléréséhez 650 ezer forintot kell félretenni, ami nem könnyű, hiszen ha például valakinek az év végi jutalma a havi bér kétszerese, akkor az átlagbérrel számolva nagyjából 330 ezer forint jön össze. Azaz a kedvezményt csak egy viszonylag szűk kör tudja maximálisan kihasználni.

Mindez persze korántsem jelenti azt, hogy kisebb összeget ne érné meg félretenni. Az adókedvezménnyel számolva ugyanis az eredeti összeg azonnal húszszázalékos hozamot fog termelni – az adókedvezményt a megtakarított összeghez csapja hozzá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ennél magasabb hozamot csak különösen magas kockázattal lehet elérni, itt viszont a pénz garantált, s ehhez jön a befektetés valódi hozama. A kedvezmény minden nyugdíjcélú megtakarításnál jár, a nyugdíjbiztosítás mellett a pénztári befizetés vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára (nyesz) fizetett összeg után is. Pusztán az adókedvezmény alapján nem lehet eldönteni, melyik konstrukciót válassza az ember. Célszerű más szempontokat is figyelembe venni.

A nyugalom sincs ingyen
A nyugalom sincs ingyen
Mediaworks/archív

 

Praktikus először azt tisztázni, ki mennyit akar foglalkozni a megtakarításával, és mennyire ért a pénzügyekhez. Nem érdemes bonyolult konstrukciót választani, ha az ember csak szőrmentén szeretne ezzel a kérdéssel törődni. Ilyen esetekben jó például a pénztári megtakarítás. Az önkéntes nyugdíjpénztárban elhelyezett összeget a pénztár maga gondozza, a statisztikák alapján bőven inflációt meghaladó hozamokkal. A költséget sávosan állapítják meg, és minél magasabb a befizetett tagdíj, annál kisebb a fizetendő összeg. Havi 10-20 ezer forint megtakarítás esetén – vagy évi 120-180 ezer forint egyösszegű utalás felett – jellemzően már csak egy-két százalék a díj a befizetésre vetítve.

Ha valaki maga akarja koordinálni az ügyeit, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla közül érdemes választania. A biztosítások között a legnépszerűbb az egyszeri díjas verzió, vagyis amikor a jutalmat, pluszpénzt egy összegben fizeti be az ügyfél. Ez a megoldás lényegesen olcsóbb, mint a rendszeres díjú, hiszen nincs vele extra feladat, nem kell a havi utalást rendezni, befektetni. Az ügyfelek köthetnek olyan szerződést is, amellyel később semmi dolguk nincs, hiszen a befektetést a biztosító kezeli. Nem szabad azonban megfeledkezni arról: a biztosítás jóval drágább, mint a pénztári megtakarítás. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt az eredményt a biztosítás csak jóval magasabb hozam mellett tudja elérni – nem két százalék költséget, hanem akár ennek dupláját is ki kell gazdálkodni. A biztosításoknál ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy az ügyfél intézkedjen, vagyis szabadon döntsön arról, mibe fektesse a pénzét a biztosító – választhat a rendelkezésre álló ajánlatok közül.

Ha az ügyfél ennyire profi, akkor felmerül az a kérdés is: minek ide biztosító? Hiszen egy nyugdíj-előtakarékossági számlát nyitva az ember teljesen szabadon kezelheti a megtakarításait – de bukhat is, ha rosszul dönt. Fontos előny, hogy a számla egy idő után tartós befektetési számlává is alakítható, aminek megvan az a haszna, hogy nem kell megvárni a nyugdíjas éveket, korábban hozzá lehet jutni a megtakarításához.

A nyugdíjcélú megtakarításhoz azért jár jelentős adókedvezmény, mert ezt a vagyont elvben csak a nyugdíjba vonulás után lehet felvenni – ellenkező esetben vissza kell fizetni a korábban felvett adókedvezményt, s le kell adózni az összeget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.