galéria megtekintése

Sikerév a bírálatok özönével

0 komment


Ábrahám Ambrus

Több bírálatra is rácáfolt idén a Budapesti Értéktőzsde. Hosszú évek után a forgalom növekedett, a BUX index a nagy nyugat-európai indexek teljesítményét is lepipálta. Gond, hogy a papírok mennyisége érdemben nem változott, és igazi sikersztori egyetlen volt, az amerikai piacra lépő Richter. Norbi teljesítménye szinte bántó, az új tulajdonosnak tehát lesz munkája, hogy talpra állítsa a tőzsdét.

Furcsa és meglepő, valószínűleg így lehetne összefoglalni a Budapesti Értéktőzsde részvényszekciójának (BUX) 2015. évi teljesítményét. Furcsa abból a szempontból, hogy a honi tőkepiacra az év vége felé bejelentett tulajdonosváltása miatt a korábbiaknál sokkal több figyelem irányult. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az osztrák tulajdonosoktól 13,2 milliárd forintért megvásárolta a börze 68 százalékát, így az magyar kézbe került. A felhajtás közepette számos alkalommal elhangzott, hogy a magyar tőzsde forgalma folyamatosan csökken és lényegében romokban hever.

Ehhez képest december közepéig csak a BUX, a ­részvénypiac üzletmenetét vizsgálva mintegy 2100 mil­liárd forint forgalom jött össze, ami jelentősen meghaladja a megelőző évi körülbelül 1900 milliárd forintot. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2010 után idén először emelkedett a forgalom, vagyis a börzét illető lesajnáló megjegyzések azért nem tekinthetőek teljes mértékben megalapozottnak. Ettől függetlenül a magyar tőzsde távolról sincs jó állapotban, hiszen az idei teljesítmény a 2013-as 2300 milliárdtól jócskán elmarad, vagyis lesz dolga az új tulajnak.

Az árfolyamok húzták a forgalmat
Az árfolyamok húzták a forgalmat
Marjai János / MTI

 

Körülbelül 40 százalékos emelkedésével (16 519 pontról 23 700 pontra) a BUX nemcsak a régiós,­ de a főbb nyugat-európai, illetve amerikai indexek teljesítményét is felülmúlta – közölte lapunkkal Nyári Zsolt, a KBC Securities elemzője. Ez azonban rá is világít egy problémára, jelesül, hogy a forgalom növekedése az árfolyamok fejlődésének köszönhető, vagyis a papírok volumene terén nem sikerült élénkülést elérni – magyarázta az elemző. A húzó részvények mindegyike fejlődéssel zárja az évet, s nem is kevéssel. Az OTP Bank 55 százalékot (3780 forintról 5950 forintra), a Richter 53 százalékot (3510 forintról 5390 forintra), a Mol 20 százalékot (11 480 forintról 14 200 forintra), az M-Telekom pedig 19 százalékot (335 forintról 405 forintra) javított árfolyamán az elmúlt 12 hónapban. A befektetők tehát örülhettek, hiszen a jegybanki alapkamat az év egészében két százalék alatt volt.

Más adatok jól tükrözik a problémákat is. A forgalom nagyon szűk körre korlátozódik, hiszen az üzletmenet döntő részét még mindig az említett négy blue chip adja. Ami arra vezethető vissza, hogy nem sikerült hasonló méretű céget a tőzsdére csábítani. Ebből a szempontból különösen fájó az év legnagyobb csalódásaként említhető kudarc: a logisztikai és fuvarozó társaságként nyilvántartott Waberer’s, és az ingatlanforgalmazással foglalkozó Duna House piacra lépésének elmaradása. Keményen dolgoztak a piacra lépésen, ám a részvényaukció végül egyikük esetében sem történt meg. (Ide tartozó hír, hogy december 30-án a BÉT, a cég kérésére 2016. június 30-ig meghosszabbította azt a határidőt, amíg a Waberer’s kérelmezheti a törzsrészvényeivel való kereskedés megkezdését.

Norbi cégének részvényei bántóan teljesítettek
Norbi cégének részvényei bántóan teljesítettek
Konyhás István / Népszabadság

Mindez azt jelenti, hogy a logisztikai vállalat újra célba vette a budapesti parkettet.) A két társaság mostani megjelenése különösen jól jött volna a BÉT számára, hiszen a nagy lehetőségként évekig emlegetett Wizz Airt végül sem sikerült megnyernie a magyar tőzsdének. A fapados légitársaság Londont választotta. Norbi-részvényeket legalább fel lehetett tenni a kereskedési táblára, ráadásul hatalmas felhajtás zajlott a részvényértékesítés körül. A siker elmaradt, részben a Buda-Cash botránya miatt, hiszen sok kisbefektető a bajba jutott brókercégnél tartotta a papírjait.­ Ráadásul a Norbi által sokat emlegetett hatalmas külföldi terjeszkedés üteme is elmarad a befektetők által várttól. Az idei első negyedévben például a külföldi bolthálózat forgalma után egyetlen forint jutalékot sem számolt el a társaság. Az első három negyedévet tekintve pedig a mérleg szerinti eredmény veszteséget mutat. Mindezek tükrében nem mondható váratlannak, hogy a tavaly ősszel még 990 forintos árfolyamon piacra dobott Norbi-részvények december végére 360 forint közelébe estek. Norbi tözsdei teljesítménye tehát a blue chipekkel összevetve bántónak nevezhető.

„Sikersztori” egyértelműen a Richter lehet – vélekedett Nyári Zsolt. Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte a magyar gyógyszeripari társaság egyik kulcskészítményének, a Cariprazine-nak a bevezetését az Egyesült Államokban. Hatalmas lehetőségnek tűnik ez a cég számára, amit jól mutat, hogy azóta új történelmi csúcsra futott a részvény árfolyama.

A jövő év nagy kérdése ugyanakkor mindenképpen az lesz a BÉT esetében, hogy az MNB hogyan és milyen eszközökkel kívánja talpra állítani a maródi piacot. Erre alighanem már az év elején fény derül, hiszen a tőzsde élére kerülő Nagy Márton – a jegybank alelnöke – az adásvétel bejelentésekor jelezte: a részletes stratégiát ezzel kapcsolatban februárra dolgozzák ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.