galéria megtekintése

Orbánék nyelnék a pénzt, de lehet, hogy a torkukon akad

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 15. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Nem valószínű, hogy a választások idejére előre le akarná osztani a kormány az uniós pénzeket, a költés irányát azonban megszabhatja azzal, hogy 2017-ig minden pályázatot kiírnak. Az intézményrendszerrel azonban ennél sokkal nagyobb gondok is vannak.

Aligha reális a célkitűzés, de ha meg tudja oldani az intézményrendszer, lehetőség van rá – kommentálta egy, az uniós támogatásokban járatos szakértő Lázár János csütörtöki bejelentését. A kancelláriaminiszter szerint a korábbi gyakorlattal szemben a mostani, 2014– 2020-as uniós fejlesztési ciklusban az összes pályázatot az időszak közepéig, 2017. június végéig kiírják.

Információnk szerint az intézkedést szakmailag nem készítették elő, a támogatásokért felelős intézményrendszerben semmi nem történt, ami ezt támogatná.

A bejelentés máris politikai vihart kavart. Az Együtt szerint a kormány alkalmatlan arra, hogy felgyorsítsa a pályázati rendszert. Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő úgy kommentálta a tervet, hogy a fideszes politikai vezetők addig kívánják kitömni az új oligarchák és a „saját lábukon álló” rokonság zsebeit, ameddig még módjukban áll.

 

Ellenzéki képviselők szerint a kormány a 2018-as választást is befolyásolni szeretné az intézkedéssel. A lapunknak nyilatkozó szakértő viszont azzal árnyalta a képet, hogy

Lázár csak a pályázatok kiírásáról beszélt, a jelenleg érvényes tervek szerint viszont egy-egy fejlesztési keret két évig nyitva marad.

Ha 2019 nyaráig elhúzódik a pályázatok benyújtása, akkor ezek elbírálásának időigénye nyomán végül 2020 közepére lehetne elvileg az összes EU-forrást lehívni, addigra, amikorra egyébként is véget ér a 2014–2020-as ciklus normál szakasza.

Ám az is igaz, hogy ha a programokat kialakítják és élnek a pályázatok, az megköti a következő kormányok kezét.

A választásokig viszonylag kevés terv kivitelezése indulhat el, tehát annak befolyásolása aligha lehet az intézkedés célja. A pénzosztás felügyelete azonban igen – mondja egy másik szakértő, aki azért hozzáteszi, vannak olyan támogatandó célok, mint például a munkahelyteremtés, ahol a források folyamatos rendelkezésre állása kívánatos, tehát ezek esetében a pályázatok időbeli koncentrálása csak akkor elfogadható, ha azok nyitva maradnak később is.

Új kórházépület európai forrásból
Új kórházépület európai forrásból
Mirkó István / Népszabadság/archív

Üdvözli az intézkedést Krisán László, a kis- és közepes vállalkozások (kkv) támogatásáért és a Széchenyi-hitelprogramért felelős KAVOSZ Zrt. vezetője. Szerinte a projektek átgondoltsága és a finanszírozás biztosítása szempontjából is jobb, ha hamarabb írják ki a pályázatokat, annál is inkább, mert a korábbi gazdaságfejlesztési operatív programok 2012–2013-ban kifutottak, így a kkv-szektor szomjazza a támogatásokat.

Így az intézkedés lökést adhat a beruházásoknak. Elkerülhetők a sietség okozta problémák is – mondta Krisán, hozzátéve: az előző szektorban 93 ravatalozó épült uniós támogatásból, és ez aligha élénkíti a gazdaságot. Az uniós források elosztását egykor felügyelő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egy korábbi vezetője ugyanakkor hozzátette, a közelmúlt botrányai,

például hogy kiderült, 19 projekt esetében csaltak az elszámolással,

arra világítanak rá, hogy az ellenőrzésen és a lebonyolításon javítani kell.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.