galéria megtekintése

Seszták, a kisvárdai „pesti”

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 28. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Diszkrét város Seszták Miklós Kisvárdája. Lapunk nevét hallva leginkább semmiről semmit nem mondanak a lakosok. A közösség összezár. Aki kicsit is közlékeny, leginkább csendesen dicsér. Irodaházában viszont nem találtuk az ukrán–orosz cégek nyomait.

A miniszter családi háza – a cégpapírok alapján szerény, szorgalmas embernek tűnik
A miniszter családi háza – a cégpapírok alapján szerény, szorgalmas embernek tűnik

– Jó ember, támogatott minket, a Fideszre szavaztunk – mondja Seszták Miklós egyik korábbi szomszédja. A jóravaló asszony homályban hagyja, hogy azért kaptak-e támogatást egykoron a mostani fejlesztési tárcavezetőtől, mert a Fideszre szavaztak, vagy az emberbaráti szeretet láttán adták voksukat a pártra. Mi se feszegetjük, mert a fi deszes irányítású Kisvárda közállapotainak vázlatos ismertetése után elsiet.

Egy fiatalasszony kijelenti, nem nyilatkozik, de magyarázatként megjegyzi: Seszták Miklós mégiscsak a földijük, a közösség összezár. Van, aki szerint inkább írjunk az (uniós forrásokból megvalósuló) fejlesztésekről.

 

Más furamód „lepestizi”. Noha a politikus tényleg a fővárosban született, görögkeleti parókus édesapját akkor rendelték kisvárdai szolgálatra, amikor ő még csak pár hónapos volt. Azt mindenki egybehangzóan állítja, hogy állandóként bejelentett lakcíméről már évekkel ezelőtt elköltöztek. Vannak, akik szerint Budapesten él.

A 45 éves, kereszténydemokrata színekben politizáló miniszter vagyonbevallásában kétségtelenül szerepel két fővárosi ingatlan. A család korábbi lakását állítólag régi ismerősük bérli. A tisztes társasházi lakást a – vélhetőleg Seszták mulasztása miatt pontatlan – földhivatali adatok szerint feleségével 50-50 százalékban birtokolják.

A hivatalos leveleket továbbra is ide kapja, a postaládák mégis szemérmesek: csak egy „HVG-előfizető” matrica árulkodik a társasházon belüli esetleges "térítési" nehézségekről. A szomszédok eztán egy módosabb környéken épített villához irányítottak. A diszkrét környezetben tisztes ház áll. Megfigyelőkamera van, névtábla nincs, de a földhivatal szerint ezt az 1200 négyzetméteres telket is felesben tulajdonolják a feleségével.

A vagyonbevallásokban 2009-ben jelenik meg itt a hol 220, hol 260 négyzetméteresnek mondott családi ház. Szép kert, de legyünk őszinték: a kisvárdai úgynevezett „vámosházakkal” nem kelhet versenyre. Seszták Miklós az ország második leggazdagabb parlamenti képviselőjeként, második leggazdagabb kormánytagként bizonyára tudna mesélni arról, hogy a kisvárdai dobogón miért „vámosok” állnak, de a jelek szerint nem ez áll a tárcavezető érdeklődésének homlokterében.

Néhány felirat nélküli szoba közül kétségtelenül látható egy iroda, ami talán megegyezik azzal a vállalkozói tájékoztató központtal, amelynek kialakítására húszmilliót kaptak

A költözés indokolt: a miniszter saját bevallása szerint ügyvédként évi 30 milliót keresett, amiből legalábbis több száz milliónak kellett összejönnie. Kérdés, hogy – az évi szintén további milliókat-tízmilliókat hozó közéleti, képviselői tevékenysége mellett – kisvárosi ügyvédként miből tehetett szert több éven át fixen erre a többi honatyát bőven lepipáló összegre.

Seszták kisvárdai autós cégének bejárata
Seszták kisvárdai autós cégének bejárata

A cégpapírok alapján Seszták Miklós az elmúlt évek során szerény, szorgalmas cégügyvédnek tűnik. Alapítás, módosítás, levelezés, pecsételés. Az akták alaposabb vizsgálatával viszont sikamlós ügyletekre derül fény. Volt olyan bt.-je, amelyről „megfeledkezett”, és jól elkülöníthetők azok a cégügyletek is, amelyeknek közös pontja a fővárosi Ramiris cégcsoport két vezető személyisége, Fabó György és Sándor Kornél – utóbbi állítólag a miniszter gimnáziumi osztálytársa –, valamint Seszták Miklós kisvárdai Opel-szalonja, a miniszter felesége és több offshore-gyanús cég. Utóbbiakról a tárcavezető több alkalommal kijelentette, hogy noha semmi köze hozzájuk, azok még véletlenül sem offshore-ok, hanem átlátható, magyar hátterű vállalkozások. Ezt a papírok tételesen cáfolják. Eladdig, hogy az egyik ilyen hozzájuk köthető cég – amely két hasonlóval együtt összesen 60 millió támogatást vett fel úgymond műhelyek és iroda kialakítására a telephelyen – kusza háttere miatt valószínűleg vissza kell fizetnie a kapott pénzt. Ezenkívül több mint egy tucat ukrán és orosz hátterű bt. postája is az Opel-szalonba érkezik.

A székhely építészeti megoldásai azt a látszatot erősítik, hogy ez csak egy autókereskedés és semmi több. Sem a bejáraton, sem a diszkrét mellékfeljárón nincs más cégjelzés. Az autószalonban – a cégpapírok alapján Sesztákkal vélhetően rokoni kapcsolatban álló – Dankó József ügyvezető meglepődve fogad. Kávéval kínál, de leszögezi: lapunknak semmiről semmit nem mond.

Azt azért látjuk, hogy a szalon mögött igenis működik egy a pályázatokban szereplő autószerelő és -fényező üzem. Igaz, mint a városban köztudott, már évtizedek óta. Vagyis a – válasz nélkül maradó – kérdés inkább úgy hangzik, hogy mire költötték el a pénzt. (A papírok szerint a pályázat előtt Sesztákéktól megvásárolták az akkor jogilag leválasztott ingatlanrészüket.) A diszkrét feljárón megközelíthető, elvileg Seszták ügyvédi irodájának is otthont adó első emeleten még ridegebb a fogadtatás.

Egy Arnóczki Marianna ügyvédi iroda feliratú szobában a hölgyek szintén rögzítik, hogy semmiről semmit nem mondanak. Azt megengedik, hogy a folyosón tegyek egy kört. Néhány felirat nélküli szoba közül kétségtelenül kitűnik egy iroda, ami talán megegyezik azzal a vállalkozói tájékoztató központtal, amelynek kialakítására húszmilliót kaptak. Ügyfélforgalom viszont finoman szólva nem látszik.

Egy biztos: az utcán lézengő vállalkozók kívülről semmiről nem értesülnek arról, hogy az emeleten jó tanácsokat kaphatnak. A lépcsőfordulóban egy papírlapon több ismerős cégnév, de az ukrán–orosz cégeknek itt sincs nyomuk.

Kisvárdán működik még a Seszták családhoz köthető gyógyszertár, iskolaépület és teázó – ahol Orbán Viktor kormányfő nemrég színpadiasan meg is pihent. Sokan tudták, merre lakik, mások viszont – annak ellenére, hogy „árnyékpolgármesternek” is tartják – minisztersége előtt nem hallottak róla. Eszerint úgy áll, a különleges adottságú város lakói közül nem csak Seszták Miklósra jellemző a diszkréció.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.