galéria megtekintése

Rekordot hozott a válság éve

0 komment

Munkatársunktól

Rekordot döntött az Európai Unió­ban a turizmus, a vendégéjszakák száma a terrortámadások és a menekültválság ellenére minden eddiginél több volt. A legnagyobb növekedés Romániában, a legdrasztikusabb esés Litvániában történt.


A jelek szerint sem a párizsi terrortámadások, sem a menekültáradat hozta problémák nem ijesztették el a turistákat, akik rekordszámú vendégéjszakát töltöttek el tavaly az ­Európai Unióban. Az unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a mintegy 508 millió lakosú közösség országaiban 2,8 milliárd éjszakát foglaltak le és fizettek ki az utazók a hotelekben, szállodákban. Ez 3,2 százalékos emelkedés 2014-hez képest.

A toplistát most Spanyolország vezeti több mint 420 millió vendég­éjszakával, ami csaknem 4,5 százalékos növekedés. A csaknem háromszázalékos növekedést felmutató Franciaország alig marad el az éllovastól. A harmadik Olaszország 385 millió éjszakát regisztrált. Bár ez is soknak tűnik, az előző évhez képest alig kétszázaléknyi a növekedés. Az Eurostat szerint Magyarországon az egy évvel korábbinál 3,4 százalékkal több, mintegy 27 millió vendégéjszakát töltöttek el a turisták.

 

A legszembetűnőbb, 16 százalékos ugrást Romániában mérték. Keleti szomszédunkat Szlovákia követi több mint 10 százalékos növekedéssel, alig valamivel megelőzve Csehországot. A legjelentősebb – 7,4 százalékos visszaesés – Litvániában volt az Eurostat adatai szerint, de a bolgár, az észt és a finn forgalom is csökkent. A legtöbben még mindig saját országukon belül utaznak: a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák aránya átlagosan 46 százalék volt tavaly az unió országaiban, a belföldieké pedig 54 százalék. Ebből a szempontból igencsak kilóg a sorból Málta, Ciprus és Horvátország: ezekben az országokban 90 százalék fölötti volt a külföldiek aránya. A mutató magasan – 70 százalék fölött – áll Görögország és Ausztria esetében is, miközben a lengyel, a román, a német és a svéd szálláshelyeken a hazai közönség kétharmadnál is többet hasít ki a forgalomból. A gazdasági válság kitörése óta egyébként töretlenül emelkedik a vendégéjszakák száma uniós szinten, elsősorban a külföldről érkezőknek köszönhetően.

Animal Cannibals-klippel reklámoznak

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az éves adatokat még nem tette közzé, a január–novemberi számok 24,2 millió vendégéjszakát mutatnak, ennek szinte pontosan a felét adták a külföldiek. Budapesten a gyógyfürdők mellett különösen népszerű látványosság a romkocsma negyed. A természeti nevezetességek közül például a Tapolcai-tavasbarlang látogatóközpontja csaknem 150 ezer embert vonzott tavaly. A Magyar Turizmus Zrt. a belföldiekről sem mond le, sőt. Online videókkal népszerűsítik Budapest környékét – Szentendrét, Visegrádot, Esztergomot, Vácot, Gödöllőt és Ráckevét –, amelyet az Animal Cannibals készített el. A filmmel a húszas és a harmincas generációt céloznák.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.