galéria megtekintése

Rekord osztalékot szórna a Mol

2 komment


Marnitz István

Rekordmértékű, közel háromszázmilliárd forint tavalyi vesztesége ellenére növekvő, 55 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja a Mol igazgatósága.

A 24,6 százalékig tulajdonos magyar államra számításunk szerint ebből mintegy 13,5 milliárd forint esik. Egyesek az osztalékfizetést annak fényében furcsállják, hogy amikor a Mol ötödét olyan, a vezetéssel kevéssé baráti nagytulajdonosok birtokolták, mint az osztrák OMV vagy az orosz Szurgutnyeftyegáz, az igazgatóság az akkori jelentős nyereségekből sem talált okot a részvényesek kifizetésére.

Összegurigatták
Összegurigatták
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Megkeresésünkre Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője egyáltalán nem sokallta a mostani osztalékmértéket. Sőt: a Mol és a piaci környezet ismeretében meglátása szerint a részvényesek ezúttal akár kevesellhetik is az összeget. A Mol érveléséhez hasonlóan felhívta a figyelmet, hogy a veszteség alapvetően az olajárzuhanás okozta eszközérték-csökkenésre vezethető vissza, ami nem jár valós pénzmozgással.

 

A tevékenység tényleges eredményét bemutató úgynevezett ­EBITDA ugyanakkor több mint hatszázmilliárd forintra rúgott. A cégnek emellett közel kétszázmilliárd forint szabad készpénz áll rendelkezésére, az eltelt évek során pedig mintegy 1400 milliárd forint nyereséget halmoztak fel. Most voltaképp ebből állják az osztalékot. (A tavalyi ötvenmilliárdos osztalék nagy részét szintén a tartalékokból nyesték ki.)

A Mol alacsony eladósodottsága mellett akár hitelből is fizethetne, bár nem ezt teszi. Ráadásul az olajárak miatti világszintű leírások ellenére a piacon kevés az olcsó eszköz, mivel a tulajdonosok bíznak az árugrásban. Ezért a Mol csökkentette beruházási terveit. Az OMV- és Szurgutnyeftyegáz-időszakban elmaradt osztalékfizetés kapcsán a vezető elemző úgy fogalmazott: akkor kétségkívül voltak jó beruházási kilátások, ráadásul, ha egy cégben jelentős hányadot tud magáénak egy ellenséges befektető, nem meglepő, ha a menedzsment visszafogja osztalékfizetési szándékait.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.